A Katona József Színház kapta a legtöbb elismerést a Színikritikusok díjátadóján

  • narancs.hu
  • 2022. október 19.

Színház

Különdíjat kapott Cserhalmi György, az AlkalMáté Trupp, valamint a KÁVA Színház és a Kerekasztal Színház.

A budapesti Katona József Színháznak ítélte idén a legtöbb elismerést a Színházi Kritikusok Céhe. A Színikritikusok díjainak ünnepélyes átadóját kedd este tartották Budapesten, az Örkény Színházban.

A Színházi Kritikusok Céhének közleménye emlékeztet, hogy 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazza az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Az elismerésekről ezúttal is a tagok titkos szavazása döntött.

A díjátadó gálán tizenkettedik alkalommal adtak át Életműdíjat: idén Cserhalmi György vehette át a Szeredi Sára üvegművész által készített műtárgyat.

A Színházi Kritikusok Céhe új díjat is alapított Jövő díj néven, a társadalmi folyamatok alakításán innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgozó alkotók elismerésére. Első alkalommal két színházi nevelési társulatot, az idén 25 éves KÁVA Színházat és az idén 30 éves Kerekasztal Színházat jutalmazták a díjjal.

A megszokottól eltérően a Jövő díj és az Életműdíj mellett idén már a díjátadó előtt kihirdették, hogy a Különdíjat az AlkalMáté Trupp kapja, ezúttal nem egyetlen szezonért, hanem a 14 évadon át, 2007 és 2021 között tartó műfajteremtő sorozatért, amelyben a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 2003-ban végzett, Horvai István és Máté Gábor vezette osztály tagjai (a járvánnyal sújtott 2020-on kívül) minden nyáron létrehoztak egy-egy előadást a társulat egyik tagjának életéből.

Kiemelték, idén megváltozott a legjobb gyerek- vagy ifjúsági előadás kiválasztásának módja: a kategóriáról egy olyan grémium döntött, amelynek tagjai e színházi területet alaposabb figyelemmel kísérik. A kategóriadíj odaítélésében hatan vettek részt, a nyertes a Lili és a bátorság lett, a Kőszegi Várszínház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház produkciója (rendező: Somogyi Tamás).

A többi díjról idén 16 színikritikus szavazata döntött. Szavazataik alapján kiemelkedő évadot tudhat maga mögött a fővárosi Katona József Színház, amelynek előadásai 8 kategóriában 10 díjat nyertek (mivel két holtverseny is kialakult).

  • A legjobb független előadás díját a mindössze néhány éve, 2019-ben alapított Narratíva Kollektíva nyerte el Demerung (Csehov Meggyeskertje) című előadásával.
  • A legjobb új magyar dráma / színházi szöveg kategória nyertese Spiró György Főtitkárok, valamint Térey János, Bíró Bence és Dömötör András Káli holtak című munkája lett.
  • A legjobb előadás díját a Káli holtak (Katona József Színház; rendező: Dömötör András) és a Melancholy Rooms (Katona József Színház; rendező: Tarnóczi Jakab) kapta.
  • A Káli holtak elnyerte továbbá a legjobb rendezés(Dömötör András), a legjobb férfi főszereplő (Tasnádi Bence) és a legjobb női epizódszereplő (Fullajtár Andrea) díját is, a Melancholy Rooms alkotóit pedig a legjobb díszlet (Giliga Ilka) és a legjobb színházi zene (Bencsik Levente, Hunyadi Máté) díjaival jutalmazták még.
  • A Miskolci Nemzeti Színház Producerek című, Béres Attila által rendezett produkciója lett idén a legjobb szórakoztató előadás.
  • A legjobb női főszereplő díját Pallagi Melitta (Heilbronni Katica; Stúdió K Színház), a legjobb férfi epizódszereplőnek járó elismerést pedig Mészáros Béla (Isten, haza, család; Katona József Színház) vehette át.
  • A díjátadónak otthont adó Örkény István Színház társulatát két kategóriában tüntették ki: a legígéretesebb pályakezdő díját Borsi-Balogh Máté nyerte el, míg a legjobb jelmez kategória nyertese a 33 változat Haydn-koponyára című előadás lett, Nagy Fruzsina terveivel.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk