A kultúra visszatér – hamarosan

Mi nem vesszük le!

Május 1-jével újra kinyithattak a múzeumok, színházak, mozik, de úgy tűnik, a visszatérést nem kapkodják el. Sok helyen még kivárnak.

Míg a debreceni Déri Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum vagy a nyíregyházi Jósa András Múzeum már május 1-je óta fogad látogatókat, Budapest legnagyobb múzeumai pár nappal későbbi nyitás mellett döntöttek. A Szépművészeti Múzeum május 12. (két tagintézményükkel, a Vasarely Múzeummal és a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeummal egyetemben), a Magyar Nemzeti Galéria május 13., a Ludwig Múzeum pedig május 11. óta fogad látogatókat. A Ludwig egyelőre keddtől vasárnapig lesz nyitva 12 és 18 óra között, és védettségi igazolványt vagy 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet vár el a látogatóitól. Lázat is mérnek, és kérik a legalább másfél méteres távolság megtartását, valamint a maszk viselését. Maszkot a legtöbb múzeum kér, bár a vonatkozó jogszabály szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek a maszkviselés nem írható elő, és egy intézmény sem hozhat erre külön szabályt. A Narancs érdeklődésére Takács Ádám, a Társaság a Szabadságjogokért magánszféra projektjének jogi munkatársa is megerősítette, hogy a Magyar Közlönyben megjelent 175/2021-es kormányrendelet (amely a legtöbb védettségi rendelkezést tartalmazó 484/2020. kormányrendeletre hivatkozik) a TASZ jogértelmezése szerint is ezt tartalmazza.

A kereskedelmi galériák a bezárások idején, ha szakaszosan is, de fogadhattak látogatókat, hiszen az üzletek nyitvatartására vonatkozó előírások vonatkoztak rájuk. Így az acb Galéria is, de ők már az első korlátozó intézkedések bevezetésekor elindították online kiállítási programjaikat is. Ezeket a kiállításokat 3D-s körtúrával, bőséges képanyaggal és szövegekkel készült online katalógusokkal prezentálták, de rendeztek például Bak Imre új kollázssorozatából teljesen virtuális kiállítást is. Elmondásuk szerint a majdani poszt-Covid idejére is átmenthető online stratégiájuk alapja a videó műfaja: animációként, kültéri kiállítás dokumentációjaként vagy önálló kisfilmként.

Koronav?rus - ?jra megny?ltak a mozik

 
Kóla, popkorn, ellenanyag
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Kesergő a két öszvérhez

A Három óriásplakát Ebbing határában és az Erőszakik rendezője minden próbálkozás során méterekkel emeli a lécet önmaga előtt, s – mint mindig – most is gond nélkül libben át felette. McDonagh ezúttal is egy elszigetelt atmoszférában kutatja az „emberi” jelző jelentéstartalmát, amelyet magasztalásként és sértésként egyaránt alkalmaz.

Elveszetten

  • SzSz

A rendező 2019-ben, a Házassági történet promókörútján vette újra kezébe középiskolás kora kedves könyvét, Don DeLillo Fehér zaját. Nem nehéz rájönni, miért épp akkor: a regény hősei egy misztikus esemény hatására hirtelen megkérdőjelezik saját szokásaikat, érzései­ket, sőt az egész életüket. Meglehet, hasonlóan érez egy filmrendező is, akinek szekere épp az Oscarig vezető, rögös és értelmetlen úton döcög.

Minden bizonytalan

A videókat és installációkat készítő szlovák képzőművész elsősorban az ún. átrajzolt, leg­inkább újságokban, könyvekben és képeslapokon talált képeken alapuló munkáival vált ismertté. E sikeres, több magángyűjteményben is megtalálható művek nemcsak az emlékeinkben élő, hanem nyomaiban még mindig fel-felbukkanó, a volt szovjet blokk lakói számára nagyon is ismerős vizuális és történeti hagyományait dolgozták fel és írták újra.

Kibontakozik lassan

Egy walesi bányászfaluban nőtt fel az idén 81 éves John Cale, de már gyerekkorában a zene iránt mutatott érdeklődést. Orgonált a helyi templomban, később brácsázni kezdett, azután Londonban, majd New Yorkban folytatott zenei tanulmányokat, ahol Aaron Copland volt a mestere.

Így is szép

A 18. század végén, a polgári hangverseny­élet hajnalán gyakran szerepelt ugyanazon a műsoron intim kamaramű, dal és nagyzenekari szimfónia, utóbbi gyakran több részletre bontva. Ezt a jótékony változatosságot idézte fel Keller András, aki nincs híján a kitűnő ötleteknek.

Elszáradt arcok

Felhajtás, a kínált holmi értékéhez képest túl nagy reklám: ezt jelenti a szerző negyedik regényének címe. A neonzöld szmájli és a betűk neonzöldje a borítón a könyvben felbukkanó árura, egy drogra utal. Az egyenmosoly a grafikai megoldásnak köszönhetően vibrál. Ez a látvány meg is alapozza az olvasmány­élményt, amelynek meghatározó vonulata a bizonytalanság.

Valóra vált álom

Az utókor korántsem elfogulatlan emlékezetében Horthy Miklós zömmel Magyarország kormányzójaként él, aki többnyire fess altengernagyi egyenruhában feszít, esetleg fehér lován léptet. Tette is mindezt 24 és fél éven keresztül, egy tengerrel nem bíró ország („király nélküli királyság”) államfőjeként.

Papás-mamás

Egy játszóházban, pontosabban egy játszóház előterében vagyunk, ahol egy egyedülálló apa és egy válófélben lévő anya várakozik a foglalkozáson lévő gyerekére. Bár kapcsolatuk kissé viharosan indul (gyermekeik összevesznek bent, és természetesen felelőst kell találni egy ilyen komoly helyzetben), de a hosszú közös várakozások alkalmával – mi sem természetesebb – összemelegednek. Eddig ideálisnak tűnik a helyzet, ugye?

Megalázva

Kedden ért véget a PDSZ meghirdette egyhetes országos, ún. gördülő pedagógussztrájk. A záróaktus a Szolidaritás Napja volt, amelyen a közoktatás szereplői mellett a szakképzési centrumok néhány intézményéből, valamint egyházi iskolákból is demonstráltak tanárok. 

Kezek az asztal felett

Jednou budem dál, jednou budem dál, jednou budem dál, já vím… – énekelte szombaton este kicsivel nyolc előtt a Vencel téren a spontán módon, mindenféle közösségi meghirdetés nélkül összeverődött sok száz fős tömeg. A megválasztott elnökként első televíziós interjújára a nemzeti múzeumba siető Petr Pavelt üdvözölték így.

Szégyen nélkül

Miközben a hajléktalan nők körében kifejezetten gyakoriak a nőgyógyászati problémák, az állami ellátáshoz való hozzáférésük finoman szólva is nehezített. A tavaly október óta működő traumatudatos nőgyógyászati rendelőben az egyszeri ellátásokon túl tartós segítséget és sokszor lelki támaszt is nyújtanak a nehéz helyzetű nőknek.