Kamupártok 5. rész – Új Magyarország Párt

Választás 2014

Közérthető kommunikáció, gyakorlatias célok, szorgalom és szolidaritás lenne a jelszavunk, ha mi magunk is az Új Magyarország Párt tagjai közé tartoznánk. Meg persze az egyházakkal tárgyalnánk, és nem tagadnánk, hogy közünk van Zuschlag Jánoshoz. Sorozatunk ötödik részében az ÚMP-t mutatjuk be.

„Az Új Magyarország Párt 2013-ban alakult, azzal a céllal, hogy tükröt tartson a mai közélet szereplői elé, hogy felhívja a mindenkori kormány és annak ellenzéke figyelmét a magyar társadalmat sújtó égető problémákra. A politikai felelősséget jelent!” – olvashatjuk a párt honlapjának „rólunk” füle alatt és még azt is hozzáteszik, hogy bezzeg másoknak a politika hatalmat és pozíciót jelent. Nekik meg egyelőre egy laza 150 milliós kampánytámogatást és némi népszerűséget, meg egy kisebb botrányt is, minek utána hírbe hozták őket Zuschlaggal, amit először bőszen tagadtak, aztán valahogy mégis eszükbe jutott, hogy ja, tényleg segített egy kicsit a János. „A liberális média – amely egyébként csalt, lopott és hazudott az iratainkkal kapcsolatban –, először azt kérdezte, hogy Zuschlag János szervezte és építette-e ki az ÚMP-t. Erre mondtam azt, hogy ebből egy szó sem igaz, ő akkor börtönben ült, mikor mi ezt az egészet kitaláltuk – mondta el a Narancsnak Táncsics Péter, a párt elnöke. – Most meg azt kérdezik, segít-e nekünk a tanácsaival, erre mondom azt, hogy igen. De a két kérdés nem ugyanaz.”

Jobboldalon Táncsics Péter

Jobboldalon Táncsics Péter

 

Zuschlag ide vagy oda, az Új Magyarország Párt több tízezer ember aláírását gyűjtötte össze és 50 egyéni körzetben tudott jelöltet állítani. Tagjai között civil, az életüket eddig politikamentesen élő személyek vannak, az egyetemistától a tűzoltón át a fodrászig. Elmondásuk szerint más szemszögből látják az ország problémáit, egy új Magyarországért kívánnak dolgozni és az idei választást arra használják, hogy elmondják véleményüket. Kampányukban nagy hangsúlyt fektetnek az országjárásra, főként azokat a helyeket látogatják meg, ahol egyéni jelöltjeik is vannak, folyamatos a kommunikáció és mindezt vidám, fiatalos programokkal színesítik. „Nálunk az aláírásgyűjtés is így ment, érezzük az emberek szeretetét és azt, hogy nagy szükség van most a politikában a generáció- és stílusváltásra. Ezért kommunikálunk egyszerűen, pozitívan és fiatalosan.” – tette hozzá a pártelnök. És ha már a párbeszédnél járunk, az ÚMP nem volt rest az ellenfeleket sem felkeresni, valamennyi országos listát állított párt vezetőjét és képviselőjét kihívták egy vitára, de ahogy Táncsics elmondta: „nemhogy részvételi szándékukat nem jelezték, még választ sem küldtek. Szerintünk azért, mert úgy gondolják, ennek nincs hírértéke, és mert nem rendelkeznek sem valós porgrammal, sem vitaalappal.” Az ÚMP azonban nem adja fel, ha vitázni nem akarnak, jöjjenek sört vedelni és virslit zabálni, akarom mondani jelenlétükkel emeljék a most vasárnapi sörivó és virslievő verseny színvonalát. Arról nincsenek információink, vajon erre az eseményre elmennek-e a konkurens pártelnökök, de a Facebookon gründolt esemény visszaigazolói között (8 darab) megtaláltuk a Kőszegi Sörösöket. Az is valami.

