Oláhok, bozgorok – történelem és nyelvészet a lelátón

Zsák a foltját

Tudomány

Román futballszurkolók hazájuk válogatottjának Belarusz elleni meccsén kifeszítették Mongólia térképét, és ráírták angolul, hogy az a történelmi Magyarország. Miért vagyunk szerintük mongolok? És a bozgor tényleg hazátlant jelent?

Az Uniti Sub Tricolor (Egyesülve a trikolór alatt, UST) nevű román szurkolói csoportnak mindegy, melyik ország csapatával játszik a román válogatott, minden alkalommal emlegeti a magyarokat. Ez történt a március 25-i Andorra–Románia Európa-bajnoki selejtezőn, ahol a román ultrák verekedtek is (egymással). Március 28-án Bukarestben, a Románia–Belarusz mérkőzésen a vendégeknek azt rótta föl az UST, hogy nincs méltó sírhelyük a második világháborúban Fehéroroszország területén meghalt román hadifoglyoknak. Koszovót a Szerbiát ért súlyos bombázások időpontjára (1999. március 24.) emlékeztették. Ami a magyar ügyet illeti, kifeszítettek egy molinót, amely Mongólia térképét ábrázolja azzal a felirattal, „historical greater hungary”, vagyis ez lenne „a történelmi Nagy-Magyarország”. Kifeszítettek egy másik térképet is, amely Nagy-Romániát, vagyis Romániát és Moldovát együtt ábrázolja.

Csaba királyfi, csillagösvényen

Mindez reakció volt arra, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség nemrég állásfoglalást kért az Európai Labdarúgó Szövetségtől (UEFA) arról, be lehet-e vinni Nagy-Magyarországot ábrázoló molinókat a stadionokba. Az UEFA válaszából a magyar szövetség azt a következtetést vonta le, hogy lehet. A román labdarúgó-szövetség viszont úgy találta, ez provokatív tartalmú üzenet, és az UEFA-hoz fordult. Az UEFA tisztázta, hogy nem hagyta jóvá ilyen zászlók és transzparensek használatát, ha mégis előfordulnak, akkor bírságolni fog. Az MLSZ viszont ezek után is úgy foglalt állást, nem lesz semmi baj, csak a bevinni tervezett drapéria kizárólag a történelmi Magyarország térképét ábrázolhatja, más szimbólumot, feliratot nem, és nem zavarhatja a nézőket a kilátásban, meg nem lehet gyúlékony sem – ezt majd ellenőrzik. Nem mellesleg korábban az MLSZ tiltani akarta a nagy-magyarországos szurkolói kellékeket, ám Orbán Viktor emlékezetes szurkolói sálja megmutatta a helyes irányt a szövetségnek (lásd: Történelmi lecke huligánoknak, Magyar Narancs, 2023. február 8.).

A román ultrák mongolozása nem új lelemény a magyarellenes szubkultúrában. Amikor 2004. január 9-én a Vatra Românească nevű nacionalista szervezet tüntetést rendezett Aradon a Szabadság-emlékmű újbóli felállítása ellen, a Délmagyarország tudósítása szerint a demonstrálók azt követelték, a magyarok „vigyék vissza a szobrukat Mongóliába”.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk