Tánc

Biczók Anna

  • - sisso -
  • 2019. június 30.

Színház

Biczók Anna táncos, koreográfus szólóestet készített Egy lehetséges jövő előzményei címmel. A Budapesti Kortárstánc Főiskolán végzett, majd sokáig Hód Adrienn csapatával dolgozó alkotónak érthetetlen módon ez az első önálló vállalkozása. Biczók igen erősen és hatásosan tudja összekapcsolni a „story telling”-et az improvizációs és ugyanakkor szinte meditatív testtechnikákkal. Miközben képekkel, szövegekkel előhívott szlávos identitása plusz drámai ízt ad az élménynek.

Most Varga Vince zenei támogatásával belesűrítette az előadásba mindazt, amit eddig elszalasztott. Egy táncjáték, amelyben a táncos személyiségén keresztül saját időbelisége, felmenői története is megmutatkozik. Valójában táncművészeti kísérlet: egy ennyire jelenidejű színpadi műfajban hogyan lehet levezényelni egy időutazást. A prousti cím is arra utal, hogy a primer testi jelek mögött kutatja a mélyen elraktározott, a mozgás által előhívható információkat.

Mintha az eredmény néha neki magának is meglepetéseket okozna a színpadon, ahol egy asztal a társasága. Mintha egy TEDx-előadást tartana, tudományos a póz, de a saját életről szól a szöveg, amit előad és ettől kicsit groteszk lesz az egész. Közben táncol, izolált mozdulatokat mutat be, amiben pedig feloldódik az említett ellentét a manír és a mély gondolatok között.

Biczók Annának igen különleges stílusa van. Talán egy kicsit erősebb koncepcióra vár, hogy időben és térben biztosan helyezze el magát.

MU Színház, április 2.

Figyelmébe ajánljuk