rés a présen

„Évával, Irénnel és Ágnessel”

  • rés a présen
  • 2024. március 26.

Színház

Börcsök Boglárka performer, koreográfus

rés a présen: Húsz éve nem élsz Magyarországon, és nem is gyakran jársz erre előadással, de most hirtelen több helyen is megjelensz, és hosszabb ideig leszel Budapesten.

Börcsök Boglárka: A mozdulat művészete című, Andreas Bolm filmrendezővel közösen 2020-ban készített dokumentumfilmemet már láthatta a magyar közönség a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon 2021-ben, de akkor személyesen nem voltam jelen. Most Fuchs Lívia tánctörténész Tánc-film-klubjában április 9-én 19.00-tól az Eötvös10-ben a vetítés után beszélgetés is lesz velem. Ez a film egy több­éves projekt középső fázisa.

rap: Miről szól a film?

BB: Három idős nőről – E. Kovács Éváról, Preisich Irénről és Roboz Ágnesről – szól a film, akik mozdulatművészek voltak a múlt század elejének Magyarországán. A mozdulatművészet akkor radikális műfajnak számított, és ők meg ritka felvilágosult nők voltak. 2015-ben kezdtem el interjúzni velük, akkor még nem is merült fel a film ötlete, csak azt gondoltam, mivel 90 és 101 év között voltak, hogy muszáj őket megörökíteni valahogyan. Ez volt a projekt első fázisa tulajdonképpen. A kutatás. Színpadra már nem vihettem őket, meg az is furcsa ötletnek tűnt, hogy én szerepeljek helyettük. Viszont muszáj volt láttatni, fizikálisan bevonni őket, és erre mégis a film tűnt a legalkalmasabb médiumnak.

rap: Mi érdekelt a legjobban a film készítésekor?

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?