Hogyan szeressük a gyerekeket?

  • 2012. november 14.

Snoblesse

Emlékezés Janusz Korczakra, a gyermekvédelem rendkívüli alakjára.


Száz éve annak, hogy a XX. század első, és máig egyik legjelentősebb gyermekjogi aktivistája, Janusz Korczak megalapította a híres varsói Árvaházat, és hetven éve, hogy a zsidó származású lengyel orvos, gondolkodó, számos jelentős pedagógiai munka szerzője, árvaházának kis lakóival együtt mártírhalált halt a treblinkai német megsemmisítő táborban. Az ENSZ Gyermekjogi Világnapján a Bálint Ház egész napos programsorozattal emlékezik Janusz Korczakra. A hivatalos megnyitó után 16.30-tól rögtön a gyerekek veszik át a szót a felnőttektől: a gyerek-kerekasztal résztvevői (sajókazai, Baranya megyei és budapesti hátrányos helyzetű fiatalok) a gyermekjogokról beszélgetnek. 17.45-től viszont Bombera Krisztina beszélget dr. Herczog Máriával Korczak életéről, miközben Fullajtár Andrea és Borbély Alexandra, a Katona József Színház színművészei Korczak utolsó és talán legszemélyesebb írásából, a treblinkai koncentrációs táborban vezetett naplójából olvasnak fel. 19.30-tól rendhagyó konfliktusmegoldási kísérletre kerül sor: az Import Impro társulat Vajna Virág és Berta Ferenc mediátorokkal közösen járják körül a résztvevők által felvetett kérdéseket. A megemlékezést dokumentumfilm-vetítés zárja: a Korczak életéről szóló film 21.30-kor kezdődik.

A rendezvény minden programja ingyenes! A belépésnél felajánlott adományokat a szervezők a sajókazai hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola részére továbbítják!

Figyelmébe ajánljuk

A szellem helye, avagy a lengyeli Apponyi-kastély - FOTÓK

Amikor a lengyeli uradalom utolsó úrnője, Esterházy Alexandra 1930-ban meghalt, egész vagyonát, a kastélyt, az uradalmat, az összes ingatlant és ingóságot a Magyar Nemzeti Múzeumnak adományozta. Férje, gróf Apponyi Sándor öt évvel korábban hunyt el, ő közel 15 ezer dokumentumból álló könyv- és metszetgyűjteményét hagyta az Országos Széchényi Könyvtárra. Gyermekük nem született.