Labdarúgó-világbajnokság, Brazília

Foci-nesze

  • Harle Tamás
  • 2014. július 12.

Sport

Hatezer-ötszáz euróért még Budapesten is lehet jegyet váltani a döntőre, ám aki útnak indul, vigyen magával golyóálló mellényt. Az érzelmek és szenvedélyek világbajnoksága kezdődik egy olyan országban, amely a világ egyik vezető gazdasága, ám ahol milliók élnek nyomorúságos körülmények között.

"Amíg Brazília győz, nem lesz botrány - mondja a magyar származású, jelenleg S-o Paulóban élő Elizabeth Mérő-Santucci, a magyar konzulátus külsős munkatársa -, de ha kiesünk, felrobbanhat a puskaporos hordó." "A stressztől aludni sem tudunk, aggódunk a biztonságunkért, a családunkért." Ezek már David Luiz, a brazil válogatott (selec-o) hátvédjének szavai pár nappal a nyitány előtt. Félelme jogos. A teresopoli edzőtábortól néhány kilométerre a helyi polgármesteri hivatal egy hatméteres kupát állított fel. Neymarék nap mint nap mellette haladtak el, ám a serleg rövid időn belül kigyulladt és porig égett.

Bádogváros kilátással

Miközben a futball-világbajnokság rendezői jogát 64 év után ismét elnyerő Brazília a világ hatodik legerősebb gazdasága, a társadalmat óriási ellentétek feszítik. Rio de Janeiro déli részén, a meredek hegyoldalba préselődve nőtt ki a legnagyobb brazíliai favela - bádogváros -, ahol hivatalosan 70 ezer, a becslések szerint viszont legalább 250 ezer ember él a fémlemezekből, deszkákból összetákolt épületekben, a porral, sárral borított utcákon. Noha fejedelmi a panoráma, az itt élők kilátás nélkül tengetik mindennapjaikat: zavargások esetén, vagy ha egy-egy körözött bűnözőt keresnek, sokszor nem is a rendőrség, hanem a hadsereg alakulatai vonulnak ki.

Brazília 200 millió lakosú ország, valutatartaléka 2010-ben meghaladta a külső adósságállományát, így a londoni G-20-as csúcsot követően hitelkeretet ajánlott fel az IMF-nek. Ki emlékszik ma már arra, hogy a kilencvenes évek elején, havi szinten 80 százalékos volt az infláció, és csakis a bankbetétek befagyasztásával, valamint új pénz (1 real ma kb. 100 forintot ér) bevezetésével sikerült úrrá lenni a gazdasági káoszon?

A brazil ipar szárnyalásának több összetevője van: S-o Paulóban a Volkswagen, a Ford, a General Motors és a Daimler-Chrysler, Rio de Janeiróban és Belo Horizontéban a FIAT foglalkoztat tízezreket, és virágzik a repülőgépgyártás és a hajóépítés is. A szubtrópusi ültetvényeken terem a legtöbb kávé, cukornád, narancs és banán. A világ szárnyas-kivitelének 36, a marhahúsnak 19, míg a sertéshúsnak 10 százaléka származik Brazíliából, Amazónia adja a világ őserdeinek 20 százalékát. Az ország áramtermelésének 70 százalékát vízi erőművekből nyeri, ám a partoktól alig 300 kilométerre talált tengeri olaj- és földgázmezők további magasságokba emelhetik a fejlődő gazdaságot. A felszín alatti ősmasszívumnak köszönhetően az ország bővelkedik vasércben, krómban, rézben, bauxitban, gyémánt- és féldrágakőtelepei világhíresek.

