A technológiai szankciók hatása Oroszországra

Sziget az áramlatban

Tudomány

Lehet-e élni Netflix és HBO nélkül? Mi történik, ha nem frissíthető a Windows? Felszállhatnak-e biztonsággal a repülők, ha nincs pótalkatrész és elmaradnak szervizszolgáltatások? Utánanéztünk, hogy mennyire áll meg az élet Oroszországban a Nyugat technológiai szankcióinak hatására.

Gazdasági szankciók, bankbetétek és értékpapírszámlák befagyasztása, a hozzáférés korlátozása a bankközi SWIFT-rendszerhez: Ukrajna lerohanásának a következményei valamennyire kiszámíthatók voltak Oroszország számára is. de a nagy tőzsdei cégek kivonulása nem volt előre kalkulálható, hiszen a korábbi tapasztalatok szerint e vállalatokat jobban érdekli, hogy a partnerük pontosan fizessen (dollárban), mint holmi emberi jogi kihágások ügye. Például az Apple termékei elérhetők Kínában – más biztonsági szinten ugyan, mint a nyugati verziók –, az amerikai filmipar pedig nagyon is ügyel arra, hogy meg ne sértse a kínaiak „érzékenységét”.

Az Oroszország elleni szankciók legtöbbje, így vagy úgy technológiai természetű. A szórakoztatóipar korábban még külön terület volt, ám a streaming elterjedésével erős informatikai háttere lett a működésének. A tévésorozat immár nem egy műsor a varázsdobozban, hanem technológiai és tartalmi szolgáltatás, amelyért digitális úton fizetünk. Márpedig a Netflix kivonul Oroszországból, s így felad több százezer előfizetőt. A döntést annál is könnyebb volt meghozni, mert a céget huzamosabb ideje próbálta rászorítani az orosz szabályozó, hogy állami gyártású, propagandát harsogó műsorokat is tartson a kínálatában. Ez egy ideig inkább csak kínos volt, de most, hogy a háborúról kellene hazudozni, már vállalhatatlan is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk