rés a présen - "Befigyel egy kis Jean Michel Jarre is" - Gombkötő György (Gomba) basszusgitáros

  • .
  • 2011. július 7.

Trafik

rés a présen: Miért lett FitFat a zenekar neve? Gomba (a képen jobb szélen): Nincs jelentősége, keresgéltünk nevet, de nem nagyon találtunk. Éles Róbert, a gitárosunk végül benyögte ezt.
Bár egy másik zenekarnak találta ki régebben, nekik nem tetszett, de nekünk igen.Praktikus név.

rap: A 2008-as indulás előtt mit csináltatok?

G: Zenéltünk. Főleg punkzenekarokban, én egy-két rockbandában is, Schlekman Daninak meg ott van még a Yellow Spots is.

rap: Miért lettetek trió?

G: Az elején volt róla szó, hogy legyen a bandában még egy gitáros vagy fúvós is. De a trió is praktikus, ebben maradtunk.

rap: Az alternatív bandáknál manapság elengedhetetlen a szöveg, ti meg egy instrumentális zenekar lettetek. Nem szorul benn a mondanivaló?

G: Soha nem beszélünk, de ez nem egy karthauzi hozzáállás, így alakítottuk ki az arculatot. A számok közt magyar filmekből vett, körülbelül félperces dialógusok hallhatók, de tervezünk vetítést is. Tervbe van véve a színpadon főzés is, amit két lány csinálna,aztán a közönséget is megvendégelnénk. Az ének nem hiányzik, egyrészt ez ilyen stílus, másrészt nincs verbális mondanivalónk, plusz nehéz is magyarul szöveget írni. Lustaság fél egészség.

rap: Surf rock, nosztalgikus elektronika meg saját ötletek - mondom én. Te hogyan határozod meg a stílusotokat?

G: Progresszív surf zeneileg, gasztrosurf arculatilag. Nosztalgiát én nem gondolnék, olyan slágereket ültetünk át ebbe a műfajba, amiket mi magunk is szeretünk. Innentől kezdve miénk a szám, mert nem egyszerűen lejátsszuk, át is dolgozzuk. A Das Modell közepén például befigyel egy kis Jean Michel Jarre is.

rap: Ki csinálja a számokat?

G: Robival (Éles W. Róbert, EWR) mi ketten vagyunk alapvetően az ötletelők, Dani (Schlekman Dániel, Prof. Schek) meg árnyalja a pasztellszíneket. Hozom mondjuk egy kész szám vázlatát, és azt mondom: ebbe piszkáljunk bele úgy, hogy mindenkinek tessen, illetve semmi olyat ne játsszunk, amit valaki nagyon nem szeret. A próbák jó hangulatúak és lendületesek. Mostanában elkezdünk foglalkozni az új ötletekkel is, eddig nem nagyon volt rá idő.

rap: Mit csináltok a zenélésen kívül amúgy?

G: Robi informatikatanár, Dani zenész és szervező, én pedig antikvárius vagyok.

rap: Milyen gyakran léptek fel? Mikor lehet legközelebb látni, hallani benneteket?

G: Heti egy fellépés akad általában. Július 8-án játszunk a Lopunkkal a Palóc Napokon, Parádon, több fellépésünk lesza Yellow Spotsszal vidéken, augusztus 5-én pedig lesz egy utcazene-fesztivál Hévízen. A négyszámos kislemezünk már tavaly elkészült, remélhetőleg nemsokára ki is tudjuk adni, de addig is meghallgathatja bárki a www.fitfat.hu-n.

Figyelmébe ajánljuk