Tartalom

Narancs XIX. évf. 09. szám (2007-03-01)

A szerk.

A szerk.

13 a 10-ben

Nagy visszhangot ugyan nem keltett, de érdektelennek semmiképpen sem nevezhető fejlemény, hogy az MDF és a Fidesz az elmúlt hetekben többször is jelét adta: kész a formális együttműködésre.

A szerk.

2 az 1-ben

Ha jól számoljuk, a múlt hét végén a szocpárt miniszterelnök-jelöltet választott magának 2010-re.

Publicisztika

Publicisztika

Weimarizálódás, Guantánamo (Is-is, vagy-vagy, sem-sem)

Voltaire, mint tudjuk, az életét is odaadta volna, hogy a szólásszabadság joga az általa elítélt eszméket is megillesse. A Weimari Köztársaság aztán bele is pusztult ebbe: annyira toleráns volt a demokrácia felszámolását alig burkoltan propagáló irányzatokkal szemben, hogy azok végül föl is számolták. A jogállam oly konzekvensen képviseli alapelveit, hogy ezzel saját elemi érdekeit, biztonságát is veszélyezteti.

Egotrip

Egotrip

Ekotrip (Pénzügyi kultúra)

Pénzügyi kultúra Egy főpolitikusi kapcsolata miatt ismertté vált üzletasszony a brókerbotrány tárgyalásán állítólag azt mondta: meg sem fordult a fejében, hogy szabálytalan lett volna az, hogy Kulcsártól személyesen kap pénzt, mert ő az átvételt aláírta (Népszabadság, február 17.).

Pálya a magasban (A távolságot mint üveggolyót... 2.

Egotrip

...vízen...)

A távolságot mint üveggolyót... 2. ...vízen... "Hölgyeim és uraim, kedves sporttársaim! Megpróbálnám felállítani a horgászat rekordját, mégpedig itt, a mi kedves Dunánkon. Lehajózom a Duna forrásától a Fekete-tengerig. És ezen a háromezer kilométeres úton kizárólag azzal tartom fenn magam, amit a horgászattal szerzek. [...] Elindulásom időpontját holnap reggel hét órára tűzöm ki" - jelentette be Borus Demeter a Dunai Liga lelkes közönségének, miután 73 fontos harcsájával megnyerte a társaság rendes évi horgászversenyét.

Belpol

Belpol

A nemzeti filmvagyon sorsa: Sok bába közt

Tovább késik a 2004-ben hatályba lépett filmtörvény rendelkezéseinek betartása, a Nemzeti Filmarchívum leghamarabb szeptemberben veheti át a magyar filmvagyon kezelését, az első terjesztési pályázatokra csak 2008 elején lehet számítani. A forgalmazó cégek az interregnumot kihasználva jelentős hasznot húznak a DVD-kiadásból, az illetékes minisztériumok, az ÁPV Zrt. és a "történelmi" stúdiók pedig egymásra hárítják a felelősséget.

Belpol

"Hát, nem vagyok optimista" (Pongrácz Tiborné demográfus)

A mainál gálánsabb családtámogatással lassítani lehetne a népességcsökkenést, de a reprodukcióhoz szükséges természetes szaporulatot azzal sem érnénk el. A születésszám pillanatnyi emelkedése messze elmarad a demográfiailag indokolttól, állítja a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa.

Belpol

A Magyar Rádió átalakítása: Ki nyer ma?

Noha a Magyar Rádió (MR) augusztus óta hivatalban lévő elnöke tavaszra ígért új műsorstruktúrát, február végén a sajtóból jóformán csak annyit lehetett tudni, hogy megszűnik a Szabó család. Házon belül azonban a meghirdetett szervezeti átalakítások miatt tapintható a feszültség.

Belpol

Március 15-i fenyegetettség: Utca, utca, utcaca...

Várhatók-e utcai harcok március idusán; ha igen, ki áll a szervezkedők mögött? Ha van ilyen szándék, képes-e megakadályozni a rendőrség? A Fidesznek mi a célja a nagygyűlésével? - e kérdések körül folyik a politikai nyilatkozatháború immár hetek óta. Ki fenyeget kit? A kormány a Fideszt, vagy a Fidesz a kormányt?

Külpol

Külpol

Baszk békefolyamat: Holtjáték

A múlt nyári, reménykeltő újrakezdés után gellert kapott a baszk békefolyamat. Tavaly év végén megint robbantott az ETA, s ez jó ürügyet szolgáltatott a spanyol jobboldali ellenzéknek arra, hogy a baszk nacionalizmussal szembeni erőteljes fellépést kérje számon a szocialista kormányon.

Trafik

Trafik

tévésmaci - A kardfogú patkány visszatér

Fehér bőrű rapper bontogatja szárnyait egy Detroit nevű városban - amit látunk, lehetne akár Eminem szép és igaz története is, sokan mondják is a 8 mérföldet Eminem-filmnek, pedig szó sincs róla.

Trafik

étel, hordó - HORVÁTH

"Ott, ahol most a hinta száll, / Vén zsiványnak a szobra áll, / Volt egy nagy-nagy öreg faház, / S körülötte kiskocsma száz. (...) Legyen a Horváth-kertben Budán, / Szombaton este fél nyolc után..."

Trafik

csontzene - Nem szarvas! Kodály

A Zenegyűlölő emlékezetében még élénken él a kép, melynek főszereplője Lukin László. A tévés Zenélő órák című, úgynevezett ismeretterjesztő műsor egyik vezetője, a "kokiosztogatóként" is elhíresült énektanár a Fazekasban drámai hangon jelentette be az osztálynak, hogy meghalt Kodály Zoltán.

Zene

Zene

Vinyl + mánia: Nyomkereső (Unikum)

Hiába, na, a mánia az mánia, még ha vinyl is a neve. Történt, hogy még decemberben, egy emelkedett, ünnepi pillanatban rákattantam a neten a régi idők bakelitlemezeire. Az lehetett, gondolom, hogy ahogy öregszik az ember, rendet akar: úgy mégsem dobhatja fel a bakancsát, hogy megfeledkezett valamikori vágyairól.

Zene

Animációs film: Benne van a türkör (M. Tóth Géza: Maestro)

Magam speciel miatta maradtam fönn hétfő hajnalig, de különösebb csalódás nem ért, hogy mégsem futott be - előtte este kétszer is leadta a tévé, hosszú ideje szóltak róla a hírek: csak az nem nézte meg, aki nem akarta (speciel ehhez kellett nagyon az Oscar-jelölés), tehát minden rendben.

Zene

Az illúzió logikája - Bullás József: Káprázat (képzőművészet)

Bullás József a nyolcvanas évek második felétől - egy darabig az újszenzibilitásba befogadott művészként - végigpróbálta a korszak szinte minden kurrens stílusát és stíluspatentjét. Bullás József a nyolcvanas évek második felétől - egy darabig az újszenzibilitásba befogadott művészként - végigpróbálta a korszak szinte minden kurrens stílusát és stíluspatentjét. Vásznaira rátelepítette az olasz transzavantgárd, a német Heftige Malerei, az amerikai new wave és - a hazai zeitgeistnek megfelelően - a hajdani budapesti Európai Iskola forma- és gesztuskészletét.

Könyv

Könyv

Kukoricán térdepelve (Romsics Ignác: Az 1947-es párizsi békeszerződés)

A kiváló történész ezúttal olyan témához nyúlt, amelyről vagy négy évtizeden át semmit vagy csak ordas hazugságokat lehetett leírni. Ráadásul könyve konkrét évfordulóhoz is kapcsolódik: most múlt hatvan éve, hogy 1947. február 10-én aláírták a második világháborút magyar részről lezáró párizsi békeszerződést, amit még az év nyarán - némi vita után, de azért a beletörődés jegyében - a magyar parlament is ratifikált.

Könyv

"Hihetetlen kincsesbánya" (Németh György ókortörténész)

A karácsonyi könyvvásár egyik legszebb könyve volt Németh György, Ritoók Zsigmond, Sarkady János és Szilágyi János György munkája, az Osirisnál megjelent Görög művelődéstörténet, amelynek előzménye az először 1969-ben, majd átdolgozva 1984-ben kiadott A görög kultúra aranykora. Az új kiadás szerkesztőjével beszélgettünk.

Könyv

Hozott anyagból (Kovács Ákos: A kitalált hagyomány)

Mit is ünneplünk augusztus 20-án? Államalapítónkat, az új kenyeret, az alkotmányt, a nemzeti megmaradást? Korszakonként mást és mást, azt, amit az adott kurzus - a dualizmustól, a Horthy- és Kádár-koron keresztül a millecentenáriumig - megkövetelt, amit a hatalmon lévő rendszer a maga legitimációja szempontjából fontosnak tartott.

Könyv

Tansegédlet (Kazuo Ishiguro: Ne engedj el...)

Az angol irodalom nagyon erős. Árnyalni kell persze a kijelentést: az angol nyelvű irodalom hihetetlenül erős, hiszen a jó nevű és jól író szerzők többsége vagy nem Angliában látta meg a napvilágot, vagy bevándorló, vagy volt gyarmatokon születettek gyermeke.

Könyv

A szokásos (Charles Bukowski: Posta)

"Szerencséje van - szólalt meg -, ha előbb jön, még itt találja azt a részeges Chinaskit. Itt járt megint, és vagy egy órát kérkedett az új postai mérlegével."