Ám döbbenetesek a vagyoni különbségek, a nélkülözők száma 10 milliós nagyságrendű. A jómódúak 50 százalékát érte már atrocitás, nem véletlen, hogy a vb-re érkező, várhatóan csaknem egymillió külföldit is igyekszenek felkészíteni a veszélyekre. "Ha a lakásunk egyik ablakán kinézek, a horizontig is ellátok, csodálatos a táj. A másik oldalon a házunk tőszomszédságában favelák nőttek ki a semmiből - meséli Mérő-Santucci. - A bátyámat a saját kocsijával együtt rabolták el, szerencsére egy erdőben kilökték, és nem esett különösebb bántódása. Az egyik szomszédunkat akkor érte támadás, amikor a garázsból kihajtott. A rablókat meglátva hátramenetbe kapcsolt, ám a banditák azonnal tüzet nyitottak, az egyik golyó a fején hatolt át. Túlélte, most már jól van" - teszi hozzá a magyar származású lány.

Így hát nem csoda, hogy a Sportújságírók Nemzetközi Szövetsége "védelmi és biztonsági útmutatót" adott ki a világbajnokságra utazó kollégák számára, amelyben efféle jó tanácsok vannak: "Ne vezess autót egyedül, különösen ne hosszú távolságokon! (...) Ne nyisd ki a szállodai ajtót, csak ha ezer százalékig megbizonyosodtál róla, hogy ismerős kopogtat! (...) Ne sétálj egyedül és sötétedés után a tengerparton, de az utcákon se nagyon! (...) Kerüld a pénzkiadó automatákat a reptereken! (...) Soha ne vidd magaddal az útleveledet, csak a másolatát; az eredetit helyezd el széfben! (...) Ne telefonálj és ne hallgass zenét fejhallgatóval az utcán! (...) Lehetőleg ne legyél részeg, ha egyedül vagy, semmiképp! (...) A taxiban ne használd a laptopod, mert a motoros banditák a piros lámpánál elrabolhatják tőled!" És a legfontosabb: "Ha rablási kísérlet áldozata vagy, eszedbe ne jusson ellenállni!"

"Ott csak erdő van és drog"

A stadionépítkezéseknél tapasztalt csúszások, hiányosságok hallatán hihetetlen, hogy soha, egyetlen házigazdának sem volt annyi ideje a felkészülésre, mint a dél-amerikai országnak. A FIFA ugyanis - mivel más jelentkező nem akadt - már 2007-ben meghozta a döntését. A rendezés költségeit előzetesen 16 milliárd dollárra becsülték, ma ott tartunk, hogy talán nem emelkednek 35 milliárd fölé. De ez a világbajnokság még így is drágább lesz, mint a legutóbbi három mundial együtt.

A rendezéssel kapcsolatos öröm hamar elpárolgott, és miután a kormányzat érthetetlen döntések sorozatát hozta, országszerte tüntetések, lázongások kezdődtek. A törvénysértések gyanúja az első pillanattól kezdve ott lebegett az építkezések, infrastrukturális fejlesztések felett. Bár dél-amerikai viszonylatban Brazília nem számít kiemelkedően korruptnak, az előző elnök kabinetfőnökét 11, míg a hatalmon lévő Munkáspárt pénztárnokát 9 év börtönre ítélték vesztegetés, hatalommal való visszaélés miatt.

A 12 kijelölt város között akad olyan, amely a többitől csak több ezer kilométeres utazással közelíthető meg, ráadásul az Amazonas vidékén fekszik. "Mi van ott? Csak erdő és drog. És Kolumbia" - egyszerűsíti le a helyzetet brazil informátorunk. Manausban mindössze négy (!) világbajnoki mérkőzés kedvéért úgy húztak fel egy 40 ezres vadonatúj stadiont, hogy a helyi bajnoki mérkőzések átlagos látogatottsága alig 1500 fő, így később valószínűleg az enyészeté lesz a létesítmény. Az ide érkező válogatottaknak (például Anglia, Svájc, Olaszország), az elviselhetetlen klíma miatt valószínűleg az lesz a legfőbb gondjuk, hogy miként kerüljék el játékosaik kiszáradását.

Eleinte az volt a terv, hogy elsősorban a meglévő létesítmények éledjenek újjá, de később mégis hat új aréna építése mellett döntöttek. Amellett, hogy minden döcögve haladt, elképesztő mértékű túlárazásokra derült fény. Brazíliaváros ékességére, a (felújított) Mané Garrincha stadionra például az eredetileg tervezett 350 millió dollár háromszorosa ment el, az építkezéseket auditáló bíróság eddig 275 millió dolláros indokolatlan költést tárt fel, de a becslések szerint ez az összeg akár a duplájára is nőhet. Igaz, hogy a 70 ezres Garrincha aréna monumentális és gyönyörű lett, ám csak az itt fölöslegesen eltapsolt összeg kitesz annyit, mint amennyiért a megújuló Puskás Ferenc stadion felépül, pedig nálunk sem a takarékosság lesz a legfőbb szempont.

A szocsi téli olimpiáról írt cikkünkben (Máris megdőlt minden rekord, Magyar Narancs, 2014. február 6.) részletesen leírtuk, hogyan és kik gazdagodnak meg a putyini Oroszországban a brutális, végül csaknem 50 milliárdos olimpiai költekezés révén. Nos, a módszer itt is hasonló: bár előzetesen arról volt szó, hogy a költségek nagy részét magánbefektetők állják, az állami pénzek meghaladták a 70 százalékot, de az esetleges hasznot már a működtetést végző privát cégek fölözhetik le. Úgy tűnik, az utóbbi időben világszabadalom lett ez az eljárás, és így vándorolnak az adófizetői milliárdok a hatalomhoz közeli magánzsebekbe.

Lausanne-ba repítik a vizeletet

A világbajnokságot Brazília nyeri, a döntőben örök riválisát, Argentínát veri 3-1-re. Ez faktum - legalábbis a globális pénzügyi szervezet, a Goldman Sachs által végigfuttatott számítógépes modell szerint. A fogadóirodáknál a házigazdák győzelméért háromszoros, a németekéért öt és félszeres, a címvédő spanyolokéért hétszeres pénz jár. Aki igazán szereti a kockázatokat, tegyen nagy tétet Costa Ricára (3000:1) vagy Iránra (2500:1). Érdekes, hogy a világranglistán immár legjobb hat közé került Svájc világbajnoki győzelmére a Goldman Sachs számítógépe mindössze egy százalék esélyt ad.

Nem kétséges, hogy különösen a végső szakaszban a játékos egyéniségek döntik el a mérkőzések sorsát, csakhogy a legnagyobb sztárokat a végletekig kifacsarja a zsúfolt nemzetközi program. Az immár négyszeres aranylabdás Messit tavasszal titokzatos kór kerülgette; edzésen, egy ízben a mérkőzés közben lett rosszul. A statisztikai alapú teljesítményméréssel foglalkozó whoscored.com szakportál szerint leginkább Cristiano Ronaldót fenyegeti a kiégés veszélye, a legutóbbi világbajnokság óta csak a klubjában 220-nál is többször lépett pályára. Nem véletlen, hogy a szereplése egyelőre kérdéses, rossz nyelvek szerint tropára ment a térde, a csapatorvosok csak íngyulladást ismertek el.

A német Marco Reus az utolsó pillanatban szenvedett bokaszalag-szakadást. Az őrült tempó nemcsak fizikai, de lelki mélypontot is hozhat. A burnout szindróma olyan kulcsembereket érinthet, mint a német Philipp Lahm és Manuel Neuer, a spanyol Sergio Ramos, vagy éppen az elefántcsontparti Yaya Touré, akik több mint tízezer játékperc testi-lelki terheivel lépnek pályára Brazíliában.

