Tovább folyik a harc a bedőlt sportbizniszért, amibe százmilliókat pakolt a kormány

  • M. László Ferenc
  • 2019. február 19.

Sport

Hazánk hírneve, százmilliós bevétel a tét, de a szembenálló felek még abban sem értenek egyet, kinek ítélt a bíróság

„A miskolci pert jogerősen a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) nyerte első és másod fokon is. A bíróság az MTSZ-t jelöli meg engedélyező szervként. Továbbá semmilyen kártérítést nem alapoz meg az ítélet egyetlen eleme sem. Ellenkezőleg, a Kropkó Triatlon Klub köteles közel 1,5 millió forintot fizetni a szövetségnek” – közölte az MTSZ elnöke, Bátorfi Béla a Narancs.hu-val a perrel foglalkozó cikkünk megjelenését követően.

Mint arról mi is beszámoltunk, tavaly év végén hosszú jogi vitát és sajtóban folyó üzengetést követően a miskolci törvényszék jogerősen lezárta a pert, ami a Kropkó Triatlon Klub indított a Magyar Triatlon Szövetséggel szemben.

Miután a klub kézhez vette írásos formában is az ítéletet (decemberben csak a szóbeli indoklás született meg, a bíróságok több héttel később szokták ezt írásba adni – a szerk.), két hete közreadott egy közleményt, amiről mi is beszámoltunk. Ebben úgy fogalmaztak: az ítélet alapján kijelenthető, hogy a klub által szervezett nagyszabású rendezvény, az Ironman a sporttörvény szerint nem tartozik a Bátorfi vezette Triatlon Szövetség által felügyelt versenysport rendszere alá, így annak nem lehet ellenőrzési vagy felügyeleti jogköre az Ironman-rendezvények felett. (Akkor megkérdeztük a szövetséget is, miképpen véleményezik Kropkóék kijelentését, erre reagált most Bátorfi.)

Elbukott a bíróságon Orbán fogorvosa a magyar Vasemberrel szemben

Több évnyi háborúskodásnak vethet véget egy bírósági ítélet. A háttérben komoly pénzek, állami támogatások és a Forma-1-hez hasonló verseny rendezési joga van. Hosszú adok-kapoknak a végére tett pontot a miskolci törvényszék, miután jogerősen kimondta: a Magyar Triatlon Szövetség (MTSZ) engedélyezési hatásköre nem terjed ki az Ironman rendezvényeire.

Boksz vagy triatlon?

De akkor kinek van igaza, ki a hosszú per és vita nyertese? Hiszen a két kijelentés látszólag radikálisan ellentmond egymásnak.

Az első pillantásra kevéssé érdekes döntés mögött egy izgalmas, a hazai sportpolitika működését jól megvilágító történet, egy régóta dúló csata áll. Az egyik sarokban Bátorfi Béla, Orbán Viktor fogorvosa, a szövetség elnöke, a másikban pedig Kropkó Péter, a hazai Ironman jogait tulajdonló, a magyar triatlon egyik legsikeresebb férfisportolója áll. A tét pedig az állam által is százmilliókkal támogatott, jelentős tömeget megmozgató Ironman budapesti versenye.

Hogy kiderítsük, mi az igazság az ügyben, elkértük az írásos ítéletet és jogászokkal megvizsgáltuk mi áll a bonyolult, sokszor önellentmodásosnak tűnő levezetésben. Ám előbb nézzük az előzményeket.

Bepörögtek

Négy évvel ezelőtt látszólag teljes egyetértés volt a két férfi között. Bátorfi – akinek évek óta saját triatloncsapata van Egerben, a szövetséget pedig 2014 óta vezeti – korábban példaképének nevezte Kropkót.

A hatszoros Ironman-győztes és tizenkétszeres triatlon bajnok sportoló pedig éveken keresztül azon dolgozott, hogy hazánkba hozza a leginkább a Forma-1-gyel rokonítható Ironman 70.3-at, ami a világ egyik legismertebb triatlon rendezvénye, amin rendszerint hatalmas cégek gazdag menedzserei, tehetős emberek indulnak bizonyítandó, hogy képesek kiállni egy ilyen erőpróbát. (Le kell futniuk a félmaraton, bírniuk kell a 1,9 kilométer úszást és 90 km-nyi kerékpározást.)

Kropkó Péter jobbra

Kropkó Péter jobbra

Fotó: Fotó: MTI/Balogh Zoltán

 

Az első időszakban az MTSZ segített Kropkóéknak az állami támogatás kezelésében, ám máig rejtélyes okok miatt 2016 tavaszán szembefordult velük nem járulva hozzá egy velencei sportrendezvény megtartásához (ennek nyomán pedig a rendőrség stoppolta az eseményt, Krokpóék pedig kénytelenek voltak lefújni a rendezvényt és lenyelni az így keletkezett veszteséget).

Sőt, az MTSZ még a 2016-os velencei verseny előtt meglepőt húzott: egy levélben felnyomták az Ironman licencét birtokló World Triathlon Corporationnél (WTC) Kropkóékat azt állítva, bajok lehetnek a bevételekkel, az Ironman állami támogatásával, márpedig az utóbbi épphogy a szövetségen keresztül érkezett. Az MTSZ állította: szó sincs feljelentésről, csak "tájékoztatásról".

Végül a kormány odaítélte, de az MTSZ visszatartotta a támogatást azt hangsúlyozva, csak annyit vár, hogy a szervezők tartsák be a szabályokat, fizessék ki az alvállalkozókat, garantálják a minőséget, Kropkóék viszont bizonygatták, semmilyen probléma nincs, minden szabályt betartanak. A vita odáig fajult, hogy Kropkó a szövetség vezetését alkalmatlannak titulálta, az MTSZ pedig szerződésszegő, bukott szervezőnek nevezte Kropkóékat. Végül a 2017-es budapesti rendezvény elmaradt, Budapest lekerült az Ironman nemzetközi térképéről.

Akármiért is folyik a vita, akárkinek is van igaza, Magyarország bevételektől esett el, sportdiplomáciai szempontból komoly a kár, hiszen a résztvevők vagy a WTC az egészből csak annyit lát, hogy a magyarok széthúzása miatt nem lett megtartva a budapesti rendezvény.

Mint korábban írtuk, a Forma-1-hez hasonlóan a rendezvény nemcsak közvetlen, hanem közvetett bevételeket is termelt. Még a kormányhoz közeli Századvég Gazdaságkutató szerint is megtérül az államnak a verseny: az egykori Népszabadság birtokába jutott hatástanulmány szerint ugyanis a résztvevők költései miatt a verseny már az első évben, 2014-ben félmilliárd forint áfabevételt termelt a költségvetésnek. Ráadásul korábban a bahreini királyi család csak az esemény miatt jött Budapestre, ami komoly diplomáciai siker volt.

Állami százmilliók

Miképp a Forma-1 és a Red Bull Air Race versenyeket, az Ironmant is jelentős összegekkel támogatta az állam. Pont a Századvég elemzése alapján ugyanis úgy ítélte meg, adóban, turizmusban, sportdiplomáciában megtérül a befektetett pénz, még ha kifejezetten a nevezési díjak nem is hozzák be azt, amit támogatásban ráköltöttek.

2014-ben 200 millió, 2015-ben 300 millió forintról szólt a szponzori szerződés. 2016-ban pedig végül 180 milliót adott a kormány, ám ezt az MTSZ a vita miatt stoppolta. Ekkor és ezért fajult el végképp a vita.

 

Meglepő ítélet

Akárhogy is nézzük, a bírósági ítélet alapján Bátorfinak van igaza. A törvényszék valóban kimondta: a Krokpó Triatlon Klubnak ki kell fizetnie az MTSZ-nek az 1,03 millió forintnyi versenyrendezési díjat, plusz a kamatokat és a per költségeit.

Amikor még megtartották a versenyt

Amikor még megtartották a versenyt

Fotó: Facebook/Ironman 70.3 Budapest

 

Ugyanakkor a Kropkóék által kiadott közlemény a szó szoros értelmében nem állította azt, hogy ők nyerték volna a pert, ami arról folyt, hogy akkor be kell-e fizetniük a versenyrendezési kérelmi díjat vagy sem. Csak azt állította a közlemény, hogy az ítélet egy adott ponton valóban kimondta: bizonyos szempontból nézve az Ironman nem egy átlagos triatlonesemény, sokkal inkább egyfajta „amatőr” verseny – hiába vesznek részt rajta sportolók is –, amire a jelentkezők inkább erőpróbaként tekintenek, „kedvtelésből” vesznek részt rajta. Kropkóék pedig az Ironmant nem egy nemzeti vagy hazai szakszövetség által delegált jogkör alapján szervezték meg, hanem megszerezték a gazdasági vállalkozásként tevékenykedő WTC-től a liecencjogot.

