cyberhírek

  • .
  • 2007. február 15.

Tudomány

cyberhírek
RÉSZECSKEGYORSÍTÓ Az utóbbi harminc év legnagyobb, 300 millió fontos brit tudományos vállalkozása ért révbe a múlt héten. Az Oxfordshire megye déli részén épült részecskegyorsító, a Diamond Light Source megnyitotta kapuit a lelkes tudósoknak. A részecskegyorsító öt focipályányi területet foglal el.

TRÓJAI FALÓ A rendőrség nem kutathat feltételezett bűnözők számítógépében az interneten keresztül az illetők tudta nélkül - mondta ki a karlsruhei német szövetségi bíróság. Ezzel az úgynevezett trójai faló módszer tilalmát mondták ki arra válaszul, hogy a szövetségi főügyészi hivatal engedélyt kért a módszer alkalmazására egy feltételezett terrorcsoporttal szemben.

MÁSOLÁSVÉDELEM Steve Jobs Apple-vezér arra kérte a kiadóvállalatokat, hagyjanak fel a letölthető zenék másolásvédelemmel való ellátásával, mert az úgysem akadályozza meg a kalózkodást, viszont árt a piacnak.

SZOFTVERKALÓZ Mihail Gorbacsov egykori szovjet államelnök nyílt levélben arra kérte Bill Gatest, a Microsoft alapítóját, vonja vissza vádjait egy orosz falu iskolaigazgatójával szemben, akitillegális szoftverhasználatértjelentettek fel.

KEMÉNYEBB A GYÉMÁNTNÁL Az amerikai Washingtoni Állami Egyetem, a Wisconsini-Madisoni Egyetem és a német Ruhr Egyetem tudósai olyan új anyagot állítottak elő, amely egy szűk hőmérséklet-tartományban még a gyémántnál is keményebb. A kutatók 300 Celsius-fokosra hevített olvasztott ónba bárium-titanát-részecskéket kevertek, így kapták az új matériát.

LÁTÁSJAVÍTÁS A jó szem titka a rendszeres szórakozás akciójátékokkal - állítják a New York állambeli Rochesteri Egyetem kutatói. A tudósok szerint például a Quake látásbetegséget is gyógyíthat.

ALMÁS MEGEGYEZÉS Két évtizedes vita végére tett pontot az Apple Inc., a Macintoshok gyártója és az Apple Corps, a Beatles kiadója a múlt hét elején: a két cég megegyezett abban, hogy az amerikai Apple a névhez kapcsolódó minden jogot megkapja, vagyis nyugodtan használhatja az Apple nevet és logót termékein és szolgáltatásain, így az iTunes online zenebolton is - adta hírül az Index a BBC nyomán. Az egyezség értelmében az amerikai Apple visszalicenceli a védjegyek egy részét a brit Apple-nek. Mindkét fél állja az eddigi perköltség rá eső részét, de azt nem hozták nyilvánosságra, fizetett-e valamelyik cég a másiknak, és ha igen, mennyit. A két Apple közötti jogi háború utolsó csatájára tavaly májusban került sor, amikor egy brit bíróság úgy döntött, hogy az amerikai Apple az iTunesszal nem szegi meg azt az 1991-es megállapodást, miszerint csak akkor használhatja a nevet, ha nem ártja magát a zenebizniszbe. A megállapodástól sokan azt várják, hogy a Beatles számait meg lehet majd vásárolni az iTuneson. A Beatles egyike azon együtteseknek (nem sok ilyen van), amelyek soha nem járultak hozzá számaik online árusításához, így az egyetlen legális módja a Beatles mp3-lejátszón való hallgatásának máig az, hogy az ember cédén megvásárolja az Abbey Roadot, majd saját maga tömöríti a számokat.

A VIKINGEK TITKA Magyar kutató fejtette meg, hogyan hajóztak a vikingek iránytű nélkül a tengereken. Hegedűs Ramón, az ELTE biofizikusa szerint az északi nép úgynevezett napköveket használt. Hegedűs egy nemzetközi kutatócsoport eredményeit publikálta az Angol Királyi Tudományos Akadémia folyóiratában. A cikkben leírja, hogy a vikingek úgy jutottak el Izlandra, Grönlandra, sőt - Kolumbusz előtt - Észak-Amerikába, hogy nem használtak iránytűt - hiszen azt csak több száz évvel később fedezték fel. A tudósok már régóta kutatják és vitatják, hogyan voltak erre képesek. A legendák szerint kristályokat tartottak a fény felé, és ezek segítették őket a hajózásban, és ezt látszanak alátámasztani Hegedűs és kollégáinak megállapításai is. A kutatók szerint az északi hajósok valóban "napköveket" használtak, amelyek - ha a fény felé tartják és forgatják őket -, úgy szűrik meg a fényt, hogy segítségükkel felhős időben is meg lehet határozni a Nap állását.

EURÓMILLIÁRDOK KUTATÁS-FEJLESZTÉSRE Az Európai Unió 2007-2013. évi VII. kutatás-fejlesztési keretprogramjában 50,521 milliárd euró áll rendelkezésre, ami a közösség történetében az erre a célra fordított legnagyobb összeg. A keretösszeg nincs országonként lebontva, a támogatást pályázatokon lehet elnyerni. Számítások szerint Magyarországnak a VII. keretprogramban a lakosság arányában évente 37 milliárd forint, a kutatók számát tekintve évi 20 milliárd forint, a GDP arányában 13,1 milliárd forint támogatás jutna.

FÉLTÉKENY ÛRHAJÓSNÕ Óvadék ellenében helyezték szabadlábra Floridában az először emberrablási, később emberölési kísérlet gyanújával őrizetbe vett Lisa Nowak amerikai űrhajósnőt. Nowak, az amerikai haditengerészet 43 éves, férjezett századosa, a NASA asztronautája tavaly júliusban járt a Nemzetközi Ûrállomáson a Discovery űrsikló fedélzetén. A múlt héten azért vették őrizetbe, mert szenvedélyesen beleszeretett egy űrsiklópilótába, és a rendőrség gyanúja szerint megpróbált leszámolni vetélytársnőjével. Ezért lóhalálában Houstonból Orlandóba autózott, és hogy az 1500 kilométeres úton még a vizeléssel se veszítsen időt, bepelenkázta magát, ahogyan azt űrhajós korában tanulta. Az orlandói repülőtéren sikerült találkoznia riválisával, Colleen Shipmannel, aki azonban bemenekült előle a kocsijába, és később egy biztonsági őrtől kérte, hogy hívjanak rendőrt. Nowaknál mindenféle fegyvert találtak a késtől a légpuskáig és a gázspray-ig. Az egyre gyanúsabbá váló űrhajósnőt végül őrizetbe vették, s hiába erősítgette, hogy ő csak rá akart ijeszteni vetélytársnőjére, az orlandói börtönbe szállították. A példátlan eset után az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy megváltoztatja pszichológiai és orvosi tesztjeit. A NASA közleménye szerint a nő három gyermek anyja, és mielőtt letartóztatták, semmi jele nem volt annak, hogy mentálisan sérült. Nowak a jogi procedúra ideje alatt nem készülhet további űrrepülésre.

Figyelmébe ajánljuk