Vidnyányszky: Várom Pintér Bélától az előadást Kálmán Olga tanácsadói szerződéséről

  • narancs.hu
  • 2020. február 3.

Színház

A Nemzeti Színház igazgatója szerint a független színházakat Soros György támogatja, és cserébe azt várja, hogy tüntessenek a kormány ellen.

Interjút adott a Népszavának Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, amelyben többek között arról beszélt, hogy a független színházakat Soros György támogatja.

Vidnyányszky a független színnházak támogatásáról azt mondta, szerinte maguknak a függetleneknek kellene döntenie arról, hogy kinek jár támogatás és mennyi, majd a független színházi támogatások elvételéről azt mondta, ez bonyolultabb kérdés, "amióta Soros György újra támogatja ezt a szférát".

"Ha valós párbeszédet akarunk és konstruktív jövőépítést, akkor Soroshoz fordulni óriási hiba, mert azt hiszem, nem tévedek, ha azt gondolom: Soros úgy ad pénzt, hogy azért kér valamit cserébe. (...) Például azt, hogy tüntetést szervezzenek."

Vidnyánszky szerint azzal, hogy "egy bizonyos kört újra támogat Soros György, akinek határozott politikai víziója és pénze és van, a támogatottakat saját politikai játszmájának a szereplőivé tette". Hozzátette, meg lehet köszönni a Nyílt Társadalom Alapítványnak, hogy beszáll a kultúra támogatásába, de annyival csökkenteni is lehet az érintett intézmények állami támogatását.

A Nemzeti igazgatója Pintér Bélának is odaszúrt, amikor azt mondta:

"Várom is Bélától azt az előadást, amelynek témája Kálmán Olga tanácsadói szerződése. Ahogy vártam a Bajnai és a libák előadást, vagy a Gyurcsány szemkilövetős drámát. A kritikus gondolkodásmód a függetlenek részéről kizárólag a konzervatív gondolat felé nyilvánul meg."

Vidnyánszky az interjúban a Katona József Színház "zaklatószínháznak" nevezéséről azt mondta, "voltak mondatok, amelyeknek nem kellett volna elhangozniuk", de ha nem szól bele a politika, akkor eltusolják az ügyet.

Emellett Karácsony Gergely budapesti főpolgármestert is bírálta, mondván eddig csak "érvénytelenítette a Szabad Tér Színház pályázatát, fenyegető üzentet küldött Dörner Györgynek és beültette Vásárhelyi Máriát a József Attila Színház felügyelőbizottságába. Ez utóbbi otromba provokáció, és a többi sem illik egy demokratikus városvezetőhöz".

Vidnyánszky a múlt héten a Pesti Hírlapnak adott interjút, ahol szintén bírálta a decemberi tüntetés résztvevőit.

Vidnyánszky Attila a védelmébe vette Eszenyi Enikőt

"Nézzék meg, mit művelt a liberális sajtó Eszenyi Enikővel!" - mondta a Nemzeti igazgatója egy interjúban. Nem szakmai tüntetés volt a színháztörvénnyel kapcsolatos decemberi Madách téri demonstráció - mondta Vidnyászky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója a Pesti Hírlapnak adott interjújában.

Figyelmébe ajánljuk