kulthírek

  • .
  • 2007. május 3.

Trafik

kulthírek

OLASZORSZÁG, LÍBIÁNAK Egy bírósági döntés szabad utat engedett Olaszországnak, hogy visszaszolgáltasson egykori gyarmatának, Líbiának egy ókori márványszobrot, melyet 1913-ban olasz csapatok találtak meg egy hajdani görög-római település romjai közelében. A fej nélküli Vénusz - egy görög műalkotás római másolata - visszaadását Líbia 1989-ben kezdeményezte, de egy csoport ezt bíróságilag meg akarta akadályozni, mondván, hogy a szobor az olasz kulturális örökség része. Két évvel ezelőtt Róma Etiópiának szolgáltatott vissza egy onnan 1937-ben elhozott hatalmas obeliszket.

DÍJ Kiosztották az év legjobb politikai írásaiért járó Orwell-díjakat: a könyv kategóriában Peter Hennessy nyert Having It So Good: Britain in the Fifties című tanulmánykötetével az 1950-es évek fellendülését élvező Nagy-Britanniáról, az újságírói kategóriában pedig az Observernél publikáló Peter Beaumont érdemelte ki az elismerést.

TURNÉN A KAMPEC DOLORES A május 9-i Almássy téri klubzárás után brit és francia turnéra indul a zenekar: május 17-27. között Angliában Portsmouth, Norwich, Sheffield, Skóciában Knockengorroch, Franciaországban pedig Grenoble, Macon, Nyon és Chabeuil az úti cél. A francia helyszíneken a MacZde Carpathe együttessel lépnek fel, és terveik szerint közös számokat is készítenek.

FILMEK HARVEY MILKRÕL Egyszerre két film is készül San Francisco egykori polgármesteréről, akit 48 éves korában, 1978-ban gyilkoltak meg: az egyiket Bryan Singer, a másikat Gus Van Sant rendezi. Harvey Milk volt a város első olyan polgármestere, aki nyíltan vállalta homoszexualitását.

GYÁSZ 85 éves korában elhunyt Jack Valenti, aki előbb Johnson elnök tanácsadójaként, majd 38 éven át az amerikai filmipar első számú lobbistájaként tevékenykedett. Steven Spielberg Hollywood legnagyobb követének nevezte Valentit, akinek memoárja nemrég jelent meg This Time, This Place: My Life in War, the White House and Hollywood címen.

GUERNICA EMLÉKEZETE 70 éve, 1937. április 26-án a Franco tábornokot támogató német és olasz légierő megtámadott egy baszk kisvárost: 1600 ember és Guernica épületeinek háromnegyede pusztult el a spanyol polgárháború egyik legtragikusabb eseményeként ismert bombázásban. Ennek hatása alatt festette Pablo Picasso Guernica című képét, melyet 1937-ben, a párizsi világkiállítás spanyol pavilonjában mutattak be. A 3,5 x 7,8 méteres festmény a művész kívánságának megfelelően csak a demokrácia helyreállítása után kerülhetett Spanyolországba, jelenleg a madridi Reina Sofia múzeumban látható. Míg New Yorkban őrizték, többször is utazott a festmény, ami eléggé megviselte. Szakértők ellenzik a további mozgatását - Guernica városa azonban szeretné, ha a bombázás 75. évfordulójára odaköltöztetnék. A mostani évforduló alkalmából kiállítás nyílt a kép történetéről a berlini Mauer- (Fal-) museumban, a város két felét egykor elválasztó fal amerikai ellenőrzési pontjánál. (Ilusztrációnkon a mű Madridba érkezésének alkalmából kibocsátott, 1981-es bélyeg, illetve egy guernicai utcarészlet.)

MEGHALT EGON BONDY "Egon Bondy, a költő, aki gyakran meglátogatott minket, valahányszor Vladimír a naplójából olvasott fel neki, kis cipőcskéjének talpával a padlóra dobbantott, és így kiáltott fel: Kurva fix! Nekem egy egész teret kell feltúrnom a kisujjammal, amíg egy ilyen képet találok! Ez itten meg százával rázza ki a kabátujjából!" - ilyen jelenetekben örökítette meg Bohumil Hrabal A gyöngéd barbár lapjain a néhány napja, 77 éves korában elhunyt Egon Bondyt. A Zbynek Fi¹er néven, Prágában született író, filozófus első verseskötete 1952-ben jelent meg, műveinek száma ötven fölött jár, közülük sokat szamizdatban publikált. Nevét a Plastic People of The Universe révén ismerte meg a nagyvilág: a 70-es évek elejétől rendszeresen használta verseit, dalszövegeit a cseh pszichedelikus rockzenekar, melynek több tagját 1976-ban letartóztatták (képünkön balra a Plastic People egyik tagja, jobbra Bondy). Az ellenzéki művészek bebörtönzése elleni tiltakozás vezetett a Charta 77 mozgalom megszületéséhez. A Plastic People odahaza kazettákon terjedő, majd 1978-ban Franciaországban megjelent albumának címe - Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned (1973-75) - egy angol szójátékkal utalt az ő boldog és betiltott bandájára. Bondy ellenezte Csehszlovákia szétválását, s ez elleni tiltakozásul 1993 után az ország szegényebbik felében, Pozsonyban telepedett le. A völgy című regénye 2003-ban jelent meg magyarul.

GYÁSZ 80 éves korában, rákbetegség következtében, Moszkvában elhunyt Msztyiszlav Rosztropovics: a világhírű csellóművész utoljára egy hónapja jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor születésnapja alkalmából a Kremlben köszöntötték. Nem voltak mindig ilyen jóban - az 1970-es évek elején az ő vidéki házában talált menedéket Alekszandr Szolzsenyicin, akinek denunciálása ellen nyílt levélben tiltakozott, s miután neki is kellemetlenségei kezdtek támadni, 1974-ben családjával együtt Párizsba menekült. Később, akárcsak Szolzsenyicint, őt is megfosztották a szovjet állampolgárságtól. 1989-ben, a lebontott berlini fal előtt kedvenc szerzője, Bach műveit játszotta. 15 éves kora, 1942 óta koncertezett, Nyugaton 24 évesen lépett fel először, több kortárs komponista (Lutoslawski, Schnittke, Boulez, Berio) kifejezetten neki írt csellódarabokat. Rosztropovics végső nyughelye a Novogyevicsi temető, ahol egykori tanárai, Sosztakovics és Prokofjev sírja is található.

ÁRVERÉSEN BACON CUCCAI Kissé fellengzősen Robertson-gyűjteménynek nevezték el, de végül közel egymillió fontot hoztak a kevéssé ismert Ewbank aukciósház árverésén azok a holmik, melyeket 1978-ban szedett össze Mac Robertson villanyszerelő, amikor Francis Bacon londoni műtermében dolgozván meglátta, hogy a művész némi rendet próbál rakni legendásan kaotikus környezetében. Bacon engedélyével a villanyszerelő három műanyag zsáknyi holmit kimentett a hulladékgyűjtő konténerből: fotókat, naplókat, számlákat, a festő által rossznak ítélt és gyakran meg is csonkított képeket. A legmagasabb áron egy portré - valószínűleg Lucian Freud arcképe - kelt el: értékét 12-18 ezer fontra becsülték, 400 ezret fizettek érte.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.