Konyhai kémia LII.

Sárgán tündököl - A kurkuma

Tudomány

Egzotikus keleti növény, a currypor létfontosságú összetevője, melynek gyógyhatásáról ódákat zengenek. De valóban ez volna a tökéletes fűszer?

A kurkuma ritkán kerül csak úgy, önmagában a magyar háziasszony kezébe. Többnyire olyan fűszerkeverékek összetevőjeként használjuk fel, melyeket currypor néven ismernek a nyugati konyhákban, ám mint látni fogjuk, a látszat ellenére (bizonyos ázsiai, főleg indiai előképek ismeretében) európaiak találtak ki a maguk kénye-kedvére. De legyen szó hagyományos indiai konyháról (ahol a curry nem holmi keverék, hanem az erősen fűszeres ételek egy csoportjának szintén új sütetű neve) vagy a kicsit orientálisabb fűszerezésű európai kosztról, egyik sem nélkülözheti a kurkuma színét és ízét.

Hízik a rizómája

Egy fűszernövény esetében már a rokonság is beszédes: a kurkuma a gyömbérfélék aromatikus pályatársakban gazdag családjába tartozik. Az évelő kurkumanövény akár egy méterre is megnő – már persze ott, ahol rendes csapadékellátmányt kap, a hőmérséklet pedig 20 és 30 fok között ingázik. Ez kitalálhatóan nem a mi kontinensünk, hanem India, Dél-Kína és Délkelet-Ázsia, ahol viszont több ezer éve termesztik háziasított változatát (Curcuma longa): legalább ennyi ideje használják fűszerként és – mint később bővebben is tárgyaljuk – gyógyhatású anyagként. A gyömbérhez hasonlóan a kurkumánál is a gyöktörzs, avagy a rizóma tartalmazza mindazon hasznos anyagokat, melyek kvázi csodaszerré teszik. A rizómát arrafelé szokás nyersen, frissen is elfogyasztani, ha ez mégsem történik meg, akkor megfőzik, forró fém­platnikon megszárítják, azután porrá törik. Az eredmény aranylóan sárga, néha mély narancssárga színű por, amelynek kesernyés, fanyar, árnyalatnyit szinte földszerű aromája, illata egyszerre idézi a gyömbért, a csípős paprikát és a mustárt. Nem véletlenül: Európában számos mustár éppen a kurkumától kapja jellegzetes, mélysárga színét.

false

 

Fotó: Thomas Steiner / wikipedia

A fűszer legfontosabb aktív vegyülete a kurkumin, amely a koloritért és a markáns aromáért is felelős, de emellett még számos kurkuminoid típusú vegyület található az értékes és gusztusos porban: valamennyien aromás gyűrűket és könnyen gerjeszthető kettős kötéseket tartalmazó diarilheptanoidok. A kurkuma 3,14 százalékát (ami kerekítve a értéke, de ez csupán véletlen) kitevő kurkumin önmagában is széleskörűen felhasznált vegyület. Az élelmiszeriparban E100 a kódneve, e minőségében elterjedt színezőanyag: kerülhet belőle lekvárba, üdítőbe, de margarinba is. Ezenfelül a kvalitatív kémiai analízisben is fontos szerephez jut: a bór kimutatásának legfontosabb reagense, hiszen a bórsavval vörös színű vegyületet, rozocianint képez. Mi több, a kurkumával átitatott papír sav-bázis indikátorként is használatos, savas közegben határozottan sárgás, lúgos közegben azonban élénkpirosas színezetet ölt.

De a háztartásunkban többnyire nem analizálni szeretnénk a kurkumát, hanem a rizs mellé rakni, ételt színezni, esetleg gyógyí­tani vele. Nem véletlenül mondjuk így, hiszen a kurkuma alap­vető fontosságú gyógyhatású anyagnak számított az ősi, indiai Sziddha-gyógyászatban. Ennek tanításai szerint a bőr, a tüdő, az emésztőszervek betegségeinek gyógyszere, fájdalomcsillapító, sebgyógyító, ficamot mulasztó hatású, amit manapság is használnak a népi medicinában sebek, kiütések, ekcéma vagy bőrallergia kezelésére. Nem lenne a modern tudomány olyan, amilyen, ha nem próbálták volna felderíteni, mitől övezte oly nagy kultusz a kurkumát. Nos, az eredmények legalábbis ellentmondásosak, de hangsúlyoznunk kell, hogy a vizsgálatok korai szakaszánál tartunk. A klinikai tesztek során mindenekelőtt a legfontosabb hatóanyag, a kurkumin kedvező hatásait tesztelték például vastagbél- és hasnyálmirigyrák, pszoriázis (pikkelysömör), artritisz (ízületi gyulladás), depresszió és Alzheimer-kór tekintetében, de határozott pozitív eredményre még nem jutottak. (Egy tavalyi vizsgálat például nem találta hasznosabbnak a kurkumát, mint a kontrollanyagként beadott placebót.) Ám annyi biztos, hogy három hónapon át akár napi 12 gramm kurkumin elfogyasztása is teljesen ártalmatlan, és ha belegondolunk, ennyi kurkumának megfelelő indiai kosztot talán még maguk a szubkontinens lakói sem lennének képesek befalni. Ráadásul lehet, hogy az eredmények hiánya csak ideiglenes: egyszerűen arról van szó, hogy nem sikerült tisztázni gyulladáscsökkentő, antibakteriális, antitumorális hatásmechanizmusát. A kurkuma számos összetevője antioxidáns hatású, de ezt a legtöbb, az élővilág által termelt színezőanyagról jó eséllyel el tudjuk mondani.

A kurkuma hatékonyságát nyilvánvalóan csökkenti, hogy az elfogyasztott fűszer nagy része a bélben és a vastagbélben reked, s a szervezet más részébe nem is jut belőle említésre méltó mennyiség. Ám ott, helyben, legalábbis hipotetikusan, sokféle jótékony hatást tud kifejteni: szabályozza, egyensúlyban tarthatja a bélrendszer baktérium-mikroflóráját, gyulladásgátló hatása révén megvédhet a nyombélfekély vagy a Crohn-betegség gyulladásos állapotaitól, melyek idővel nagy alattomban rákos folyamatokká fajulhatnak.

A fűszer általános rákellenes hatását már csak nehézkes felszívódása miatt is kételkedéssel illik fogadni, ha egyszer a szervezet egyéb pontjain támadó daganatokhoz már nem jut el – sem fűszerként, sem a patikákban is beszerezhető kapszulás kurkuminként. Az állatkísérletek és az elkülönített sejtvonalakon bizonyított hatások pedig még messze nem jelentik azt, hogy az emberi daganatok ellen is sikeres volna.

 

Magukra kenhetik

A kurkumával nem csupán festik az ételt, sőt e metódus inkább Európában tette keresett élelmiszer-ipari csudaszerré. Indiában a fűszer sajátos színének egészen más, kultikus jelentősége van. Hogy mást ne mondjunk, a kurkuma sárgája festi meg a hindu szerzetesek egyszerű köntösét, a dhótit. Ráadásul sárga színe miatt különböző csakrákkal vagy a Nappal hozzák összefüggésbe, máskor különféle istenségek megidézésére használják. Bengáliában a házasulandó párokat kenik be sárga kurkumaporral, ami két nappal a vallási és a jogi ceremónia előtt jelzi a menyegző közeledtét. A sok-sok fontos feladat, mely a kurkumára hárul, sajnos azt is jelenti, hogy a kereslet néha meghaladja a kínálatot, s ezt lelketlen embe­rek nem átallják hamisítással áthidalni. Leggyakrabban ólomfestékkel, nevezetesen míniummal (ólom-oxid) szokták beütni, ami egyáltalán nem hozza a kurkuma kedvező élettani, kulináris-aromatikus és spirituális tulajdonságait, cserébe súlyosan mérgező. Mielőtt rosszindulatú megjegyzéseket tennénk a dél-ázsiai élelmiszer-biztonságra, gondoljunk bele: egy-két évtizede nálunk sem volt ismeretlen a míniummal be­ütött pirospaprika. Amúgy avatott szem meg tudja különböztetni a mérgező hamisítványt a valóditól: az előbbi narancsvörös színe sokkal mélyebb, sötétebb, mint az eredeti aranysárgája.

A currypor titka

A puszta színezésen kívül fontos a kurkuma saját aromája is, mely mifelénk leginkább a már említett, currypornak nevezett fűszerkeverékekben érvényesül. Tán joggal gondolhatnánk, hogy ez a szintén sárgás, aromás, zamatos fűszerkeverék eredeti ázsiai készítmény, de valójában alig találjuk meg pontos analógjait Indiában. Nálunk is ismert a valódi indiai garam masala nevű fűszerkoktél, annak összetétele és színe igencsak eltér a nálunk zacskózott curryétől. Egyesek szerint az európai curry sokkal inkább hasonlít a tamilok közt használatos porhoz, ami a sambar nevű lencsealapú étel nélkülözhetetlen kelléke. Mindenesetre a currypor mint termék és az angol közvetítéssel elterjedt „curry” szó fűszer értelemben való használata is európai lelemény. Ennek az sem mond ellent, hogy sejtések szerint efféle keverékeket először a 18. században adtak el élelmes indiai kereskedők a Brit Kelet-indiai Társaság anyaországba hazatérő tisztviselőinek. A curry szó a tamil kariból származik (ez talán a karri/körri kiejtési vitát is eldönti – vagy mégsem?), ami ott rizs mellé való szószt, zamatos fűszert jelent. Nem akarjuk az olvasót megzavarni, de létezik egy curryfa (Murraya koenigii) nevű kisméretű, az indiai szubkontinensen őshonos fásszárú, amelynek levele sokféle (néha currynek nevezett) ételbe kerül fűszerként – de a curryporba nem. A tipikus curryporkeverék ezzel szemben kurkumát, koriandert, római köményt, görögszénát, csiliport (őrölt méregerős paprikát – ezt a zacskón gyakran és kissé laza írásmóddal Cayenne-bors néven találjuk) tartalmaz. Melléjük gyakran járul gyömbér, zöld vagy fekete kardamom, fokhagyma, édeskömény, sima kömény, de kerülhet bele szegfűszeg és fahéj is, meg olyan egzotikus indiai fűszerek, mint a bűzös husáng vagy bűz­aszat tejnedvéből szárított aszatgyanta. Mint a listából is látható, egy rendes currypor nem     csak zamatokban és ízekben lehet gazdag, de az egyes összetevők élettanilag is érdekes, ideális esetben hasznos hatással vannak szervezetünkre nézve. Ugyanakkor nem mindegyikük fogyasztható nyakló nélkül (ez nemcsak a Cayenne-borsnál, hanem, mondjuk, a római köménynél is kockázatokat hordozhat), úgyhogy csak óvatosan az adagolással!

Figyelmébe ajánljuk

Szemrevaló: Páva – Valódi vagyok?

  • SzSz

A társadalmi szerepek és identitások a pszichológia egyik legjobban kutatott területe. Mead szerint nincs is objektív valóság, azt az egyének maguk konstruálják; Goffman úgy véli, az egész világ egy színpad, ahol mind különböző szerepeket játsszunk; míg Stryker elmélete azt magyarázza, hogy minden ember ezernyi identitással rendelkezik, s azok hierarchiába rendeződnek.

Szemrevaló: A fény

  • - bzs -

Tom Tykwer csaknem háromórás eposza mintha egy másik korból időutazott volna napjainkba (Tykwer maga is a Babylon Berlint, a múlt század húszas éveit hagyta hátra).

Szemrevaló: Gépek tánca

Markológépekkel táncolni, az ám a valami! Amikor a kotrókanál kecsesen emelkedik a magasba, akkor olyan, mint egy daru – mármint a madár (lehet, hogy magyarul nem véletlenül hívják így az emelőszerkezetet?) –, „nyakát” nyújtogatja, „fejét” forgatja.

Le nem zárt akták

A művészi identitás és a láthatóság kérdéseit helyezi középpontba Pataki Luca első önálló kiállítása. Keszegh Ágnes kurátor koncepciója szerint a tárlat krimiként épül fel: a látogatónak fragmentumokból, nyomokból kell rekonstruálnia a történetet. Az anyag kísérlet a művészszerep radikális újragondolására, és az igazi kérdése az, hogy az alkotói késztetés ledarálható-e.

Ingyen Carlsberg

  • - turcsányi -

Valamikor a múlt század kilencvenes éveinek elején Bille August nemzetközi hírű svéd filmrendező rájött, hogy mégsem lenne jó, ha ő lenne a filmművészet második Ingmar Bergmanja, még akkor sem, ha az ügyért addig számos követ megmozgatott (Hódító Pelle Max von Sydow-val, 1987; Legjobb szándékok, egyenesen Bergman forgatókönyvéből, 1992).

Utánunk a robotok?

A Székesfehérváron tavasszal bemutatott színpadi átiratot Szikora János, a Vörösmarty Színház tizenhárom év után elköszönő igazgatója rendezte. A színház vezetésére kiírt, majd megismételt pályázat után ősztől már Dolhai Attila irányításával működő teátrum irányvonala minden bizonnyal változni fog, a társulat egy része is kicserélődött, így A Nibelung-lakópark egy korszak összegzésének, Szikora János búcsúelőadásának is tekinthető.

Túlélni a békét

Az előadás ismét azt bizonyította, hogy egy ideje a Miskolci Nemzeti Színházé a magyar nyelvű színjátszás egyik legerősebb társulata. Pedig a darab – annak ellenére, hogy színházi felkérésre született – egyáltalán nem kínálja magát könnyen a színrevitelre.

A belülről bomlasztók

Fideszes alkalmazottak sopánkodnak, hogy ejnye, ejnye, nem vigyáz a Tisza Párt a szimpatizánsai adataira! A mostani adatszivárgási botrányt alaposan felhabosítva tálalja a kormánypárti közeg, a Tisza cáfol, hogy valóban kerültek ki valós adatok, de azokat más módon is beszerezhették fideszes körök.

„Idő és hely hoz létre igazi közösséget”

A Freeszfe elnökeként teljesen az egyesület körüli teendők kötötték le Forgács Péter figyelmét, mostantól pedig a FREEDOM, az új otthonuk szellemiségének kialakítása a cél. Arról kérdeztük, mit terveznek az épülettel, mit jelent a szabadság, és egyáltalán, milyen iskola lesz itt.

A Bolsonaro-végjáték

Szeptember 11-én a brazil szövetségi legfelsőbb bíróság, a Supremo Tribunal Federal (STF) bűnösnek mondta ki a demokratikus rend elleni szövetkezésben és 27 év és 3 hónap szabadságvesztésre ítélte Jair Messias Bolsonarót, Brazília volt elnökét, aki 2019 és 2022 között töltötte be ezt a posztot.