Oksana Lyniv lesz az első nő, aki olasz operaházat vezet

  • narancs.hu
  • 2022. január 2.

Színház

Tavaly ő volt az első női karmester, aki a Bayreuthi Ünnepi Játékok 145 éves története során vezényelhetett.

Január 22-étől az ukrán karmester, Oksana Lyniv vezeti a bolognai Teatro Comunale operaházat. A 43 éves művész megbízatása 3 évre szól. A kinevezés jelentőségét az adja, hogy Lyniv lesz az első nő, aki olasz operaház élére kerül.

Mint Lyniv a The Guardiannek azt mesélte, nagyon örül és megtisztelőnek tartja, hogy e történelmi fordulópont részese lehet, bár amikor felkérte a Teatro Comunale a posztra, nem is tudta, hogy kinevezésével ő lesz az első női zeneigazgató az országban. (A bolognai Teatro Comunale 1763-ban nyílt meg.)

Lyniv legutóbb a grazi opera vezető karmestere volt, míg tavaly nyáron ő volt az első női karmester, aki a Bayreuthi Ünnepi Játékok 145 éves története során vezényelhetett.

Lyniv zenészcsaládban született az ukrán Brodi városában, 16 éves volt, amikor először vezényelt zenekart, majd Lviv zeneakadémiáján tanult tovább. Lyniv elmondása szerint az egyik legfontosabb céljának azt tekinti, hogy vezetése alatt minél több fiatalt tudjanak bevonzani az operaházba.

(The Guardian)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk