Búcsú a kétüteműektől: Halotti katalizátor

  • Linder Bálint
  • 2001. július 19.

Tranzit

A hetvenes években a Trabantot és a Wartburgot a Tour de Belgique rendkívül erős futamaiban csak a hazai pályát kiválóan ismerő belga versenyző tudta megelőzni. Most viszont egyszerre három minisztérium kezdett manőverbe azzal a szándékkal,
A hetvenes években a Trabantot és a Wartburgot a Tour de Belgique rendkívül erős futamaiban csak a hazai pályát kiválóan ismerő belga versenyző tudta megelőzni. Most viszont egyszerre három minisztérium kezdett manőverbe azzal a szándékkal, hogy együttes erővel leszorítsa őket a pályáról. A Környezetvédelmi, a Közlekedési és Vízügyi, valamint a Belügyminisztérium a gépkocsik környezetvédelmi felülvizsgálatát szigorító rendelete 2005-től a hazai személygépkocsi-állománynak még több mint egytizedét kitevő (anno az állam által kínálgatott) kétüteműekkel szemben olyan követelményt támaszt, ami az érintettek szerint sportszerűtlen.

2005. július elseje után az éves környezetvédelmi felülvizsgálaton csak az a kétütemű szerezhet zöldkártyát, amely szénhidrogénekből alapjáraton 2000 ppm-nél kevesebbet pöfög. Az adat a kipufogott levegő köbméterenkénti megengedett szilárdanyag-koncentrációjára vonatkozik (2000 ppm határérték esetén 1 m3 levegőben 2000 cm3-nyi szennyező anyag lehet), és fele-negyede annak az értéknek, amit egy jól nevelt kétütemű magától teljesíteni tud.

Elméletileg két műszaki

megoldás is kínálkozik, ha a jármű tulajdonosa mégis szeretné átjuttatni kedvencét a vizsgán.

A négyüteműsítést annak ajánljuk, aki szánna 180 ezer forintot arra, hogy százezer forintos autóját így modernizálja, és szeret duroplasztban ülve 140-nel hajtani. A másik "út" az lehet, ha a tulajdonos katalizátort szereltet az autóba. Azonban a 25-30 ezer forintos kiegészítők, amelyekből az első darabot 90 százalékos állami támogatással lehet bizonyos szervizekben beszerezni, kétüteműbe ültetve sokkal korábban halnak.

Egy négyüteműbe szerelt katalizátor százezer kilométert lazán elketyeg. A Közlekedéstudományi Intézet által végzett tesztek eredménye szerint a gondosan karbantartott Trabantokba, Wartburgokba ágyazott technikák várható élettartama viszont harmincezer kilométer. Ha azt vesszük, hogy ebben az esetben a 2005-ben átlag 15-20 éves kétüteműekbe szerelt légtechnika a járgányok végelgyengüléséig fogyaszthatóbb levegőt biztosít, ez nem is hangzik rosszul.

Nem hát, csak nem igaz - füstölögnek a trabantosok.

A Magyar Autóklub műszaki állomásaira régóta járnak rendelésre katalizátorral házasított kétüteműek. Az itteni vizsgálódások azt jelzik, hogy a frigy már a nászút alatt (pár nap, pár hét, esetleg hónap) véget ér. Elég lehet ugyanis, ha néhányszor kihagy a motor (a Trabant-motor kedvenc pimaszsága), és a katalizátor úgy megsértődik, hogy már csak megénekelni érdemes. A precíz motorműködésre finnyás katalizátorok ugyanis nem állják a kétüteműek keleties munkamorálját, és nem teljesítenek, ami náluk a törülköző bedobását jelenti - tudjuk meg.

Ugyanilyen empirikus tapasztalatai vannak a katalizátor és a kétüteműek viszonyrendszeréről a Trabant-Wartburg-klubnak is. Muczán Gábor klubvezető szerint, ha az állam nemcsak az első, hanem a többi berendezés megvásárlását is szponzorálná, bizonyítaná, hogy katalizátorügyben nem a levegőbe beszél.

A Levegő Munkacsoport szakvéleményében azt olvassuk, hogy az elavult gépjárműveken történő műszaki átalakítások mind gazdasági, mind környezeti szempontból alacsony hatékonyságúak. A katalizátorok a kis távolságú utaknál alig működnek, és pont ott (sűrűn lakott települések) nem szolgálják a célt, ahol leginkább kellene. A környezetvédelmi szervezet erkölcsi és gazdasági szempontból is elfogadhatatlannak tartja, hogy a tömegközlekedés fejlesztése helyett közpénzekből százmilliós összegekkel kereskedőket támogassanak. Mivel a kétütemű járműveket annak idején az állam szerezte be, ha most levadássza őket, kötelessége lenne kompenzálni a tulajdonosokat.

A katalizátor adta egérútra hivatkozva azonban

egyik minisztérium sem

tervezi, hogy a tárcájához nyúl. Sőt tárcaközi egyeztetéskor a Környezetvédelmi Alap Céltámogatás pályázati lehetőségei közül ki is szedték azt a tervet, hogy idén pénzzel támogassanak olyan szervezeteket, amelyek vállalják, hogy kétüteműket vonnak ki a forgalomból, és alkatrészként sem értékesítik őket.

Pedig illene dotálni a kocsiváltásra szorított tulajdonosokat, főleg azokat, akik 1990-ben az utolsó importkészletek eladása érdekében leadott nagy állami reklám hatására vettek a Merkúrtól papírmerciket. Az ő autójuk még fiatalabb is, mint a magyar autók átlagéletkora, mely jelenleg 12 év - toldja meg a fentieket dr. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi és érdekvédelmi bizottságának elnöke. Dr. Kovács szerint az állam nem őszinte, amikor az egyébként helyes szándékot csomagolni igyekszik. Ha pedig nem segít a trabantosoknak, akkor éppen egy amúgy is támogatásra szoruló réteg érdekeit hagyja figyelmen kívül, amelynek a rendelet hatálybalépésével alkotmányos védelem alatt álló, ún. szerzett jogai is sérülnek.

A minisztériumokban viszont úgy gondolják, hogy a környezetvédelmi törvények, előírások világszerte tapasztalható szigorodása a korábban felszerelt technikákat a múltba utalja, és előzőleg szerzett jogokat is sérthet. Viszont a környezet védelmében, mely fontosabb, mint a tulajdon szentsége, előrelépni csak így lehet. Nem látják vészesnek a kérdés szociális oldalát, mert szerintük ezen autók jó része 2. vagy hobbiautó.

"Ezeket az autókat az emberek azért használják, mert ez jutott nekik" - rázza a fejét Muczán Gábor, aki nem érti, miért nem lehet megvárni, amíg a kétüteműek maguktól kimúlnak. A klubvezető szerint a sok közúti szmogbandita közül az állam azt a csoportot szívatja, amelyet a leggyengébbnek tart.

Linder Bálint

Figyelmébe ajánljuk