cyberhírek

  • .
  • 2008.12.18 00:00

Tudomány

Rubik 7x7x7 Az eredeti Rubik-kocka oldalanként három négyzetből áll. Most piacra dobták az oldalanként hételemes változatot.
A V-Cube 7x7x7 kockából áll, nagyságrendekkel több állása van, és emiatt sokkal nehezebb kirakni, mint az alapváltozatot.

Adatkereskedelem A feketepiacon 12 millió euróért árulják a 21 millió német bankszámlaszámait és személyes adatait tartalmazó adatbázist, amelyből újságíróknak sikerült mintát vásárolniuk. A német családok háromnegyede lehet érintett az adatkereskedelmi botrányban.

Adatvesztés Több ezer egyetemista telefonszáma, e-mail címe, személyiigazolvány-száma, bankszámlaszáma és a Neptun tanulmányi rendszerhez tartozó jelszava került ki a veszprémi egyetemről az internetre. Egy rendszergazda publikus könyvtárba töltötte fel a kollégisták adatbázisát.

Nanotechnológia Háromoldalú, magyar-izraeli-palesztin tudományos együttműködés lehetőségéről rendeznek tanácskozást Miskolcon; a csütörtökön kezdődő előadás-sorozatot a miskolci Bay Zoltán Nanotechnológiai Kutatóintézet szervezte a tel-avivi magyar nagykövetség közreműködésével.

Ásatás Népvándorlás korabeli, valószínűleg szarmata temetőre bukkantak a Bosnyák téren, egy plázaépítést megelőző régészeti feltárások során. Az ősi temető előtt 800 kilogrammnyi, különböző nagyságú, második világháborús tüzérségi és gyalogsági lőszert találtak.

Szexruha Interaktív szexmezt fejlesztett ki Kevin Alderman, a Second Life online univerzum cyberszexguruja. A ruha lehetővé teszi, hogy viselője fizikailag is érezze mindazt, amit a képernyőn őt helyettesítő figura. Alderman célja az, hogy a találmánnyal reálisabbá tegye a virtuális szexet.

Meteoritkráter a netről Újabb földi meteoritkrátert fedeztek fel a Google Earth online műholdas térkép segítségével, ezúttal az ausztráliai Új-Dél-Wales területén. Mike Fry geológus, a kráter felfedezője négy évtizede költözött Ausztráliába, hogy opál- és aranylelőhelyek után kutasson. A drágakövek és az arany felkutatásához a Google Earth képeit is felhasználja, melyeken a lelőhelyekre utaló szerkezeteket, formációkat keres. Ennek során vette észre azt a közel két kilométer átmérőjű, kerek struktúrát, amely minden bizonnyal egy eddig ismeretlen meteoritkráter. A kráter a White Cliffs nevű apró településtől tíz kilométerre északkeletre található. A nyugati oldalát teljesen elpusztították az űrfelvételeken is látható időszakos vízmosások, ám a keleti felét egy legalább kétmillió éve rárakódott, szilíciumból képződött betonkeménységű kéreg megvédte az idő viszontagságaitól. A megmaradt kráterfal 30-50 méterrel emelkedik a kráter alja fölé, mintegy természetes bástyát húzva a vörös sivatagba. Ha a kozmikus eredet bebizonyosodik, ez lesz a második olyan meteoritkráter, melyet a Google Earth segítségével fedeztek fel. Az elsőt idén áprilisban találták meg.

A Vatikán nem hátrál A Vatikán elítéli a mesterséges megtermékenyítést, az embriók őssejtjeivel végzett kutatást, az embert érintő klónozást és a fogamzást gátló gyógyszerek használatát - derül ki egy múlt héten közzétett dokumentumból. A Dignitas Personae (Az emberi méltóság) címet viselő, a bioetika kérdéseivel foglalkozó állásfoglalás "a magzatelhajtás bűnével egyenlőnek" tekinti az esemény utáni tablettát és az RU-486 gyógyszert. Utóbbi gátolja azon hormonok működését, amelyek lehetővé teszik a megtermékenyített petesejt beágyazódását az anyaméhbe.

A gorilla éve December 1-jén megkezdődött "A gorilla éve". Az ENSZ által indított kezdeményezés a súlyosan veszélyeztetett főemlős megmentését tűzte ki céljául. A gorilla évét az ENSZ környezetvédelmi programjának részeként működő "Egyezmény a vadon élő állatfajok védelméről" (CMS), más néven "Bonni egyezmény" egyik aktív támogatója, II. Albert monacói herceg nyitotta meg ünnepélyes keretek között a CMS decemberi római konferenciáján,ahol több mint száz kormány képviselője vett részt, hogy megvitassa a környezetszennyezés, a klímaváltozás és a túlvadászat által leginkább veszélyeztetett állatfajok védelmének kérdéseit. A CMS félmillió eurót kíván összegyűjteni olyan programokra, amelyek segítséget nyújtanak agorillákat fenyegető legnagyobb veszélyekkel szemben. Egy augusztusi jelentés szerint a főemlősök 634 fajának és alfajának fele került a kihalás szélére az emberi tevékenység következtében. Az Ázsiában élő főemlősök 70 százaléka szerepel a legveszélyeztetettebb fajok nemzetközi vörös listáján.

Szökőmásodperc Szilveszterkor be kell hozni a londoni idő és az atomidő közti lemaradást, ami abból adódik, hogy a Föld forgása egyenetlen, ezért szökőmásodpercet iktatnak be - adta hírül a hirek.csillagaszat.hu szakportál. Legutóbb három éve tartott egy másodperccel tovább az év utolsó napja. A szökőmásodperc betoldására londoni idő (koordinált világidő, UTC) szerint éjfélkor kerül sor. A gyakorlatban ez úgy valósul meg, hogy UTC szerint 2008. december 31-én 23 óra 59 perc 59 másodperc után még nem az éjfél következik, hanem 23 óra 59 perc 60 másodperc. Csak az ezt követő másodpercben kezdődik majd az UTC szerinti 2009-es esztendő, ekkor lesz január 1-je 0 óra 0 perc 0 másodperc. A szökőmásodpercet az egész Földön ugyanekkor iktatják be, tehát nem az egyes zónaidők szerinti éjfélkor, ezért a tőlünk nyugatra fekvő időzónákban élőknek figyelniük kell, nehogy egy másodperccel korábban búcsúztassák az óévet és köszöntsék az újat. Nem biztos (bár nem is elképzelhetetlen), hogy az ünnepségeken a visszaszámlálás alkalmával erre tekintettel lesznek. Nekünk az a szerencsénk, hogy itthon a meghatározott pillanatban már 2009. január 1-jét fogunk írni, és időmérőink hajnali 1 órát mutatnak. Számunkra akkor kezdődik az új év, amikor az előzetesen is várható, még a másodpercszöktetés előtt. Magyarországon a hivatalos idő a téli időszámítás idején UTC + 1 óra, a nyári időszámítás alatt UTC + 2 óra.

Neked ajánljuk

A varacsk alatt

Jane Campion hosszan megpihent legutóbbi rendezése, a 2009-es, Keats életéről szóló Fényes csillag után, azóta csak egy remek krimisorozatot, A tó tükrét láthattuk tőle.

A hiányzó hetes

Milyen kapcsolat van egy széndarab és egy tájkép, vagy a „szabálytalanul” szabályos mértani test és egy karkörzés között? Mire (vagy kire) utal a kiállítás címe? Miért fontos a hetes szám?

Vif

A zseni a polgári életben örök vesztes, akinek talán szüksége is van ezekre a vereségekre. A művészetpszichológia érdekes kérdése lehetne, hogy a vásott romantikus közhelyek közül vajha miért épp ez maradt oly kedves mindmáig a 19. század gyermekded ábrándjait zordan elvető és rendre kifigurázó színházi alkotók számára.

Egy szabad ember

  • Babarczy Eszter

„Egy elkövetkező nemzedéknek, akik remélhetőleg szerencsésebbek és bölcsebbek lesznek, mint mi voltunk”indul a harminc év történetfilozófiai, eszmetörténeti és politikai írásait összegyűjtő kötet. Gyurgyák nem változtatott az eredeti szövegeken, összeállításuk mégis politikai tett: a szerző hitvallást tesz, amelytől az ország sorsának jobbra fordulását várja. Ez a hitvallás egy angolszász típusú konzervativizmusé, amely, mint Gyurgyák maga mondja, elveszített lehetőség volt a magyar történelemben, különösen a rendszerváltás után.

Majd legközelebb

  • Rádai Andrea

Nem sikerült leváltani a féldiktatórikus rendszer kormányát, így a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését sem tudtuk megakadályozni: nem nyertünk a ProTest – Út a forradalomhoz című színházi társasjátékban. De ez talán mellékes is, mert itt az út volt a fontos, a viták, a közös gondolkodás, a billegés a cselekvés képességének eufóriája és a tehetetlenség letargiája között.

Törvényen kívüli ösztönök

Nyolc afrikai férfi táncos jön ki a színpad elejére. Meztelen testükre húzott fekete öltönyükben felsorakoznak a rámpán, farkasszemet néznek a közönséggel. Kitartóan, sokáig. Miféle szakadékot lép át, vagy nem lép át a tekintetünk? Az ő szemükben lehetne düh, méreg, dac, elég, ha a gyarmatosításra, háborúkra, a menekülthelyzetre gondolunk. De nincs. Csak úgy néznek.

Vissza a szamárpadba

  • A szerk.

Nagyszabású szélsőjobboldali összejövetelnek, öndefiníciója szerint egyenesen csúcstalálkozónak adott otthont a múlt hétvégén Lengyelország fővárosa. A The Warsaw Summit házigazdája a Jog és Igazságosság (PiS) és Jarosław Kaczyński pártelnök voltak, vélelmezett titkos célja pedig az, hogy az európai hasonelvű pártokat egységbe kovácsolja.

„Párizsban minden volt”

  • Artner Sisso

A Jel Színház alapítója a vajdasági Magyarkanizsáról indult képzőművészként, s előbb Budapesten, majd Párizsban lett táncos és koreográfus. Legutóbbi darabja, az OMMA kapcsán beszélgettünk, emlékezve az első előadására, a Pekingi kacsára is.

Hozza a kötelezőt

  • Sausic Attila (Berlin)

Németországban megszigorították a járványellenes intézkedéseket. Angela Merkel megjelenésünk napján adja át irodáját a parlament által szerdán megválasztott szociáldemokrata kancellárnak. Olaf Scholz általános oltáskötelezettség bevezetését tervezi. S mennyi szép törekvés és nemes szándék említhető az új kormány programjából!

„Rohadjon szét ott, ahol van!”

A szakértő szerint kisebbek, az építtető szerint megfelelő méretűek a Nagy-Magyarországot bemutató mórahalmi Mini Hungary Park makettépületei. A Szegedi Törvényszéken zajló büntetőper nem azt vizsgálja, mi mekkora, hanem hogy meg akarták-e rövidíteni az államot és az Európai Uniót.

„Innen csak elmenni lehet”

Négyszázszoros ingatlanár-különbség is lehet Budapest belvárosa és például a Békés megyei Kevermes vagy Kötegyán között. Kevermesen jártunk, s mellbevágó szegénységet és pusztulást láttunk.

„Ekkora szakadék máshol nincs”

Mivel elégedetlenek a mai fiatalok, és miért a magyarok a leg­op­ti­mistábbak a visegrádi négyek közül? Mi lehet az oka a politikai hovatartozás szerinti megosztottságnak, és mi az az egy kérdés, amelyben mégis egyetért fideszes és ellenzéki fiatal?