Vasúti lámpák múzeuma: Aladdin Sopronban

Tranzit

"Már gyakornokként megértettem, miért mondják az öregek, hogy a boldog élethez a vasutasnak kell legyen valami vonatos hobbija is. Az elmúlt 28 évben ehhez annyit tettem hozzá, hogy olyat gyűjtök, ami senki másnak nincs" - mondja Haragovics József (52) múzeumtulajdonos.
"Már gyakornokként megértettem, miért mondják az öregek, hogy a boldog élethez a vasutasnak kell legyen valami vonatos hobbija is. Az elmúlt 28 évben ehhez annyit tettem hozzá, hogy olyat gyűjtök, ami senki másnak nincs" - mondja Haragovics József (52) múzeumtulajdonos.

A vasúton használt világítóberendezéseknek négy csoportja van: a mozdonylámpák, a jelzőlámpák, a zárlámpák és a kézi jelzőlámpák. A fertődi kastélytól alig három kilométerre, Fertőszéplakon található Aladdin Vasúti Lámpamúzeumban 251 látható ezekből. Többségük itthon vagy a környező országokban szolgált, de Svédországból, Mongóliából, az USA-ból és Új-Zélandról származó darabok is vannak. "Ha végre Hollandiából is lenne egy, valami régi gőzmozdonyról, annak nagyon örülnék. Vagy Spanyolországból, Portugáliából bárminek" - mondja a Sopronban lakó múzeumgazda, aki egyébként a GYSEV Vontatási Főnökségét vezeti.

Haragovics szívére tett kézzel esküszik, hobbija a véletlennek köszönhető. Lassan harminc éve, hogy gyakornok volt a dombóvári vontatási főnökségen. A központi épület melletti ócskavashalmazban feltűnt neki egy "azt sem tudtam, mi lehet" tárgyrészlet. Kibányászta, megnézte. Mint négylevelűre a lucernásban, úgy talált a régi jelzőlámpára. A hosszas tisztogatás után kiderült, hogy a lámpát a legendás Krolupper József Részvénytársaság gyártotta (Krolupper a váltóállító készülékek atyja - a szerk.). Utána átkutatta az egész szemétdombot, s bár nem akadt újabb darabra, eldöntötte, a vasúti lámpák gyűjtője lesz. Szándékát erősítette, hogy nem hallott hasonló érdeklődőről. Bújni kezdte az e tárgykörben fellelhető dokumentumokat, s csak akkor rémült meg egy picit, amikor - alig féltucatnyi felújításon túl - hírét vette, hogy Zsámbékon megnyílt egy lámpamúzeum. Ez huszonöt éve történt, de miután végignézte a több mint ezer világítóeszközből álló tárlatot (Lásd: Kék óriások istállója, Magyar Narancs, 2006. november 6.), megnyugodott - nem volt számottevő a vasúti gyűjtemény.

Haragovics József nyitott szemmel járja a világot. Üdült a haverokkal, mikor betért a helyi sörözőbe, s kiszúrta, hogy az összehordott régiségek között van egy neki még hiányzó darab. Az alkudozás ilyenkor onnan indul, hogy tisztázni kell, az illető gyűjti-e a lámpákat. Többnyire nem. Erre Haragovics elmondja, hogy ő viszont igen, sőt közkinccsé is teszi. "Ez többnyire hatni szokott, esetleg öt liter soproni aranyérmes vörösborral rá kell segíteni" - teszi hozzá nevetve. De Bisecurinért (régi típusú fogamzásgátló tabletta - Sz. M. I.) is szerzett már a gyűjteményébe valót a Kara-kum sivatagban. Légvédelmi rakétás volt a katonaságnál, oda vitték őket éleslövészetre.

Mindenre felkészülve

kilenchónapnyi adagot vitt magával, amiért az ott gyakorlatozó mongolok mindent megadtak volna. Amikor azonban csupán egy vasutaslámpát kért a készletért cserébe, napokig kerülték, azt hitték, megbolondult. Aztán mégis megpróbálták tucatnyi szőrmebundára és bőrkabátra rábeszélni, ám mivel nem tágított, gyorsan szereztek egy bizonyíthatóan a mongol vasutakon használatos lámpát. Három hónapig volt a sivatagban, de mivel a lámpa egy hónap után már nála volt, azt mondja, nem érezte magát egyedül.

A legnehezebben megszerzett trófea azonban hazai pályán várta, még Sopronból sem kellett kimozdulnia. Egy nyugdíjas vasutas közölte, a pince egyik sarkában mintha lett volna valami régi kacat. De hozzájutni csak a rágórt ötven mázsa szén átlapátolása árán volt lehetséges. "Ha megtalálod, a tied" - mondta a bácsika Haragovicsnak, aki egyből ingujjra vetkőzött. Egy hétig nem tudott kiegyenesedve járni, de ma gyűjteménye büszkesége az 1900-ban, Bécsben gyártott piros-zöld üvegű menesztőlámpa.

A múzeum sarkában megfér egymás mellett a Miskolcról szerzett Truman-gőzös homloklámpája (ezeket a mozdonyokat a II. világháború után hazautazó amerikaiak adták el tonnánként 9 fillérért Magyarországnak), és a Szabadkáról származó, eredeti, piros-fekete színűre visszapingált jugoszláv gőzmozdonylámpa.

Még sosem tévedett, és csupán egy alkalommal tett szert olyan lámpára, amit nem csak vonaton használnak. Az 1955-ben készült, alumíniumtákolmány a Bajkál-Amur vasútvonalról származik. Alul petróleumlámpa, felül teafőző, közte egy hűtő-fűtő bordázat, ami termoelektromos generátorként 1,5 voltot képes előállítani.

Két éve egy svájci vendég a kiállítást végignézve visszament egy lámpához, és kijelentette, ő addig onnan el nem mozdul, amíg azt a lámpát meg nem kapja. Végül 80 eurót fizetett azért, hogy kaphasson egy ugyanolyat, egy felújítandót a tartalékok közül. De japánok és ausztrálok is jártak már a múzeumban. Õk leginkább arra voltak kíváncsiak, hogy ha ma már nem készülnek speciálisan a vasútnak tervezett jelzőlámpák Európában és a világon, akkor az nem azt jelenti-e, hogy a globalizáció miatt csak a múltból érdemes a gyűjteménynek bármit is megmenteni. Haragovics ilyenkor a legújabb, könnyű műanyagból fröccsöntött, ledes működésű francia zárlámpát veszi elő.

A legnagyobb meglepetést egy fiatal pár okozta. Megnézték a kiállítást, türelmesen végighallgatták a tárlatvezető sztorikkal tarkított előadását. Nem írtak az emlékkönyvbe semmit, de kifelé menet a férfi elárulta, hogy egy olyan, vasúthoz kötődő cégnél dolgozik, ahol a pincékben nemrég csodás tervrajzokat találtak. Aztán kérés nélkül bevitte a paksamétát a ház előtt parkoló kocsiból, és az eredeti, selyempauszra rajzolt, 1:1 arányú komplett tervdokumentációkat a múzeumnak adományozta. Haragovics sírva fakadt. A tervek alapján azóta elkészült egy méretes, több mint száz éve tervezett Ganz-lámpa, négy pedig befejezésre vár.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.