A kultúra visszatér – hamarosan

Mi nem vesszük le!

Május 1-jével újra kinyithattak a múzeumok, színházak, mozik, de úgy tűnik, a visszatérést nem kapkodják el. Sok helyen még kivárnak.

Míg a debreceni Déri Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum vagy a nyíregyházi Jósa András Múzeum már május 1-je óta fogad látogatókat, Budapest legnagyobb múzeumai pár nappal későbbi nyitás mellett döntöttek. A Szépművészeti Múzeum május 12. (két tagintézményükkel, a Vasarely Múzeummal és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeummal egyetemben), a Magyar Nemzeti Galéria május 13., a Ludwig Múzeum pedig május 11. óta fogad látogatókat. A Ludwig egyelőre keddtől vasárnapig lesz nyitva 12 és 18 óra között, és védettségi igazolványt vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vár el a látogatóitól. Lázat is mérnek, és kérik a legalább másfél méteres távolság megtartását, valamint a maszk viselését. Maszkot a legtöbb múzeum kér, bár a vonatkozó jogszabály szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek a maszkviselés nem írható elő, és egy intézmény sem hozhat erre külön szabályt. A Narancs érdeklődésére Takács Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféra projektjének jogi munkatársa is megerősítette, hogy a Magyar Közlönyben megjelent 175/2021-es kormányrendelet (amely a legtöbb védettségi rendelkezést tartalmazó 484/2020. kormányrendeletre hivatkozik) a TASZ jogértelmezése szerint is ezt tartalmazza.

A kereskedelmi galériák a bezárások idején, ha szakaszosan is, de fogadhattak látogatókat, hiszen az üzletek nyitvatartására vonatkozó előírások vonatkoztak rájuk. Így az acb Galéria is, de ők már az első korlátozó intézkedések bevezetésekor elindították online kiállítási programjaikat is. Ezeket a kiállításokat 3D-s körtúrával, bőséges képanyaggal és szövegekkel készült online katalógusokkal prezentálták, de rendeztek például Bak Imre új kollázssorozatából teljesen virtuális kiállítást is. Elmondásuk szerint a majdani poszt-Covid idejére is átmenthető online stratégiájuk alapja a videó műfaja: animációként, kültéri kiállítás dokumentációjaként vagy önálló kisfilmként.

Koronav?rus - ?jra megny?ltak a mozik

 
Kóla, popkorn, ellenanyag
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?