rés a présen - Liszt Ferenc kihajol - Szamosi Szabolcs fesztiváligazgató

  • .
  • 2011. október 13.

Trafik

rés a présen: A Kodály Központ avatásán sokakban felmerülhetett a gondolat, hogy ez a helyszín valósággal kiköveteli egy fesztivál életre hívását Pécsett. Szamosi Szabolcs: Bizony, aki járt már a Kodály Központban, és hallgatott ott koncertet, az tudja, hogy milyen csodálatos ez az új koncertterem. Szakértők műszerekkel igazolták, hogy a pécsi EKF év során felépült Kodály Központot az akusztikája Európa legjobb hangversenytermei közé emeli, s ezt a Pécsett fellépett világhírű művészek, így Maxim Vengerov vagy Kocsis Zoltán is megerősítették.
Az idén útjára induló Pécsi Zenei Fesztivál, azaz a ZeneSzüret fő helyszíne így valóban adott.

rap: Egy új fesztivál megalapítása és bevezetése nyilvánvalóan nehéz feladat, s 2011-ben már a figyelem sem irányul oly fokozott mértékben Pécsre. Sarkítva: van élet az EKF után?

SZSZ: Természetesen van élet, de ez persze korántsem jelenti azt, hogy a feladatunk egyszerű lenne. Cégünk, a Filharmónia 55 éve rendezi a térség komolyzenei hangversenyeit, így jelentős tapasztalattal és jó kapcsolatokkal rendelkezünk a magyar és a nemzetközi zenei életben. De azért egy új fesztivállal megjelenni, azt népszerűvé és rentábilissá tenni akkor, amikor finanszírozási problémák miatt jól működő fesztiválok zárják be kapuikat, nem kis próbatétel. Mi most mindenesetre nekiveselkedünk, s arra vállalkozunk, hogy egy teljes héten át (október 21-27.) kényeztessük a klasszikus zene s tágabban a zene és a társművészetek iránt érdeklődőket. A közel 50 különböző program, a színes és izgalmas eseménysorozat pedig nemcsak művészi kihívások sorát rejti, de éppenséggel koordinációs feladatnak sem utolsó.

rap: A Liszt-bicentenárium évében természetesnek tűnhet, hogy a fesztivál alcímében ott szerepel: "LISZTre hangolva". Mégis, van Pécsnek saját Liszt-emléke?

SZSZ: Nemcsak emléke, de szobra is, hiszen a Püspöki Palota (ál)erkélyéről kihajol Liszt Ferenc szoboralakja. Liszt fellépett a városban, komponált a Pécsi Dalárda számára, s ha Scitovszky János a XIX. század közepén megmarad pécsi püspöknek, s nem lép elő esztergomi érsekké, úgy az Esztergomi misét ma talán Pécsi mise néven emlegetnénk. Okkal ünnepli tehát Pécs Lisztet ezen a legelső fesztiválon, annál is inkább, mivel erre a hétre esik majd a zeneszerző kétszázadik születésnapja is. Ez az október 22. mondhatni végtelen nap lesz számunkra, hiszen délelőttől egészen éjszakáig ünnepeljük majd Lisztet a legkülönfélébb műfajokban, a Pannon Filharmonikusok koncertjétől Szakcsi Lakatos Béla fellépéséig. Sőt este fél tíztől még egy bevásárlóközpontba is betelepülünk az Ütős Liszt az Árkádban című programmal. Mert a színhelyek kiválasztásában épp úgy a változatosságra, a város körbezenélésére törekedtünk, ahogyan a fellépő művészek kiválasztásában is a sokszínűség, a mind több embert megszólítani képes program összeállítása volt a célunk - a Ránki család koncertjétől Sebestyén Mártáig, a Nemzeti Filharmonikusoktól a Magyar Rádió Gyermekkórusáig.

Figyelmébe ajánljuk