Covid-helyzet a világban és itthon

Meggyengülve, de nem legyőzve

Tudomány

Még mindig járvány van a világban, és Magyarországról is számos megbetegedést jelentenek. A helyzet azonban nem súlyos, még ha arról szó sincs, hogy a Covid bekerült volna a „szokásos” megbetegedést okozó vírusok közé.

A SARS-CoV-2 vírus okozta globális járvánnyal kapcsolatos legfontosabb idei hír május 5-én érkezett: akkor jelentette be az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO, hogy véget vet a még 2020-ban meghirdetett nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetnek. A világjárvány azonban nem csengett le. (Az utoljára 2005-ben átfogalmazott – és a WHO tagállamaira is kötelezettséget rovó – Nemzetközi Egészségügyi Szabályzatban amúgy nem is szerepel a pandémia kifejezés.) A vírus továbbra is terjed a világban, a legkülönbözőbb országokból jelentenek megbetegedéseket, bár néhány később részletezendő kivételt nem számítva a járványosabbnak tűnő régiókból sem annyit, mint a legdrámaibb 2020-as vagy 2021/2022-es időszakban.

Korábban sok szó esett arról is, hogy a járvány kitörése óta egy sor, a SARS-CoV-2 vírus működését, terjedését, a sejtekbe való bedokkolását befolyásoló, nemegyszer segítő mutáció alakult ki. A vírusvariánsokat görög betűkkel jelölték, és közülük ugyanazon időben, globálisan több is pusztított, ami a vakcinák gyártóit, fejlesztőit is újabb és újabb kihívások elé állította. Gyakorlatilag ez év tavaszára a „vírusverseny” eldőlni látszik: már csak egyetlen változat, a nagy valószínűséggel afrikai eredetű Omikron, pontosabban annak néhány alváltozata terjed a világban, márpedig ennek tulajdonságaival régóta tisztában vannak az orvosok. A forgalomban lévő modern technológiájú (a friss Nobel-díjas Karikó Katalin és számos tudóstársa által fejlesztett mRNS-alapú, illetve a vírusvektor) vakcinák pedig jó arányban hatásosak ezzel szemben. A vakcinák zömmel a betegség kialakulásának megelőzését, illetve a megvalósult fertőzés esetén a megbetegedés súlyosságának mérséklését segítik.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Mindent megértve

  • - minek -

Sok tekintetben szabálytalan Beth Gibbons élete és pályafutása, ugyanakkor a néha szokatlan fordulatok sok mindent elárulnak a sikerek, de a visszavonultságban eltöltött időszakok értelméről, titkairól is.

Palackposta

A magyarországi holokauszt 80. évfordulójára összeállított kiállítás több, bár nem feltétlenül eltérő nézőpontot és értelmezést rendel egymás mellé.

A létezés sötét ünnepe

  • Kiss Annamária

Perovics Zoltán színháza a megalapítástól kezdve, vagyis már a 90-es évektől kutatja a hiteles színházi jelenlét mibenlétét.

Végtelen frontok

Új frontot nyitott az orosz hadsereg május 10-én Harkivtól északra. Az ukrán védelmet felkészületlenül érte a támadás, sokan a katonai és a politikai vezetést hibáztatják, az elemzők pedig az orosz szándékot igyekeznek megérteni.

Kifelé legény

Törökország a Közel-Kelet nagy játékosa, senki sem nézheti levegőnek – legalábbis ezt üzenné Ankara serény külpolitikája. Ám a külvilág felé mutatott erős ország képe egyre hamisabb. A belső problémák lassan felemésztik az elnök rendszerét.

 

A holnap pajzsa

  • Szabó Attila

Az új európai uniós médiatörvényről, az EMFA-ról (European Media Freedom Act), s arról, hogy hozhat-e az elfogadása bármi jót Magyarország számára, e lap hasábjain nemrég Polyák Gábor írt figyelemfelkeltő, de lemondó hangvételű cikket. 

 

A többi dráma

Átalakítja a legendás drámatagozatos oktatást a szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban a tankerület és az igazgató – utóbbi most fideszes önkormányzati képviselő lett. Az érintettek a szülői értekezleten hiába kérdeztek, hivatalos leveleikre sem kapnak választ.

„Passzívan tűrni kényszerülnek”

Akkugyárak melletti lakhatásról, kőbánya és függőhíd alatt „felejtett” emberekről, a rendeleti kormányzás salátatörvényeiről és az elmúlt évek jogalkotási gyakorlatának „mellékhatásairól” beszélgettünk a Magyar György és Társai Ügyvédi Iroda vezetőjével és munkatársával.

Mint a golyó

Győztes, de a saját elvárásaihoz és korábbi eredményeihez képest rosszabbul teljesítő Fidesz, egy néhány hónapja feltűnt párt vártnál is jobb eredménye, a parlamenti ellenzék látványos összecsuklása – első ránézésre erről árulkodnak a vasárnapi két választás számai. Pillantsunk rájuk másodjára is.