mi a kotta? - A törpe Almája

  • .
  • 2010. december 16.

Trafik

"Mindennek ellenére gazdag volt és mindenekfölött szép" - ezekkel a szavakkal sommázta életútját a XX. század tán legvonzóbb intellektuális nagy- és szépasszonya, Alma Mahler (1879-1964, képünk mutatja), aki a kor számos kiemelkedő művészének ideáljaként és élettársaként is megőrizte szellemi autonómiáját.
A Monarchia kedvelt tájképfestője, Emil Jakob Schindler leánya ugyanis köztudomásúlag nem csupán Gustav Mahler felesége volt, de utóbb az építész Walter Gropiusszal és az író Franz Werfellel is házasságra lépett, és flörtjei között ugyancsak jó néhány kiválóság akadt - Gustav Klimttől Oskar Kokoschkáig. A tehetségesen komponáló társasági hölgy dalai most a Várjon Dénes szervezőmunkáját dicsérő kamarazenei sorozat harmadik estéjén hangzanak majd fel Bátori Éva előadásában (MTA Díszterem, december 17., fél nyolc). Ezen a koncerten az első férj, azaz Mahler dalai is szerepelni fognak, s egy klarinét-gordonka-zongora trió még az Almát (és mellesleg Schönberget) zeneszerzésre oktató Alexander Zemlinsky művészetét is képviseli majd. Az Almába ugyancsak fülig beleszerelmesedő, kevéssé előnyös külsejű Zemlinsky állítólag éppen saját érzelmi megaláztatását kottázta bele szívszaggató egyfelvonásos operájába, A törpébe, a "rút ember tragédiájába".

A romantikát tematizáló kamarazenei fesztivál lengyeles záróestjét, melyen Bátori Éva és Várjon Dénes mellett ismét ott muzsikál majd Simon Izabella és Perényi Miklós is (MTA Díszterem, december 18., fél nyolc), már csak kutyafuttában említhetjük, hiszen máris valósággal ránk szakad a karácsonyi koncertkínálat. Így mindjárt vasárnap Vashegyi György két kompániája játszik és énekel lélekemelő Bach-kantátákat (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, december 19., fél nyolc), miközben a Magyar Rádió zenei együttesei éppen csak pár háznyit távolodva székhelyüktől ugyancsak a karácsonyt előlegezik majd - a verhetetlen időszaki favorit, a Diótörő részleteivel meg Honegger Karácsonyi kantátájával (Olasz Kultúrintézet, december 19., fél nyolc). Csütörtökre azután Kocsis Zoltán ígér ünnepi meglepetést, hiszen a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar közös estjén a Nelson-misét a fő-zeneigazgató ajándéka követi majd, mely ajándékot egyelőre még a Kiskarácsony, nagykarácsony elnevezés alatt rejt előlünk a gondosan becsomagolt program (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, december 23., fél nyolc).

Karácsony második napján azután Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar már neki is rugaszkodik soros három koncertjének, melyeknek egységes műsora Stravinsky-estet kínál ünnepi levezetés gyanánt, már ha a Tavaszi áldozat pogány kultuszát szabad ily profán módon illetni (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, december 27., 28. és 29., háromnegyed nyolc). S végezetül, immár 2011 legelső hangversenyét harangozva: újév napján szám szerint a negyedik alkalommal, vagyis hát jócskán hagyományszerűen A teremtés oratórium előadása vár mindőnket - Fischer Ádámmal, valamint az erre az estére vendégelt Európai Kamarazenekarral és Európa Kórussal (Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, január 1., hét óra).

Sikerekben gazdag Liszt-évet kívánunk minden olvasónknak!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?