Tudta, hogy az asszonycipelés egy sport?

  • Maros András
  • 2019. február 9.

Sport

A feleségcipelést a finnek találták ki, akárcsak a mobiltelefon-hajítást meg a mocsárfocit. Rajtuk kívül a litvánok és az észtek is komoly feleségcipelőknek számítanak, általában e három ország egyike adja az aktuális világbajnokot is.

Amikor először hallottam, hogy „feleségcipelés”, valami lakodalmi mókára gondoltam, olyasmire, mint a lufiposta vagy a Hamupipőke-játék.

El is képzeltem, hogy a ceremóniamester úgy éjfél körül elkurjantja magát, mire a párok összeszedik egymást, a férjek felkapják és a nyakukba ültetik a feleségeket, majd szlalomozni kezdenek a kijelölt pályán. A kijelölt pályával nem is lőttem annyira mellé – noha nem lakodalmi játékról van szó, hanem egy komolyan vett, hagyományokkal rendelkező sportról, viszont tényleg akadálypályán űzik.

Az észt stílus

A világbajnokságot a közép-finnországi Sonkajärvi településen rendezik. A nagyrészt homok borítású pálya hossza 253 és fél méter, ezen kell minél rövidebb idő alatt végigmenniük a „házaspároknak” – azért az idézőjel, mert nevezéskor nem kérik a házassági anyakönyvi kivonatot, a kiírás szerint a szomszédé is lehet a feleség, vagy bárki másé, lényeg, hogy a cipelt nő 17 évesnél idősebb és 49 kilónál nehezebb legyen. Ha a megengedettnél könnyebb, pluszsúlyt aggatnak rá.

false

 

 

 

A legelterjedtebb feleségszállítási technika az úgynevezett észt stílusú cipelés: a feleség fejjel lefelé lóg a párja nyakában, és lábbal tartja magát, a kezével a saját térdhajlatába kapaszkodik hátulról. A férfiak elenyésző hányada háton, vagy – mint a tűzoltó a sérültet – a vállán átvetve viszi a nőt, illetve van, aki kizárólag a különdíjra hajtva valami egészen különleges módját választja a cipelésnek, például a 2017-es világbajnokságon egy német páros női tagja a férfi nyakában állt. (A legszórakoztatóbb cipelésen kívül a legszebb ruházatot viselő pár és a legerősebb résztvevők is különdíjban részesülnek.)

Van három akadály. Az első egy 1 méter mély vizesárok, melyen nagyjából tíz lépéssel lehet átgázolni; az „észt stílusú” cipelés hátránya, hogy e tavacskában a hölgy feje a vízszint alá kerül, hacsak nem tud erősen homorítani, ami nemcsak nehéz feladat, de a cipelést is nehezíti. Szóval a legtöbben inkább vállalják az alámerülést. A pálya másik két (száraz) akadálya az atlétikából ismerős akadályfutás gerendájához hasonlít, amint ezeken átmászik a cipelő, neki tud koppanni a nő feje, ezért is hordanak a legtöbben bukósisakot.

Nem a kupát, a feleségét

A párokat, miután befizették az 50 eurós nevezési díjat, kettesével-hármasával indítják, az összes futameredményt figyelembe véve a legjobb időt elérő páros nyeri meg a fődíjat: a feleség testsúlyával megegyező mennyiségű sört, ami meglehetősen nagy vonzerő a hazaiaknak – Finnországban egy doboz sör ára a 3 eurót is elérheti.

A dobogó tetején a győztes férfi általában nem a kupát, hanem a feleségét emeli a magasba. A 2018-as világbajnok a litván Vytautas Kirkliauskas és Neringa Kirkliauskiene házaspár 65,1 másodperces idővel. (Az 55,5 másodperces világcsúcsot 2000-ben állította fel az észt Margo Uusorg és Birgit Ullrich.)

Egyesek szerint a sport eredete egy, a 19. században garázdálkodó rablóbandához köthető. A csibészek úgy vizsgáztatták a közéjük vágyó bűnözők állóképességét, hogy liszteszsákokat dobtak a jelöltek vállára, hogy azokkal fussanak, amilyen gyorsan csak tudnak. A liszteszsákok szerepét átvették az asszonyok (hogy miért, arról nincs adat).

Mások szerint a sport ártatlan múltidézésnek indult, egy régi hagyomány viccesnek szánt felelevenítésével: e szokás szerint a férfiak elrohantak a kiszemelt leányok falujába, hogy onnan ellopják, a vállukon hazaszállítsák és feleségül vegyék őket. Hát, ha tréfának indult is, mára már nincs helye a viccnek, úgy is mondhatjuk, hogy elvesztették a szervezők a humorérzéküket, tudniillik ha a versenyzők az előírt szabályokat megszegik, könyörtelenül büntetnek – mármint a Nemzetközi Feleségcipelő Szabályozó Bizottság!

Például ha a férfi leteszi vagy elejti a nőt, a páros 15 másodperces büntetőt kap, méghozzá annyiszor, ahányszor a hiba megtörténik. A futam előtt a bizottság alaposan megvizsgálja az indulók felszerelését, hogy nem rejtegetnek-e nem megengedett kelléket, segédeszközt; a ruhán kívül a férj legfeljebb egy övet, a feleség sisakot viselhet.

A huszonhat éve sikeresen futó finn vébének híre ment, ma már más országokban is rendeznek versenyeket. Az észak-amerikai bajnokság a Maine állambeli síparadicsomban, Sunday Riverben van – ősszel, még az első havazás előtt. Egy alkalommal a rendezők meghívták a hatszoros világbajnok finn párost (Taisto Miettinent és Kristiina Haapanent), akik a papírformának megfelelően meg is nyerték a versenyt, annak ellenére, hogy ez a pálya egészen más, mint amit Sonkajärviben megszoktak: ez itt végig füves, viszont vannak homokbuckák meg emelkedők, medence helyett pedig saras gödröt ástak. A jutalom azonban Sunday Riverben is ugyanaz: az első helyezett az asszony súlyának megfelelő sört kap.

Az angliai bajnokságot tavasszal rendezik az ország délkeleti részén lévő Dorkingban, a fehérorosz megmérettetést pedig a nyári Viva Braslav fesztivál keretében; a fehéroroszok „medencéje” az amerikai saras gödör koncepciójára hajaz, csak annál is mélyebb, továbbá rettentően csúszik, aminek köszönhetően elég gyakori a nem tervezett alámerülés. De ezt a közönség nem bánja.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.