Mit esznek a németek Orbánon? Végigrágtuk magunkat a szélsőjobb sajtóján

  • B. Simon Krisztián
  • 2019. július 25.

Riport

Németországban olyannyira nem halott még a print újságírás, hogy a szélsőjobb is számos színes magazinnal tudja képviselteti magát a hírlapárusoknál.

Azt már első ránézésre meg tudtuk állapítani, ha valami nagyon működik a német szélsőjobbos piacon, az Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök több címlapról is visszaköszön: ő Európa megmentője, minden populista példaképe, sőt, egyikük szerint még Asterix, a gall is nyugodt szívvel megbízhatná, hogy szabadítsa meg földjét a megszálló rómaiaktól.

Az új évezredben Németországban is számos új magazin, agytröszt és alapítvány jött létre, amely megpróbált megágyazni a szalonképes szélsőjobbnak, és terjeszteni azt az elgondolást, hogy manapság a liberalizmus a valódi totalitárius rendszer, hiszen szájkosarat kényszerít mindazokra, akik ki merik mondani az igazat. A térfoglalás annyira jól ment, hogy mostanra a szélsőjobbnak már saját söre is van: a Pils Identitär.

A szerző és Cato, no meg OV

A szerző és Cato, no meg OV

Fotó: Rebecca Fudala

Orbán Viktor mellett megjelenik lapjaikban Matteo Salvini és Steve Bannon is, valamint olyan sztár szerzőik is vannak, mint Martin Sellner, az új-zélandi tömeggyilkossal is kapcsolatba hozott osztrák identitárius-vezér vagy Jordan Peterson szexista sztárpszichológus és életvezetési tanácsadó, aki nemrégiben Magyarországon tartott előadást, majd Orbán Viktor miniszterelnökkel és Kovács Ákos popzenésszel is találkozott a Karmelita kolostorban. Akkoriban a Magyar Nemzetnek alábbi szavakkal méltatta Orbán Viktort: „Azt tudom, hogy az egyik dolog, amit a miniszterelnökük tenni próbál, hogy visszaadja a magyar kultúra metafizikai megalapozottságát.”

A megtekintett lapok egyike, a már-már kultikusnak tekinthető Compact magazin, amelyről három éve mi is írtunk. A 888.hu és a Magyar Idők kormánypárti sajtóorgánumok ugyanis akkor a Compact egyik rövid szösszenetére alapozva kezdtek álhírterjesztésbe. Sajtószemléjükben ugyanis arról számoltak be, hogy a Die Zeit főszerkesztője, Giovanni di Lorenzo állítólag „Igen, mi is hazugsajtó voltunk” szavakkal gyakorolt mea culpát.

false

 

Fotó: Rebecca Fudala

A Compact online kiadása alapján készült írásról aztán kiderült, hogy nem sok alapja van: di Lorenzo ugyanis később a Narancsnak elmondta, hogy az eredeti szövegében szó nem volt arról, hogy munkatársai Angela Merkel utasításait követték volna vagy szánt szándékkal félrevezetnék az olvasóikat, mindössze azt tette szóvá egy kritikusra sikerült interjúban, hogy a német sajtó egyes munkatársai a német határnyitás idején kiléptek az objektív elemzői szerepükből, és a merkeli Willkommenskulturról írva túl nagy teret adtak a saját világnézetüknek és meggyőződéseiknek.

A most vizsgált lapokban is találni érdekes cikkeket. Nem csak politikáról, de a német pornó fénykoráról és a náci egyenruhák erotikus viseléséről is. És megtudhatjuk azt is, mit gondol a szélsőjobb a környezetvédelemről.

De mit keres itt Orbán?

„Egy tulajdonságokkal rendelkező ember” – ezzel a címmel hódol a Compact Orbán Viktornak a háromoldalas portréjában, amelyből megtudhatjuk, hogy Orbán Viktor katonaként a francia egzisztencialistákhoz fordult tanácsért.

false

 

Fotó: Rebecca Fudala

A tizedik évjáratánál járó ZUERST! magazin pedig már a címlapjával is jelzi, hogy az orbáni propagandában követendő példát lát: Soros György és Jean-Claude Juncker arcképét egyszerűen kivágta az „Önnek is joga van tudni, mire készül Brüsszel” plakátokról, majd alá írta: „Harc Európáért. Hazafiak az eurokraták ellen.”

A teljes cikket a Magyar Narancs 2019. július 25-i lapszámában találja. Ebben talállkozhat maoistából lett szélsőjobbos ideológussal és további Orbán-mosdatással is. Az újságra itt tud előfizetni.

Magyar Narancs

A digitális Magyar Narancs digitális olvasójának a digitális olvasáshoz szükség lesz a DIMAG Reader letöltésére. A digitális példányok a következõ platformokon érhetõek el online, és offline is: Iphone/Ipad (iOS), Google Android, PC. Fizessen elõ egy évre, fél évre, negyed évre, egy hétre!

Figyelmébe ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Halk, mély morgás

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

 

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.

Szerelem és politika

„Ötvenegy éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Tánczos Gábor, az Országos Pedagógiai Intézet munkatársa, a Győrffy kollégium volt tagja, ismert publicista. A pedagógián kívül behatóan foglalkozott a NÉKOSZ történetével és a romániai magyar kultúrával.”