Könyv

A nép érdeke így kívánta (Závada Pál: Kulákprés)

Feleségét a forró dobkályha mellé ültették télikabátban, s amikor a széle már pörkölődni kezdett, a parasztgazda aláírta az őt valamiért elítélő papírt. Más alkalmakkor gondosan ápolt pödrött bajszát szálanként tépdesték ki, vagy csak egyszerűen megverték. Hogy miért?

Könyv

Családterápia (Maynard Solomon: Mozart)

A Mozart-év végén jelent meg Maynard Solomon angolul 1995-ben kiadott kötete. Tiszteletet parancsoló, nagy munka, fizikai paraméterei imponálóak: 32 számozott fejezet, a törzsszöveg az 573. oldalnál ér véget, ehhez majd' 80 oldalnyi jegyzet kapcsolódik, valamint hatalmas, résztémák szerint csoportosított bibliográfia, kiegészítve a magyar nyelven olvasható irodalommal.

Könyv

Fandorin színre lép (Borisz Akunyin: Akhilleusz halála)

Grigorij Salvovics Cshartisvili grúz születésű orosz japanológus, irodalomtörténész, lapszerkesztő élete derekán úgy dönt, hogy új foglalkozást keres magának. A moszkvai metrón utaztában arra lesz figyelmes, hogy egy hölgy újságpapírba kötött könyvbe temetkezik. Közelebb hajol, s lám, olcsó krimit rejt a borító. Ráadásul a hölgy nem más, mint a saját felesége. "Írj jobbat, ha tudsz!" - mordul rá az asszony.

Könyv

Nehéz szerelem (Marcel Porust: Albertine nincs többé - A szökevény)

"Sokáig korán feküdtem le." Eddig a (műveltségi vetélkedőkben is elő-előkerülő) mondatig valószínűleg mindenki eljutott, de - valljuk be - még a nyelvtudásában legmagabiztosabb romanista sem biztos, hogy abszolválta Proust grandiózus regényének mind a hét kötetét eredetiben, annak ellenére, hogy ha kinyitotta, nehezen szabadult a szöveg többszörösen összetett mondatai mögött megbújó könnyedségtől.

Könyv

Életsiratás (Karinthy Ferenc: Szellemidézés)

Karinthy Ferenc első könyvének megjelenése (1943) és halálának dátuma (1992) itt is, ott is pár évnyi margót hagyva szinte kísérteties pontossággal metszi ki a II. világháború és a rendszerváltás közé eső történelmi időszak nagy tömbjét, a szocializmus időszakát. A kérdés csak az, puszta véletlen-e vagy jelentőségteli ez az időbeli átfedés?

Film

Film

"Firkálgatni akárki tud" (Csupó Gábor rendező)

A Pannónia Filmstúdió fázisrajzolójaként kezdte, de saját animációs stúdióra vágyott. 1975-ben elhagyta az országot, előbb Ausztriában, Svédországban, majd Amerikában próbált szerencsét. Világhírűvé a Simpson család tette. Első élő szereplős nagyjátékfilmje, a Híd Terabithia földjére már megy a hazai mozikban.

Film

Kerülni a "kusturicázást" (Aleksandar Maniæ filmrendező)

Egy város, ahol mindenki bajnok, ahol évente megrendezik a török zenei kalózfelvételek versenyét, ahol az öregember is diszkóba jár. A Sutkai bajnokok eddig 70 fesztiválra kapott meghívást, számos közönségdíjat nyert, és a macedóniai roma filmfesztiválon is diadalmaskodott. A film csütörtöktől látható a hazai mozikban - ebből az alkalomból beszélgettünk a vajdasági születésű rendezővel.

Sport
Lélek

Lélek

"Csak az van, és semmi más" (Tóth Olga szociológus a familizmusról)

Szokás azt mondani, hogy Magyarországon gyerekbarát, családcentrikus társadalom él. Ugyanakkor közhely, hogy a fiatalok alig és a korábbi időszakokhoz képest később vállalnak gyereket. Egy közeljövőben megjelenő tanulmány szerint éles ellentmondás van a családdal, a nemi szerepekkel és a gyerekvállalással kapcsolatban a magyar társadalom attitűdje és értékrendje között.

Tudomány

Tudomány

Tűzoltó Múzeum: Nagybot és impulzusoltó

"Ha dúl a bősz elem, e hármast ne feledd: / Erős kar, bátor szív, testvéri szeretet! / Jutalmad ez legyen: betöltéd tisztedet!" Így hangzott úgy százharminc éve az önkéntes tűzoltók nagylelkű jelmondata.