chili & vanilia - Az édes élet titka

  • .
  • 2007. március 1.

Trafik

Mi jut eszünkbe a vaníliáról? Először talán a borsos ára. Az édes, bódító aromája. A vaníliafagyi és a madártej.

Mi jut eszünkbe a vaníliáról? Először talán a borsos ára. Az édes, bódító aromája. A vaníliafagyi és a madártej. A legdrágább fűszerek közé tartozik, és a legizgalmasabbak egyike is. A vanília egy trópusi orchidea virágának maghüvelye, a 30 000 orchideafajtából az egyetlen, amelynek ehető a "gyümölcse". Először Mexikóban termesztették és használták, az azték indiánok még fizetőeszközként is. Európába a spanyolok hozták a 16. században. Hamarosan a francia nemesek körében is elterjedt - a vaníliás forró csokoládé lett a legdivatosabb ital. Angliában Erzsébet királyné alatt került az udvar által hivatalosan használt fűszerek listájára. A 19. századig a vanília kizárólag Mexikóban termett, a hollandok és franciák komoly és tisztességtelen próbálkozásaik ellenére sem tudták máshol meghonosítani. A hollandoknak ugyan sikerült kicsempészniük és 1812-ben Java szigetén elültetniük, ám a virágok nem hoztak termést - a virágot csak egy Mexikóban őshonos kolibrifajta tudta beporozni. Később egy belga botanikus, majd egy fekete rabszolga olyan mesterséges porzási módszereket fedezett fel, amelyek lehetővé tették a termesztését Mexikón kívül is. Ma a legjelentősebb termelők Madagaszkár, Indonézia, Mexikó, a Seychelle-szigetek.

A vanília ára azért csillagászati, mert a világ egyik legmunkaigényesebb fűszere. A termesztés és szüretelés minden egyes fázisa manuálisan történik. A hosszadalmas, bonyolult folyamatot hathetes szárítási szakasz követi, ezalatt a babhüvely eredeti méretének ötödére zsugorodik, és kialakul a fűszer jellegzetes aromája. A feldolgozást a minőség-ellenőrzés zárja - profi vaníliaszagolók gondoskodnak arról, nehogy egy-egy csomagba rossz vanília kerüljön. Vaníliaszagoló - hát nem csodálatos szakma? Mivel nagy felelősséggel jár, és kivételesen érzékeny orr szükségeltetik hozzá, a termelő országokban ez az egyik legjobban fizetett foglalkozás.

Az édességek többsége sajnos nem valódi vaníliával készül: az édesipar vaníliaigényét 90 százalékban a szintetikusan előállított mesterséges vanilin elégíti ki. Ha van rá lehetőségünk, otthon minél több édességhez használjuk. Alternatív megoldásként néhány ezer forintos beruházással házilag készíthetünk vaníliakivonatot.

Szükségünk van egy üveg jó minőségű vodkára és kb. 8-10 vaníliarúdra. A vaníliát felhasítva a vodkásüvegbe helyezzük, és 3-4 hétig sötét, száraz helyen tároljuk. Az első hét után néhány naponta felrázzuk. Gyönyörű, mély borostyánszínű lesz, és illatos. Önmagában nem jóízű, de süteményeknek, krémeknek elképesztően intenzív vaníliaízt kölcsönöz. Nem rájárni! Az alkohol és a vanília is folyamatosan utántölthető - így akár életünk végéig kitarthat, és szavatolja az édes életet.

A szerző blogja: www.chiliesvanilia.blogspot.com

Figyelmébe ajánljuk