Tartalom

Narancs XIX. évf. 18. szám (2007-05-03)

Egotrip

Egotrip

Maga itt a tánctanár? (Nemes dúvadak)

Nemes dúvadak M. őrnagy lelkes sakkozó volt, amikor csak ideje engedte, leült a századába besorozott egyetemistákkal játszani, és többnyire meg is verte őket. Én mindig elkerültem az ilyen alkalmakat, de M. őrnagy egy idő után megtudta, hogy van a században még valaki, aki szokott sakkozni, és magához rendelt. "Mérő honvéd, sakkozzunk", mondta.

Egotrip

Pálya a magasban (Katonák, lovak, tehenek)

Katonák, lovak, tehenek Sohasem volt egyszerű vállalkozás Magyarországon sportpályát építeni. Az egyik legismertebb példa a Népstadion kálváriája: a létesítményről az 1921-es testnevelési törvény döntött, a megnyitóra viszont 32 évet kellett várni. Az egyesületeknek néha évekig kellett küzdeniük, hogy pályaépítéshez területet kapjanak - ha sikerült földet szerezni, a többi már a klubtagokon múlott.

A szerk.

A szerk.

Török körök

A török belpolitikai válságot figyelve - amiből a laikus annyit lát, hogy a vallási fanatizmusra hajlamos iszlamistákkal a világi állam köztársaságpárti hívei állnak szemben - a helyzet egyszerűnek tűnhet. De nem az, hiszen pogány barátaink problémája általánosabb, hogy ne mondjuk, filozofikus kérdéseket is fölvet, jelesül: lehet-e alkotmányellenesen föllépni az alkotmány védelmében.

A szerk.

Tovább a lenini úton

Ha önöknek pendelyes korukban volt ún. ifjúsági mozibérletük, akkor azt is tudják, hogy mit mondott Lenin Lunacsarszkijnak egy önfeledt pillanatában. Nos, azt, hogy: minden művészet közül számunkra legfontosabb a film - talán részeg volt, talán nem látott még tévét, tudja a manó, abban viszont biztosak lehetünk, hogy például Hiller Istvánnak volt ifjúsági mozibérlete. Szeretett moziba járni, és Lenint is nagyon bírhatta - de a közelmúlt politikai héroszai közül ebbéli hóbortjaival távolról sem áll egyedül.

Külpol

Zavargások Észtországban

Külpol

A bronzvendég

Lapzártánkkor, kedd délután megnyugodni látszanak a kedélyek. A Bronzkatonát felállították új szolgálati helyén, a tallinni katonai temetőben, az orosz Duma helyszíni delegációjának vezetője kijelentette, nem tervezik megszakítani a kapcsolatokat Észtországgal, és újabb zavargásokról sem érkezett hír.

Belpol

Belpol

A nép barátai (Bruno Cautres politikatudós)

Lehetséges, hogy a francia politikai élet rákfenéje a köztársasági elnökségért folytatott ádáz küzdelem? A hétvégi második forduló előtt a közép választóiért harcol a két, még álló versenyző. A jobboldali aktivisták sorra dolgozzák meg a mérsékelt UDF képviselőit, míg a kis formáció jelöltje, a választás harmadik emberévé előlépett François Bayrou új párt alapítását jelentette be. Majd elfogadta a szocialista Ségoléne Royal meghívását egy nyílt vitára, ami akár egy balközép koalíció előzménye is lehetne. Interjúalanyunk a Politikai Tudományok Kutatóintézetének (CEVIPOF) szakértője, szakterülete a választói attitűdök elemzése.

Mi lesz a Közraktárakkal?

Belpol

Terepszemle

Először a kulturálisfőváros-pályázat, majd az önkormányzati választások idején győzködte Demszky Gábor a választókat azzal, hogy a közeljövőben két volt ipari területet is rehabilitál. Az egyik a IX. kerületi Közraktárak lenne. Pénz ugyan nincs rá, de a Városházán állítják: megoldják.

Belpol

Tűzharc az M1-es autópályán: Elvétett célpont

Először minden világosnak tűnt: az M1-esen egy nyitott személygépkocsiból tüzelve megtámadtak egy pénzszállítót - sikertelenül. Nem sokkal később a rendőrség az autópályán feltartóztatta a gyanús autót, két utasát őrizetbe vette, majd a bíróság döntése nyomán előzetes letartóztatásba helyezték őket. Aztán jött a fordulat.

Trafik

Trafik

étel, hordó - KLASSZ

"Bár állott, most kőhalom" - sóhajtunk fel mostanában oly gyakran, Pest utcáit járva.

Trafik

csontzene - Sebbe öntött ecet

Szerencsétlen dolog: a következő hét két legnagyobb zenei eseményét azonos napokon rendezik, mégpedig 4-én és 5-én.

Film

Film

Macskát nem ölünk

Macskakínzás a Filmszemlén. Két és fél hónapos késéssel válik hírré, holott az Álszent című filmet levetítették, a szakma látta, sőt a zsűri díjazta. Két és fél hónap kellett az ébredezéshez, de a hosszúra nyúlt reggel után csak úgy peregnek az események: a múlt hét elején az egyik kereskedelmi tévé műsora és különböző online fórumok majdnem egyszerre röppentették a hírt: a 2007-es Magyar Filmszemlén a kísérleti filmes kategória különdíjasa olyan alkotás lett, amelyben egy kb. kétperces jelenetben vízbe fojtanak egy kismacskát.

Film

Valami alkímia

Géla Babluani flmrendező

A Párizsban élő művész (Temur Babluani grúz rendező huszonkilenc éves fia) első filmje, az enigmatikus című A 13-as (Tzameti) minden jelentős díjat learatott - 2006-ban Velencében a Jövő Arany Oroszlánját, a Sundance fesztiválon a fődíjat, továbbá 2007-ben a legjobb európai film díját -, és most már a pesti mozikban is látható.

Film

Vor dem Kind - Wayne Kramer: Halálos hajsza (film)

A B-movie olyan, mint a négyes találat a lottón, elmegyünk vacsorázni, oszt' annyi. Stílben, helyesen: kurva jó, de feldughatjuk - vizsgált opusunkban alulról szagolja a félezret a kimondott fuckok száma, így még a "hajunkra kenhetjük" formula is merő szépelgésnek hatna.

Film

Savanyú álarcosbál - Az emigráns - Minden másképp van (film)

Napos tenger, fölötte sirályok röpte, aztán a tarajos hullámok, ahogy gyémántporosan széttörnek a parti sziklákon, melyek kinyúló peremén egy öreg, megfáradt férfi áll, és a távolba mered. Csak nem a múltak ütemén mereng?! De bizony azokon, mert hamarosan felvillan egy másik képsor, amelyen fiatal párt látunk; eljátszódnak a tengerparton, olyannyira önfeledten, hogy a nő szép és nyilván frissen vásárolt kalapját a vízbe sodorja a pajk szél. Ezen lehet évődni tovább.

Film

A magyar dokumentumfilm-gyártás válsága: Nem játék!

A Magyar Mozgókép Közalapítvány pályázati struktúrájának átalakítását és a támogatási keret bővítését követelik a dokumentumfilmes szervezetek, ugyanis a jelenlegi rendszer nem segíti elő a szakma megújulását, nemzetközi lehetőségeit. Bár a közalapítvány vezetősége nyitott a javaslatokra, pénzügyi kérdésekben hajthatatlan.

Zene

Zene

Újjászületések - Type O Negative: Dead Again; Machine Head: The Blackening (2 lemez)

Egy időben jelent meg új lemeze két zenekarnak, mindkettő a kardozós-partraszállós műfaj képviselője - mind az egyik, mind a másik a 90-es évek első felében indult és vált roppant sikeressé, hogy az ezredforduló táján aztán elhallgasson egy időre. Peter Steele és bandája, valamint Rob Flynn modernmetál-prófétái most új hanganyagokkal rukkoltak elő, és (újabb párhuzam) talán jobbak, mint valaha.

Zene

A kínai-amerikai kacsahattyú - Amy Tan: A Mennyei Örömök Klubja (könyv)

A kaliforniai Amy Tan 17 éve megjelent bestsellerének magyar kiadása jó eséllyel indulhatna a legrondább fedelű könyvek versenyén - ennél csiricsárébb és kuszább külsőt nehezen lehetett volna kitalálni. Nem az a fő baja, hogy ízléstelen, hanem az, hogy a könyv tartalmát illetően nem segít eligazodni. Aki ránéz, valószínűleg valamiféle távol-keleti úti beszámolóra számít, mely - a borító alsó felén látható utcai neonreklám sugalmazása miatt - egy mai kínai nagyváros életét mutatja be.

Képzőművészet

Képzőművészet

Országkaserolás: Sarkvidéki Paradicsom

Nagyot gondolt a Finn Zenei Információs Központ, és Helsinkibe csalt huszonhárom világzenei tótumfaktumot, hogy látástól rogyásig intézményeket és koncerteket látogassanak, aztán vigyék hírét a világban. Volt hozzá kaja, pia, szauna, szóval nem mondomÉ illetve mégis mondom, ha már Lőkös Csaba kollégámmal (Sziget Világzenei Nagyszínpad, Művészetek Palotája) magam is ott jártam.

Könyv

Kötelező olvasmányok

Könyv

"Temessék már el a csávót"

Remekművekről van szó, élmény helyett mégis sokszor kínszenvedést okoznak diáknak, szülőnek. És tanárnak. Hiába ad a Nemzeti Alaptanterv szabad kezet a művek kiválasztásában, olyannyira megcsontosodott a "kötelezők" köre, hogy a legtöbb iskolában akár az 1978-as naptárt is kiakaszthatnák a falra.

Tudomány

Tudomány

Kígyók: A legjobb méreg

Ahogy lassan melegszik az anyaföld, úgy bújnak elő téli rejtekhelyükről régi sorstársaink, a kígyók. Mármint nálunk, mert a melegebb égtájakon el sem kellett aludniuk.

Tranzit