ZSINÓRPADLÁS

Őrült szenvedéllyel

Jean Cocteau: Rettenetes szülők

  • Kiss Annamária
  • 2023. március 1.

Színház

A szerelmi háromszög intézményére a szerző rátesz két lapáttal: kedélyünket szerelmi ötszöggel borzolja. A fiú beleszeret a bájos könyvkötőbe, akivel korábban már az apja is összeszűrte a levet. Az apukába hosszú évek óta szerelmes a felesége testvére, míg a feleség megszállottan odavan a saját fiáért. A sztereotípiát, miszerint a franciák a petite liaisonok rajongói, a darab remekül igazolja.

A komédia középpontjában Yvonne (Csarnóy Zsuzsa) és fia, Michel (Ember Márk) kapcsolata áll. Az anyában túlteng a birtoklási vágy. Minden pillanatban tudnia kell, mit csinál éppen és kivel a kisfia – ahogy azon a reggelen is, amikor bekapcsolódunk a párizsi család történetébe. Yvonne és nővére, Léonie (Udvarias Anna) azt taglalják, a fiúcska miért is nem aludt otthon. Michel huszonkét éves, de némi Ödipusz-komplexussal tetézve beleragadt az „anya pici fia” szerepbe, ahonnan most már azért szívesen kitörne, hiszen a szerelem mindent elsöpör, még a korábbi szerepeket is. Madeleine-be (Jeney Luca Viktória), rendes bohózathoz illően, az apa, Georges (Rancsó Dezső) szintén titkon szerelmes.

Yvonne szét van esve, az egészsége sem jó, családtagjai éberen vigyázzák. Főként a nővére, aki huszonhárom éve reménytelenül szerelmes a sógorába, mégsem fog rajta a lila köd. Nevelőnős a viselkedése, ahogy az öltözködése is: világos ingben és sötét zakóban, unalmasan járkál fel és alá. Amolyan álruhába öltözött Mary Poppins, akinek gardírozása nélkül a kis család valószínűleg már nem is élne. Léonie rezonőrnek is beillik, józansága jól ellenpontozza Yvonne bohóságát, oldja a feszültséget. A ruhák ügyesen, de nem tolakodóan illusztrálják a szereplők személyiségét. Madeleine egyszerű hippis ruhákat hord (valahogy így képzeljük Yvonne-t is fiatalon), de hamvasságának amúgy is minden jól állna. Az apa ugyanúgy kapaszkodik a divatba, mint a legtöbb, magára valamit is adó középkorú férfi, de egy fokkal (évtizeddel) mégis lemarad, míg Michel a fiatalemberek szokásos „minél lazább, annál jobban megválogatott” sármos stílusában veszi le a nőket a lábukról.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk