L. Simon László a tao-pénzekről: vannak olyan intézmények, akik nyilvánvalóan jobban fognak járni és vannak, akik rosszabbul

  • narancs.hu
  • 2019. január 23.

Színház

Elkészült a színházi támogatások felosztásáról szóló tervezet, közben a független színházak továbbra is teljes bizonytalanságban vannak.

A kormány egyik napról a másikra megszüntette kultúrtao rendszerét és helyette 37,5 milliárd forintos költségvetési támogatást irányzott elő kormány a kulturális élet szereplőinek derült ki – néhány héttel ezelőtt.

Bár L. Simon László az ATV Egyenes Beszéd Kontrában kedd este bejelentette, hogy a tervezet elkészült, a részletekről szinte semmit nem árult el, így gyakorlatilag továbbra sem látni, hogy ez a támogatás miként fog eloszlani, miközben az alternatív színházak teljes bizonytalanságban vannak.

A paprikás hangulatú beszélgetés alatt a képviselő tagadta azt a kijelentést, hogy a színházak nem tudják hosszútávon miből fogják finanszírozni működésüket. Véleménye szerint kiváló felosztási szabályzati rendszer készült, vannak intézmények akik nyilvánvalóan jobban és vannak, akik rosszabbul járnak.

Bár az elosztási rendszer részletei a saját bevallása szerint sem nyilvánosak, ennek ellenére kijelentette, hogy a színházi vezetők egy része már tudja mennyi pénzt fog kapni, egy része pedig pályázni fog. Ezek az intézmények a pályázati kiírásoknak megfelelően illetve a kormányzat által meghirdetett szakmai programoknak megfelelően fognak tudni forráshoz jutni. Arról, hogy a rendszer átalakítása legsúlyosabban a független színházakat érintette, azt mondta, "azok a független színházak, akik minőségi munkát fognak végezni, nem szenvednek majd hiányt."

Majd arra a kérdésre, hogy mégis ki dönti el, hogy mi számít minőségi munkának már sokkal árnyaltabb választ adott. Mint mondta, erre vannak szakmai vezetők, szakmai államtitkár, de mégis felháborodott azon a műsorvezetői megjegyzésen, hogy mostantól politikusok döntenek az elosztásról.

A tao megszűnésének és központosításának következményeiről még novemberben közöltünk átfogó írást print kiadásunkban.

Reszketés a függöny mögött

A miniszterelnök is büszkén elmondta tusványosi beszédében: a színházlátogatók száma jelentősen nőtt Magyarországon. Valóban egyre több a játszóhely, és a rendszerváltás óta nem volt annyi új bemutató és színházba járó ember, mint 2017-ben, amikor 8 millió jegyet adtak el.

Figyelmébe ajánljuk