Ezek után nem csoda, hogy nagyon kevés ugyan a pozitív eset, a közvélekedés úgy tartja, a sportágban mindennapos a dopping. "Való igaz, hogy azt gyanítjuk, a futballban is megjelent az EPO, amelyet kis adagokban adhatnak be a labdarúgóknak" - mondta lapunknak Tiszeker Ágnes, ám a Magyar Antidopping Csoport vezetője határozottan cáfolta feltételezésünket, miszerint a FIFA nem sokat tesz az ügy érdekében. "Éppen ellenkezőleg! A nemzetközi szövetség a doppingellenes küzdelem egyik élharcosa, így Brazíliában rengeteg vizsgálat várható" - állítja a szakember. Azért a dél-amerikai viszonyokat jól mutatja, hogy a Rio de Janeiró-i labor működését felfüggesztették, a vizelet- és egyéb mintákat a meccsek után a FIFA repülővel szállíttatja óriási összegekért a lausanne-i, akkreditált laborba.

*

1950-ben a brazilok a világ legnagyobb stadionjában, a Maracanában, 200 ezer néző előtt szenvedtek egygólos vereséget Uruguaytól a világbajnoki döntőben. Azonnal kitört a nemzeti gyász, többen ott, a helyszínen a mélybe vetették magukat, mert Brazíliában a futball több, mint egy népszerű sportág. Noha cikkünkben elsősorban a visszásságokat és a nehézségeket vettük számba, bizonyos, hogy a dél-amerikai ország a legalkalmasabb helyszín, ha fociról van szó, és remélhetőleg nem a tüntetések, hanem a jó meccsek teszik majd emlékezetessé ezt a világbajnokságot is.

Helyi közlekedés

Brazília legfejlettebb ipari központja a több mint tízmillió lakosú S-o Paulo, amely a világbajnokság nyitómérkőzésén túl is jó néhány találkozó otthona lesz. Bár a meccsnapokon munkaszünetet rendeltek el (ha a brazil válogatott pályára lép, akkor az egész országban leteszik a munkát), és így talán könnyebb lesz megközelíteni a stadiont, a közlekedés megpróbáltatásaira minden vendégnek fel kell készülnie.

"Itt valóban tömegek közlekednek, bizonyos napszakaszokban több millió ember zsúfolódik a járműveken. 2013 novemberében volt olyan nap, amikor az 1-es metró vonalán 627 ezer ember tolongott. Mintha Debrecen, Szeged, Győr és Pécs teljes lakossága felszállna a szerelvényekre! De a busz sem kecsegtetőbb megoldás. Az első ajtón kell felszállni, leszállni elvileg a hátsón. De sokszor képtelenség áthatolni a tömegen. Így marad a gyaloglás... Három nappal a nyitómérkőzés előtt a rohamrendőrség könnygázt bevetve oszlatta fel a 12,2 százalékos béremelésért sztrájkba lépő metródolgozók tüntetését. Korábban néhány fiatal szétverte az egyik megállót. Hát így várjuk a rajtot" - jelentette a városban élő Elisabeth Mérő-Santucci.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Árak és vágyak

A nagy távolság és a magas árak miatt nem valószínű, hogy magyar szurkolók tömegesen utazzanak el a világbajnokságra. A hazai kínálatban minimum félmillió forint a különféle illetékekkel terhelt útiköltség, további félmillió pedig az ott tartózkodás. Kamuti Balázstól, a Pegazus Utazási iroda vezetőjétől kapott tájékoztatás szerint rajtuk keresztül néhány tucat honfitársunk ruccan át Brazíliába, s a legtöbben az egyhetes turnust választják, benne egy vagy két mérkőzés megtekintésével.

A magyarországi és a nemzetközi értékesítőkön még lapzártakor is találtunk szabad jegyeket, például a brazil-horvát nyitómeccsre III. kategóriásat 1500 euróért, a Spanyolország-Chile-csoportmeccsre I. kategóriásat 1000 euróért, III. kategóriásat 700-ért, de az Egyesült Államok-Németország-találkozóra már 450 euróért is vehetünk III. kategóriás jegyet. A nyolcad- és negyeddöntőkre 600 és 1200, az elődöntőkre 1600 és 2000 euró közötti áron vannak jegyek, de aki a döntőre szeretne bejutni, annak az I. és II. kategóriás jegyért is 6500 eurót kell leszurkolnia hivatalosan.

 

Figyelmébe ajánljuk