kertész lesek - MONTMARTRE CAFÉ

  • .
  • 2011. június 9.

Trafik

Turistásat játszunk, céltalanul bolyongunk a belvárosban: Petőfi Sándor utcán be, Váci utcán ki, csodák csodájára nemcsak a Március 15. tér szolgált újdonsággal.
Nem mintha nem jártunk volna még soha az Apáczai Csere, Régiposta vagy Aranykéz utcában, ám így - mindenféle elhatározás nélkül - tényleg úgy vagyunk, mint messziről jött, bamba városnéző, aki lemaradt a hop on/hop off buszról. A látvány bágyasztó: egyszer boltok serege, máskor reménytelen üresség, és ez így megy kifulladásig. Csakhogy a vihar előtti csend (meteorológiai értelemben!) üresen kongó teraszaival, a gyanakvóan sasoló személyzettel nem hozza meg a kedvünket. Legalább nyolc helyre nem megyünk be, a Vörösmarty tér után viszont úrrá lesz rajtunk a teljes elkeseredettség. A Bazilika környékét vesszük célba, lesz, ami lesz. A Zrínyi utca tökéletes választásnak tűnik. Egymásba érnek a vászontetős "kiülősök", közönség is akad, most már az sem zavar, hogy a Montmartre Café nem kimondott étterem. Talán konyhájuk sincsen, a palatáblára krétázott Gulasch 1190 Ft feliratnak mégsem tudunk ellenállni.

Mire elered az eső, a népek kohójában érezzük magunkat, és bár remek kilátás nyílik a Bazilika bejárata fölött aranyban tempózó jóistenre, annyira távolinak érezzük a szokásos Budapestet, hogy nincs az a távoli pontja a főváros közigazgatásának, ahol hasonlóban lenne részünk. Ha nem tudnánk, amit tudunk, Európában érezhetnénk magunkat.

A felszolgálás kedves és cseppet sem unott, a gulyás pedig pontosan olyan, amilyet 1190 forintért egy turistaövezetben elvárhatunk. Díjat nem adnának érte, de nem is botrányos, ezt inkább a mellé adott két szottyadt toastkenyérről mondhatnánk, ami már csak azért is érthetetlen, mert pékségből tényleg nincs hiány a belvárosban sem. De ez csak mellékszál (-íz?), a gulyás tényleg ehető, sőt idegen száj különlegesnek is értékelhetné. Ugyanezt nem mondhatjuk el a spenótos-rikottás lasagnéról (1490 Ft), ami voltaképpen felmelegített készétel, annak viszont roppant szerény, noha friss saláta meg olajbogyó is került mellé. Olyan érzésünk van, hogy minden eleme, még a tészta is porból készült, így minden erőnkkel próbáljuk elterelni a figyelmünket, ami egy ilyen közegben szerencsére nem olyan nehéz. És bár kötelességből még bedobunk egy nyilvánvalóan gyári jégkrémet (990 Ft), öt perc múlva már csak az jár a fejünkben, hogy vajon miért nevezik Montmartre-nak a helyet, ha a dekoráció egyértelműen a hősmetált játszó Manowar együttesnek állít emléket.

Figyelmébe ajánljuk