Színház

Dollár Papa Gyermekei: Closeness

Színház

Vakrandi egy idegennel? Egy találkozás, amely próbára teszi a személyiséget. Színházi kísérlet útján a Dollár Papa Gyermekei formáció – azaz Kiss-Végh Emőke és Ördög Tamás – némi furcsaságot talált ki a bánki fesztiválforgatagba. Nem szokás idegenekkel arról beszélgetni, hogy mitől félsz a világon a legjobban, mi a legszebb élményed, mire vagy a legbüszkébb, vagy történetesen mit gondolsz a majdani halálodról. Nem szoktak idegenek ilyen jellegű, bár elsőre egyszerűnek és némiképp kommersznek tűnő, végtére is nagyon intim kérdésekre válaszolni.

Ám ezúttal az ismeretlenségen és a nyitottságon volt a hangsúly. Harminchat, borítékba rejtett kérdéssel egy megadott találkahelyen összehoztak két ismeretlent, akik egy véletlenszerű sorsolásnak köszönhették nagyjából egyórás ta­lálkozásukat. A projektet inspiráló
Arthur Aron pszichológus kutatása egyébként – kissé naivan – azt feltételezi, hogy „a kérdések megválaszolását követően két idegen nagy valószínűséggel szerelembe eshet”. Ha szerelem nem is szövődik, van abban valami feltétel nélküli bizalom, mikor két idegen soha át nem gondolt, vagy egészen magától értetődő kérdésekről kezd el beszélgetni. A Dollár Papáékra egyébként is jellemző zsigeri közelségélmény során ezúttal te magad lehettél a főszereplő anélkül, hogy dokumentálta volna bárki is az őszinteségedet, ki kellett volna állnod a színpadra – és így tovább. Elsőre talán hiányzik a színházi élmény a beszélgetős projektből, de ha ki-ki átgondolja, mit is jelent számára a színház, még az is lehet, hogy ezek a beszélgetések is nyomokban színházat tartalmaznak. A megrendezett randevú komoly próbatétel, aminek a legdurvább része talán az, amikor négy percig kell egymás szemébe nézni; na, ilyet se nagyon szoktunk, lehetne többször, hosszan fixírozni egymást, ha nem is négy percig… Mert a hatás nem marad el – de az már egy másik történet.

Bánkitó Fesztivál, július 16.

Figyelmébe ajánljuk

Legendák egymás közt

  • - turcsányi -

Az alapító atyák Franciaországban viselt dolgainak meglehetős keletje van vásznon és képernyőn. Gondoljunk csak a John Adams pályáját feldolgozó HBO-sorozatra, vagy éppenséggel a magáért beszélő Jefferson Párizsban című moziműre, a derék Nick Nolte játékával (és James Ivory rendezésében).

Betű szerint

A főpolgármester-választás körüli újraszámolási hercehurca, na meg a Magyarországon is mesterségesen gerjesztett fociláz közepette úgyszólván teljesen elsikkadt, hogy a múlt pénteken megszületett az elsőfokú ítélet a polgári engedetlenség miatt kirúgott hat karinthys tanár ügyében.

Két indítvány

Miután június 14-én újraszámolták az érvénytelen szavazatokat, a Nemzeti Választási Bizottság megállapította, hogy a főpolgármester-választást Karácsony Gergely nyerte. A döntés azonban nem végleges, Karácsony a választás eredményének megsemmisítését és a szavazás megismétlését indítványozta.

„Ahová pont befértem”

Hat éve tagja a Katona József Színház társulatának, de sokfelé játszik, most épp a Radnótiban volt bemutatója. Az Ördög Tamással folytatott munkáról, a Tarnóczi Jakab-féle Extázisról és a Mohácsi testvérekről is beszéltünk vele, s persze szó esett a filmezésről is.

Két tűz között

Az amerikai demokraták sokáig egységesen támogatták Joe Biden külpolitikáját. Ám a gázai háború miatt a demokraták közt törésvonalak alakultak ki, s ez megnehezítheti Biden kampányát. Ha közvetlenül nem is befolyásol sok szavazatot, a háború elhúzódása elbizonytalaníthatja az elnök támogatóit, és megkérdőjelezheti politikai teljesítményét is.

 

A szabotázs ára

  • Zádori Zsolt

80 milliárd az eddigiekért, és 400 millió minden újabb nap késlekedésért – példátlanul magas bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága, mert a lassan négyéves ítéletét nem hajtotta végre a magyar állam. Bármit is mond a kormány, most nem a hazai menekültpolitikát ítélték el, hanem a magyar jogállamiságról mondtak lesújtó ítéletet.