Jü feat. Kjetil Møster & Porteleki–Czitrom duó

  • 2013. december 4.

Snoblesse

Egy zseniális norvég szaxofonos és remek hazai fellépők.

A kortárs jazz tereit bejáró estén Skandinávia legújabb jazzóriása, a The Core és a 2010-es Volt fesztiválon nálunk is odacsapó Datarock formációkból is ismert Kjetil Møster lép fel az idei Újbuda Jazzfesztivált megbabonázó Jü trióval. Kjetil Traavik Møster 1976-ban született Bergenben, ami amúgy is Norvégia titkos zenei fővárosa. Hatéves korában az első hangszere egy tangóharmonika volt, majd basszusgitáron játszott. 14 évesen ismerkedett meg John Coltrane lemezeivel, és azonnal szaxofonra váltott – ennek ellenére első zenekara a hardcore-metalban utazó Hesperus volt.

false

Első jazzformációja, a Møster-trió, a Coltrane-féle meditációs és eksztatikus groove-okból építkezett – ezzel egy időben tagja volt az oslói King Midas rockzenekarnak, ahol elsajátította a stúdiómunkálatok fortélyait, és kísérletezett a szaxofon nem hagyományos alkalmazásával. Saját alapítású zenekarai közül legismertebbek a The Core, Møster, Gibrish és a BRAT, fellépett Chick Corea és Pat Metheny társaságában – emellett a lazán grúvos, elektro/diszkó/punk/funk Datarock állandó tagja. Tavalyi Blowjob című albuma – Colin Stetson New History of Warfare című sorozata mellett – az év egyik legfontosabb jazzszólólemezének bizonyult. A norvég fenomén a Jü zenekarral (Mészáros Ádám: gitár, Hock Ernő: basszusgitár,  Halmos András: dob) lép fel. Kínai eredetű nevük jelentése „áramlás”, azaz „flow” – a számos ismert zenekarban (Péterfy Bori & Love Band, Erik Sumo Band, Dresch Quartet, Qualitons, Tariqa stb.) játszó három muzsikus ebben a formációban végre kiélheti minden vad improvizációs hajlamát. Jazz, pszichedelikus rock, mindenféle népek zenéje, meg ami belefér – a jelszó: korlátok nélküli szabad zene.
Előttük Porteleki Áron és Czitrom Ádám duójának szenvedéllyel és tűzzel teli improvizációit hallhatjuk. Előbbi jellegzetes módon brácsásként is aktívan koncertezik népzenészekkel, de valódi énje talán mégis a dobok mögött szólal meg. Egy sor hazai alternatív és improvizatív zenei formáció tagjaként (Dorota, 12z) ismerhettük meg. Utóbbi a budapesti jazz- és undergroundszcéna feltűnően sokoldalú gitárosa, Izraelben kezdte zenei tevékenységét, s első előadói tapasztalatát a tel-avivi Operában szerezte, zeneszerzőként számos film- és reklámzene megírásában működött közre.

Figyelmébe ajánljuk