Ennek alapján tehát – mondta ki a bíróság – az MTSZ „engedélyezési hatásköre” nem áll fenn. Mindezt úgy szögezte le a bíróság, hogy alaposan áttanulmányozta a hazai sporttörvényt és a vonatkozó kormányrendeletet.

Igaz, a klub közleménye a vereséget elhallgatta. Merthogy a bíróság megnézte az MTSZ versenyszabályzatát is, amelyben benne van feketén-fehéren, hogy a szövetség engedélyezési hatásköre nemcsak a nagy versenyekre terjed ki, hanem általában olyan eseményekre is, amelyek kötődnek a triatlonhoz.

Hiába nem tekinthető az Ironman a sportörvény alapján úgynevezett versenyrendszernek, hiába „amatőrök” kedvtelése. A bíróság ekkor – a korábbi több bekezdésnyi levezetésnek némileg ellentmondva – leszögezte: mivel nincs joga megállapítani, hogy a szövetség maga alkotta versenyszabályzata ellentmond-e vagy sem a magasabb rendű jogszabálynak, a sporttörvénynek, kénytelen érvényesíteni, ami a szabályzatban áll. Ez alapján pedig az MTSZ-nek van engedélyezési jogköre, ezért a vitatott összeget Kropkóéknak be kell fizetnie.

Ebből adódóan értelmezték úgy Kropkóék az ítéletet, hogy ha nem is konkrét üggyel kapcsolatban, de a jövőre nézve ők nyerték a vitát. Az MTSZ viszont azt mondja, a versenyszabályzat minden tagjukra vonatkozik, be kell tartani. Bátorfi hozzátette: „a 12 peres eljárásból, amiknek a nagy részét az Ironman-szervezők indították a szövetség, illetve annak tisztségvieslői ellen, tízet megnyertünk és kettőt veszítettünk el, mindekettő fegyelmi ügy volt és formai hiányosságok miatt utasította el a bíróság”.

Eposzi jelző

Bátorfit a sajtó rendszerint Orbán fogorvosaként említi. Ami nem véletlen, hiszen 2011-ben Havasi Bertalan elismerte, hogy valóban ő kezeli a miniszterelnököt, és ezt azóta sem cáfolta Bátorfi. Ebben az ügyben felmerült – legalábbis ezt pletykálják a triatlonisták –, hogy azért bírálja a nemzetközileg elismert Kropkót, mert tudja, mögötte áll a miniszterelnök.

Ugyanakkor ő több interjúban is azt hangoztatta, a kormányfő egy évvel később szerzett tudomást arról, hogy ő az MTSZ elnöke, mint hogy elnyerte volna a tisztséget.

 

Mi következik ebből?

A lapunk által megkeresett jogászok nem is értették, miért ilyen bonyolult a bírósági ítélet. Egy biztos, Bátorfinak papírja van arról, hogy a versenyszabályzat kiterjedt az Ironmanre, van engedélyezési jogköre, akármi is van a sporttörvényben.

Kropkóéknak viszont van egy jogi levezetésük, hogy az Ironman nem versenyrendszer, a sporttörvényből nem vezethető le feltétlenül az MTSZ engedélyezési jogköre. Információink szerint éppen ezért a civil szervezeteket felügyelő ügyészséghez fordultak. Ha már a bíróság azt állította, ebben nincs jogköre, mondja ki az ügyészség, hogy rendben van-e az MTSZ versenyszabályzata.

Tehát abban mi is tévedtünk az előző cikkünkben, hogy több évnyi vitának vetne véget a bírósági ítélet. Ezek szerint a vita folytatódik.

(Nyitóképünk: Simicskó István volt sportállamtitkár, Bátorfi és Kropkó együtt, amikor még béke honolt a felek közt. Forrás: kormany.hu)

Figyelmébe ajánljuk