Könyv

Roger Crowley: Az elátkozott torony

  • - barotányi -
  • 2021. február 17.

Sorköz

A keresztes háborúk a kezdetektől – tehát amióta az első (szedett-vedett) hadak elindultak a Szentföld felé – izgatják a képzeletünket.

A bő két évszázadon át váltakozó sikerrel zajló küzdelmekben többé-kevésbé kérész­életű keresztény királyságok, fejedelemségek, grófságok jöttek létre, majd egy jó évszázados agónia után valamennyi a muszlim hódítók kezére jutott. A drámai, sőt apokaliptikus végjáték, Akkó ostroma és bevétele köré épül a jeles angol historikus, Roger Crowley legutóbbi történelmi könyve, amely címében az utolsó libanoni keresztény erődítmény védelmének kulcsfontosságú epizódját idézi meg.

A keresztesek levantei uralmának véres végső küzdelmének értelmét tisztázandó, a tudós szerző alaposan tárgyalja, hogyan alakult át a Közel-Kelet hatalmi szerkezete egy új hódító hatalom, a mongolok megjelenésével, akik (legalábbis az Iránban idővel dinasztiát alapító ilkhánok) az egymással is rivalizáló keresztényekkel szövetségben harcoltak Egyiptom jórészt kipcsak származású urai, a mamelukok ellen, akiket leginkább a dzsihád gondolata fűtött saját reconquistájuk során.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk