Óriásplakátokra írt Esterházy Péter-idézetekkel emlékeznek az íróra Óbudán

  • narancs.hu
  • 2021. április 14.

Sorköz

40 kortárs író kedvenc mondatai a 71. születésnapra

Ma lenne 71 éves Esterházy Péter, április 14. pedig 2018 óta a Magyar Próza Napja is.

A tavalyi, kerek évfordulón elég szűkre szabta a megemlékezés kereteit a járványhelyzet, mégis online események, videók, kiadványok tucatjaival tisztelegtek ország- és Európa-szerte a 2016-ban elhunyt író előtt. A Magyar Narancsban ezt a cikket írtuk a "kerek" születésnapra:

Az Óbudai Anziksz kulturális magazin Esterházy-különszámmal jelentkezett, amelyben a családtagok, a barátok, az alkotótársak beszámolói és visszaemlékezései mellett addig nem publikált fotókat is közöltek.

De a magazin a 71. évfordulóról sem feledkezett meg. Idén olyan bemutatóval állt elő, amely a járványhelyzet ellenére is megtekithető; a III. kerületi önkormányzat támogatásával

negyven egyedi, nagy méretű plakátot helyezett ki Óbuda-Békásmegyer területén, amelyeken negyven hazai kortárs író és költő kedvenc Esterházy-idézetei olvashatók.

A plakátokon Erdőháti Áron fotói láthatók az íróról; többnyire olyan képek, amelyek többségét korábban nem publikálták.

 
Lapunk munkatársa, Karafiáth Orsolya kedvenc Esterházy-idézete
Forrás: Óbudai Anziksz

"Április 14. jó alkalom arra (is), hogy az író védjegyévé vált eszköze, az idézés felelevenítésével tekintsünk arra, hogy a mai magyar írók, költők mit kezdenek az életművel, mennyire lett része az Esterházy-szövegvilág az éppen zajló irodalomnak. >Kelt Rómaifürdőn< – hányszor olvastuk ezt az Esterházy-esszék, -cikkek, -följegyzések, -cetlik végén. A világhírű író és európai gondolkodó erősen kötődött a lakóhelyéhez, a kerülethez – a születésnapi kampánnyal egyebek mellett azt igyekszünk megmutatni, hogy mi, harmadik kerületiek is erősen kötődünk az íróhoz, az emberhez, Esterházy Péterhez" - írják az ún. EP71-kampányról a szervezők.

 
Tóth Krisztina ezt az idézetet választotta
Forrás: Óbudai Anziksz

A plakátokon szereplő írók, költők:

Babarczy Eszter, Balázs Attila, Bán Zsófia, Bartis Attila, Bartók Imre, Berg Judit, Czéh Zoltán, Cserna-Szabó András, Darvasi László, Dragomán György, Erdős Virág, Fehér Renátó, Garaczi László, Grecsó Krisztián, Gyurkovics Tamás, Halász Rita, Halmai Róbert, Hidas Judit, Jónás Tamás, Karafiáth Orsolya, Király Kinga Júlia, Kiss Tibor Noé, Krusovszky Dénes, Márton László, Mécs Anna, Nádasdy Ádám, Nagy Gergely, Németh Gábor, Parti Nagy Lajos, Peer Krisztián, Péntek Orsolya, Péterfy Gergely, Simon Márton, Szabó T. Anna, Tompa Andrea, Totth Benedek, Tóth Krisztina, Vámos Miklós, Závada Pál, Zoltán Gábor.

 
Az Erdős Virág kedvenc idézetével feliratozott plakát Óbuda központjában áll
Forrás: Óbudai Anziksz

Az EP71-kampány szervezői a Fő téri Esernyős kávézóban áprilisban minden egyes kávé mellé a negyven plakát képeslapméretű másából adnak egyet ajándékba e hét végétől, illetve amíg a készlet tart. Az Óbudai Anziksz oldalán (www.obudaianziksz.hu) pedig valamennyi plakát megtekinthető. Többen a szerzők közül arról is megosztanak néhány gondolatot, miért éppen az adott idézetet választották Esterházytól.

 
Krusovszky Dénes -  szintén lapunk munkatársa - Esterházy-idézete
Forrás: Óbudai Anziksz

Az íróval kapcsolatos legutóbbi cikkeink itt olvashatók:

Neked ajánljuk