Elhalasztották a magyar űrhajós küldetését

  • narancs.hu
  • 2024. augusztus 13.

Tudomány

A NASA közlése szerint a legénység egy engedélyre vár, legkorábban 2025 tavaszán indulhatnak.

Elnapolták a küldetést, amely részeként Kapu Tibor, a következő magyar űrhajós a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) látogat – vette észre a 24.hu a Space.com-on.

A korábbi várakozások szerint az Ax-4 névre keresztelt misszió akár már idén októberben kezdetét vehette volna, most viszont úgy néz ki, hogy

legkorábban 2025 tavaszán lehet kilövés.

A NASA közlése szerint azért kellett halasztani, mert a küldetés legénysége még a Multilateral Crew Operations Panel nevű testület hivatalos jóváhagyására vár. A hatályos szabályok értelmében minden űrhajósnak szüksége van egy engedélyre ettől a bizottságtól, mielőtt az ISS-re utazhatna.

Az Ax-4 küldetés parancsnoka egyébként a NASA nyugalmazott asztronautája, Peggy Whitson, aki tapasztalt űrutazó. A csapat pilótája az indiai Shubhanshu Shukla lesz, mellettük pedig a lengyel Sławosz Uznański és a magyar Kapu Tibor kaptak helyet kutatóűrhajósként. Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter tavaly szeptemberben írt alá egy szerződést az amerikai űrkutatási hivatallal szorosan együttműködő Axiom Space nevű vállalattal, a kormány pedig már jó előre elkezdte a magyar űrhajós missziójához szükséges összeg átcsoportosítását.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk