A technológiai szankciók hatása Oroszországra

Sziget az áramlatban

Tudomány

Lehet-e élni Netflix és HBO nélkül? Mi történik, ha nem frissíthető a Windows? Felszállhatnak-e biztonsággal a repülők, ha nincs pótalkatrész és elmaradnak szervizszolgáltatások? Utánanéztünk, hogy mennyire áll meg az élet Oroszországban a Nyugat technológiai szankcióinak hatására.

Gazdasági szankciók, bankbetétek és értékpapírszámlák befagyasztása, a hozzáférés korlátozása a bankközi SWIFT-rendszerhez: Ukrajna lerohanásának a következményei valamennyire kiszámíthatók voltak Oroszország számára is. de a nagy tőzsdei cégek kivonulása nem volt előre kalkulálható, hiszen a korábbi tapasztalatok szerint e vállalatokat jobban érdekli, hogy a partnerük pontosan fizessen (dollárban), mint holmi emberi jogi kihágások ügye. Például az Apple termékei elérhetők Kínában – más biztonsági szinten ugyan, mint a nyugati verziók –, az amerikai filmipar pedig nagyon is ügyel arra, hogy meg ne sértse a kínaiak „érzékenységét”.

Az Oroszország elleni szankciók legtöbbje, így vagy úgy technológiai természetű. A szórakoztatóipar korábban még külön terület volt, ám a streaming elterjedésével erős informatikai háttere lett a működésének. A tévésorozat immár nem egy műsor a varázsdobozban, hanem technológiai és tartalmi szolgáltatás, amelyért digitális úton fizetünk. Márpedig a Netflix kivonul Oroszországból, s így felad több százezer előfizetőt. A döntést annál is könnyebb volt meghozni, mert a céget huzamosabb ideje próbálta rászorítani az orosz szabályozó, hogy állami gyártású, propagandát harsogó műsorokat is tartson a kínálatában. Ez egy ideig inkább csak kínos volt, de most, hogy a háborúról kellene hazudozni, már vállalhatatlan is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Cserna-Szabó András: „Csinálnék egy kocsmát”

Megjelent új novelláskötete, az ösztöndíjakat és a kitüntetéseket elfogadja, ha adnak neki, és nem kérnek cserébe, de abbahagyná az írást, ha rengeteg pénze lenne. Épp ezért senki ne adjon neki! Az utolsó magyarokért is kár lett volna. Cserna-Szabó Andrással beszélgettünk.