Elvetélt Matáv-tüntetés: Középiskolás fokon

  • Bodoky Tamás
  • 2001. február 22.

Tudomány

a Matáv-tüntetés tizenéves szervezője, így az előre bejelentett demonstráció hatóságilag oszlatható csoportosulássá degradálódott a monopolista telkó Krisztina körúti székháza előtt. A tüntetést megelőző felhajtás mégsem volt hiábavaló: a prágai stílusú antikapitalista rohamtól tartó multi átalánydíjas,
a Matáv-tüntetés tizenéves szervezője, így az előre bejelentett demonstráció hatóságilag oszlatható csoportosulássá degradálódott a monopolista telkó Krisztina körúti székháza előtt. A tüntetést megelőző felhajtás mégsem volt hiábavaló: a prágai stílusú antikapitalista rohamtól tartó multi átalánydíjas, nagy sávszélességű internetcsomagot dobott piacra.Adélben lefújt tüntetés helyszínén délután négykor egy tömött buszmegállónyi csoport ácsorog, huszonéves médiamunkások faggatnak tizenéves bitbuherátorokat, a tüntetés azóta legyalult web- oldalán beígért számlaégetésnek, transzparenseknek semmi nyoma. Pedig a Matáv erősen rákészült az ostromra: a székház ajtajában két izomagyú biztonsági őr strázsál két jókora hangfalat, az ablakokban izgatott Matáv-dolgozók, az utcán unatkozó rendőrök múlatják az időt. Fél ötkor kimerül a hatóság toleranciakészlete, és az addigra ötvenfősre duzzadt csoportot - a piros lámpán keresztül, a közeledő villamos előtt - a Vérmezőre hajtják, innentől kezdve pedig osztálykirándulás-jelleget ölt a megmozdulás.

Az ötletszinten sokakban felmerült tüntetés megvalósítása Molnár Márton középiskolai tanuló nevéhez fűződik, ő volt az egyetlen, aki a nevét és az arcát adta az internetes fórumokon névtelenül tiltakozó felhasználók többsége által kívánatosnak tartott demonstrációhoz, és a rendőrségen be is jelentette azt. Bár a TV 2 reggeli műsorában még ezerfős tömeget prognosztizált, délben futótűzként terjedt a hír, hogy az interneten Mad Mind álnéven kommunikáló fiatalember visszalépett, barátai és a többi elégedetlenek ugyanis nem vállalták a rendezői feladatokat.

A jogszabályok szerint szervező és rendezők hiányában a demonstráció lebonyolítása jogellenes, ezért a rendőrség az ott megjelenő személyekkel szemben a törvényes eszközökkel felléphet - adta hírül a BRFK közleménye 13 órakor, így aztán a legtöbben el sem indultak a helyszínre. Negyed ötkor Molnár Márton a tüntetőkkel közel azonos létszámban felvonult újságírók kérdésére megerősítette, hogy egyedül nem tudta volna levezényelni a rendezvényt, már csak azért sem, mert délelőtt a rendőrség nyomatékosan felhívta a figyelmét arra, hogy amennyiben anyagi kár keletkezik, vagy valakinek baja esik, a felelősség kizárólag őt terheli.

Ennyi az első magyar fogyasztóvédelmi megmozdulás rövid története, amely több tanulságot is tartogat. Először is a netes vitafórumokon rettegett verbálterroristák az utcán leginkább beszari középiskolásoknak tűntek, és mi csak a bátrakat láttuk, mert a többi el se jött. Másodszor, a mai magyar fiatalok túlnyomó része inkább megkeresné a telefonszámlára valót, semmint hogy tüntessen ellene. Harmadszor, ami a legkínosabb: ma Magyarországon nem létezik olyan fogyasztóvédelmi mozgalom vagy civil szervezet, amely vállalná egy inkorrekt szolgáltató elleni tüntetés megszervezését, ergo az állampolgár csak magára számíthat, ha nézeteltérése támad egy multival.

Mindezt szerencsére a Matáv nem tudta előre, így a vesztes csata egy háborús győzelem utójátéka volt. A tüntetés ideája mint médiavírus már korábban kifejtette a szükséges hatást a közvélemény, a döntéshozók és a telkó berkeiben.

Az első konkrét eredmény a korábban megszüntetésre ítélt kedvezmények - az éjszakai 150 forintos hívások és a Mindenkinek tarifacsomag - életben tartására vonatkozó ígéret volt január 25-én. Az Országgyűlés frissen megalakult informatikai és távközlési bizottsága február 8-i meghallgatásán Gecser Ottó, a Matáv vezérigazgató-helyettese elhibázott lépésnek nevezte a Mindenkinek tarifacsomag szüneteltetését.

Teljesült az elmaradt tüntetés másik, még fontosabb célkitűzése is: egy olyan, nem percalapon számlázott átalánydíj kikényszerítése, amely nem csupán a kedvezményes időszakra, hanem a nap minden órájára vonatkozik. Két nappal a tüntetés előtt a MatávNet bejelentette, hogy másnaptól Budapest nagy részén előfizethető az ADSL Otthon csomag, mellyel nemcsak ISDN, de analóg vonalon is nagy sávszélességen - a modemnél közel hétszer gyorsabban - internetezhetnek a felhasználók. Kétéves megrendelés esetén 29 900 forintos belépési díjat és havi 12 900 forintos átalánydíjat kell fizetni érte, amely tartalmazza a Matáv háttérszolgáltatásának díját is, vagyis telefontarifa nem rakódik rá - ily módon a kábeltévés megoldásokkal is versenyképes (lásd a mellékelt táblázatot).

Ezzel - legalábbis Budapesten - megoldódott az analóg telefonvonalról internetezők problémája, ugyanakkor rendesen kitoltak azokkal, akik az elmúlt hónapok intenzív reklámkampányának hatására több- éves ISDN-előfizetést írtak alá: az új csomag lényegesen olcsóbbá teszi az ADSL-alapú internetezést az ISDN-alapúnál. A 128 kilobites ISDN-vonal havidíja ugyanis sem az internet-hozzáférés díját nem tartalmazza, sem a forgalmi díjakat, így egy komolyabb internetező havi ISDN-számlája gyakran szalad húszezer forint fölé.

Kérdés az is, hogy mit szól majd a versenyhivatal ahhoz, hogy a többi internetszolgáltatónak nem éri meg az ADSL, mert az önköltség lényegesen magasabb, mint a MatávNet díja. A Matáv által kínált legkisebb ADSL-viszonteladói megoldás több mint ezer port (tízezer felhasználó), hároméves szerződéssel nyolcezer forint plusz áfa havonta, erre jön még az átvitel díja, plusz a nemzetközi sávszélesség - nyilatkozta a Narancsnak Nemes Dániel, a Telnet Magyarország Rt. vezérigazgatója.

Bodoky Tamás

Figyelmébe ajánljuk