Tartalom

Narancs XIX. évf. 07. szám (2007-02-15)

A szerk.

A szerk.

Terroros élet

A kérdésre, hogy a Kossuth téri kordont miért kell és milyen alapon lehet úgy hagyni, ahogy és ahol van, végül is lett válasz a múlt héten. Csak nem onnan jött, ahonnan vártuk.

A szerk.

Elfújta a szél

A hétvégén volt a második világháborút követő párizsi béke aláírásának hatvanadik évfordulója - és ugyanekkor emlékezett meg egy kis szélsőjobboldali párt Horthy halálának ötvenéves jubileumáról. A két dolog nem ért össze az ünneplők fejében:

Publicisztika

Publicisztika

Fodor, a fordulat jelöltje

Fodor Gábor az A38-as hajón ismertetett programjában megújulást hirdetett, mondván, hogy az eddig követett politika nem folytatható tovább az SZDSZ-ben. Rajk László a Napkeltében azzal korteskedett elsőként Fodor riválisa mellett, hogy ő a kontinuitást képviseli, s arra van szükség, nem megújulásra.

Publicisztika

Miért Kóka?

A figyelmes olvasónak bizonyára feltűnt, hogy nem siettem el a választást, ki mellett teszem le nyilvánosan a voksomat. Akik most azt várják tőlem, hogy a "vörösök és fehérek" logika mentén dicsérem az egyik jelöltet és szapulom a másikat, csalódni fognak.

Publicisztika

Reciklált örömök (A "kulturális modernizációról")

Hiller István belehúzott. A miniszter a cannes-i zenei szakvásáron a kultúráról mint az emberi boldogulás zálogáról beszélt, a Magyar Kultúra Napján díjakat osztott, új titulust fabrikálva útjukra bocsátotta a "magyar kultúra követeit", és azt kérte tőlük, "tegyék azt, amit eddig is tettek".

Egotrip

Egotrip

Modern Talking (Saját szakáll)

Saját szakáll Érdekes szó (ha egyáltalán szónak lehet nevezni) a magyarban a saját. Egyre gyakrabban önálló szó - ahogy alább látni fogjuk -, pedig régebben (még az én gyerekkoromban is) inkább valamiféle előtoldalék volt, amit más szavak nélkül használni, kimondani nem lehetett: saját fejem.

Öt és feles (Csak a Kispest

Egotrip

Puskás Ferenc emlékének)

Csak a Kispest Puskás Ferenc emlékének 1950 nyarán a sportvezetés elhatározta, hogy olyan ütőképes csapatot alakít, amely a világ bármely klubjával a győzelem reményében veheti fel a versenyt, s egyúttal az 1952-es helsinki olimpiai csapat alapja lehet. Természetesen a Bp. Honvéd bajnokcsapatát erősítették meg.

Belpol

Belpol

Élelmiszer, biztonság, üzlet: Ezt belénk

Százmilliárdosra becsülik szakértők az illegális élelmiszerbizniszt, amely a múlt év végi Megatrade-botrány miatt rövid időre reflektorfénybe került. A Narancs jobban utánanézett a dolgoknak: a helyzet rossz, de vannak biztató jelek is. Megnyugodni azonban még hosszú évekig nincs okunk.

Belpol

Grandiózus tervek a Normafára: Ugrás a műhóba

Két év múlva talán már síközpont és nyári bobpálya üzemel a Normafa rétjein. A hetvenhektáros szabadidőpark természetvédelmi területen állna, így a beruházó, a terv pártolói és a Budai-hegység megmaradt zöldjéért harcot folytató nemzeti park várhatóan tengelyt akasztanak.

Belpol

Vita a fővárosi színház-finanszírozásról: Gombhoz a kabát

425 millió forint. A Fővárosi Önkormányzat tervezett költségvetése szerint ennyit kell ebben a naptári évben megspórolni a budapesti színházakon - mármint azokon, amelyeket az önkormányzat tulajdonol. A színház-finanszírozási reformnak legalább tíz éve itt van az ideje. De milyen finanszírozási reform az, amelyben csak egy tényező biztos: az, hogy a végén ott a 425 milliós megtakarítás?

Külpol
Trafik

Trafik

csontzene - Végszavak - IV. rész

"A mellékelt hetven fillért, minden vagyonomat, a Baumgarten-alapítványra hagyom" - írta nagyjából és állítólag búcsúlevelében egy ötvenéves férfi 1929. április 21-én, majd a Dunába vetette magát.

Trafik

chili & vanilia - Üdvözlöm önt, kedves vendég!

Amuse bouche: szó szerinti fordításban "a száj szórakoztatója" (franciául amuser = szórakoztat, bouche = száj). Valójában olyan apró fogás, amelyet elegáns éttermekben még az előétel előtt, aperitif vagy koktél mellett kínálnak, jellemzően a ház ajándékaként.

Trafik

étel, hordó - SPEEDY BURRITOS

Négy napja már, hogy nem ettünk, mikor Lee Van Cleef csak ennyit szólt: "Hé, barátom, itt van Sabbata!" "Zapata" - javította ki Dick, aki egyebek mellett címszereplője volt a Man with two dicks című filmnek, ráadásul közülünk ő hasonlított a legjobban az ifjú Marlon Brandóra.

Zene

Interjú

Zene

"Kilógunk a sorból"

Daniel Hunt - Ladytron

A nevét a Roxy Music 1972-es debütalbumának egyik dalából kölcsönző Ladytron nemcsak zenéjében, hanem a tagok származását tekintve is eklektikus: a két frontlány, Mira Aroyo és Helen Marnie bolgár, illetve skót származású, Reuben Wu effekt- és szintifelelős Hongkongban látta meg a napvilágot, Daniel Hunt gitáros-szintis pedig tősgyökeres liverpooli. A második alkalommal megrendezett Nagy Britmánia február 3-i nyitópartiján ők voltak a főzenekar. A koncert előtt az együttes egyetlen angol tagjával beszélgettünk.

Zene

Carvertől keletre - Todd Field: Apró titkok; John Curran: Már nem lakunk itt (film + dvd)

"A boldog családok mind hasonlók egymáshoz, minden boldogtalan család a maga módján az" - még el sem kezdődött az Anna Karenina, a világirodalom máris gazdagabb lett egy csodálatos felütéssel. Még el sem kezdődött Todd Field hevesen díjazott második rendezése, Tolsztoj máris büntetésbe került, szegény feje, egészen a végefőcímig fel sem kelhet a szamárpadból.

Zene

Könnyen oldódó - Az érzékek mértéke - válogatás a FRAC-Loire gyűjteményéből (kiállítás)

Fabrice Hybert, a jelenkori francia képzőművészet egyik legismertebb képviselője, aki mókás munkáival már eddig is sok örömet szerzett híveinek szerte a világban, most nekünk is mosolyt csal amúgy fancsali pofácskánkra: korai, 1981-es, tehát húszévesen készített műve, az Egy négyzetméter ajakrúzs című tábla a Ludwig Múzeumban gazdagon semmitmondó és szegényesen szimbolikus, vagy talán fordítva.

Film

Film

"Újabban gyakran hívnak ikonnak" (Ernest Borgnine színész)

Élő legenda. Kétszáz film, egy Oscar-díj (Marty, 1956), öt feleség, két műtérd. A napokban tölti be 90. életévét. Az utolsó nagy bölények, szerethető ripacsok egyike - temperamentuma, nagy dumája, érdes hangja, élénk taglejtése, minden grimasza ma is magával ragadó. Olyan klasszikusokban játszott, mint a Most és mindörökké, A piszkos tizenkettő, A vad banda, a Gattaca, a Menekülés New Yorkból, a Konvoj, A Názáreti Jézus, A Poszeidon-katasztrófa - és sorolhatnánk reggelig... A Torinói Filmfesztiválon találkoztunk vele.

Könyv

Könyv

Kánonpiszkálás - Kozma Lajos modern épületei (kiállítás + könyv)

Kozma Lajos és a modern építészet ma megint aktuális. Nyilván, mert tombol Budán a (neo)modernizmus egy sajátosan elfajzott lakóparkos változata, s a szakma finoman helyreigazítást kér. És mert mindig előkerül valami új Kozma-lelet a gyűjtemények mélyéről, Kozma-ismerősök nappalijából, ami kicsit átrajzolja a kánont.

Tudomány

Tudomány

Verve jó - Dobmúzeum, Cegléd (kiállítás)

Nagy haragú ember volt Buddy Rich, a világhírű dobos. Miközben a Carnegie Hall közönsége egyre türelmetlenebbül várt a koncertkezdésre, ő dühödt lábvizitet tartott, mert észrevette, hogy az egyik zenész nem a bigband egyenzokniját viseli.

Tudomány

Nyílt forráskódú tudomány: "Nemzeti akciónap"

A tudományos világ egy részének elege lett abból, hogy súlyos közpénzeken kikutatott eredményeiket csak a multinacionális magánkiadók tulajdonában lévő szaklapokban közölhetik. A tanulmányok - papíron és az interneten is - vaskos előfizetési díjak ellenében hozzáférhetők. Az ingyenes online alternatíva az elmúlt években csak részben valósult meg, ám a szabad hozzáférést követelő mozgalom egyre erősödik. Az Egyesült Államokban és az Európai Unióban már a törvényhozókat ostromolja.

Gömböc

Tudomány

Kényes egyensúly

Váratlan médiaszenzációt keltett egy magyar matematikai felfedezés - bár a probléma elsőre kissé absztraktnak tűnhet, ám a megoldás nagyon is kézzelfogható.

Lélek

Lélek

Anorexiás közösségek az interneten: Tippek az éhenhaláshoz

Az "ana" olyan, akár egy új vallás: papnői a csontsovány hírességek, hívei 30-40 kilóra fogyott kamasz lányok, akik további súlyt áldoznának a tökéletesség oltárán - templomuk pedig az internet. Az anorexiások honlapjaikon virtuális közösségeket alkotva segítik egymást olyan trükkökkel, mint a koplalás titkolása a család előtt, az önhánytatás ideális módszerei.