És hogy emellett mégis mivel kampányol az ÚMP? Táncsics állítása szerint ők, ellentétben sok nagy párttal igenis rendelkeznek konkrét programmal: több oldalas és szórólapokon terjesztik. Mi ezzel ugyan még nem találkoztunk, de a honlapon felsorolt pontok alapján azért összeáll egy programszerűség a választópolgár fejében. Új társadalmi kiegyezés, hajléktalanság, éhezés, munkanélküliség, a fiatalok elvándorlása és a többi. „Szociális élelmiszerbolt hálózattal enyhítenénk az éhezők problémáit, bevonnánk a hajléktalan ellátásba a rengeteg ingatlannal rendelkező egyházakat, és a magyar mezőgazdaság megreformálásának érdekében, a sok ezer hektár parlagon heverő föld megművelésére állítanánk munkába a munkát keresőket” – fogalmazzák meg céljaikat, és a Facebook-oldalukon egy március 25-i posztban fel is hívják a figyelmünket, már tárgyalásokat is kezdeményeztek az egyházakkal, ahol javasolják társadalmi szerepvállalásuk növelését és az egyházi ingatlanok civil hasznosítását. „A várhatóan elhúzódó tárgyalások felgyorsítására egy ötlet: javasoljuk szimpatizánsainknak, hogy tippmixeljenek, lottózzanak egyházi adó fizetése helyett!” A cél szentesíti az eszközt, ugyebár.

Az elszegényedés mellett az elvándorlás és elbutulás problémáját is meg kell oldani, tudtuk meg Táncsicstól. „A KSH adatokkal nem lehet vitatkozni: ma 4 millió szegény él Magyarországon, 600 ezren elhagyták az országot (Ezt az ÚMP egészen pontosan így fogalmazta meg: „600 ezer jól képzett, rugalmas, terhelhető fiatal hagyta el az országot nyugaton és jött be az országba ismeretlen célú és eredetű kalandor keleten”. – F. Zs.), az oktatási rendszer pedig ontja magából azokat, akiket aztán a munkaerőpiac nem tud felszívni.” Ezért komoly oktatási reformot kívánnak végrehajtani, a felsőoktatásban épp úgy, mint a szakképzési rendszerben, emellett pedig természetesen munkahelyeket kívánnak teremteni, hiszen „ha a stadionok építésére van ennyi pénz, akkor minden más problémát is meg lehet oldani.” – mondta Táncsics, mi pedig örülünk, hogy ez csak a pénzen múlik.

Három apró probléma megoldására is felhívják továbbá szíves figyelmünket, mely a nemzetgazdaság számára ezermilliárdos probléma, az ÚMP viszont címszavakkal elintézi: „Ne szemetelj! Ne pazarolj! Kérjél mindenről számlát!” Ezek mellett fellépnek a házi őrizet ellen is, hiszen ahogy a pártelnök elmondta, az mégsem járja, hogy négyszeres gyilkosokat szállodai körülmények között tartsanak. A megoldás erre is megvan: a célnak megfelelő börtönök létesítése. Hogy ez mégis mit takar, arra nem kaptunk választ. Ahogy arra sem, hogy hogyan akarják megakadályozni azt, hogy „ne szüljön az az anya tíz gyermeket, aki egyet sem tud tisztességesen felnevelni”. (Persze, a szociális segéllyel, de hogyan és miből?)

Táncsics elmondta, hogy a realitás talaján állnak, nem gondolják, hogy ez a választás az ő győzelmükről fog szólni, most egy erős 1 százalék a cél, de aztán meg kell erősödni, országos hálózatot kell kiépíteni és akkor négy év múlva már vígan benyelhetik azt a bizonyos álom 5 százalékot. Bizonyára a minap kiadott sajtóközleményükkel is megerősödésüket kívánták elősegíteni. „Magyarországon ma hátrányban van az, aki magyar, aki dolgozik, aki heteroszexuális. Az ÚMP ez ellen emel szót!” – írták és megspékelték mindezt egy pandás plakáttal. „Nagyon sok hangos kisebbség van ma Magyarországon, sok-sok előjoggal. Mi ezzel nem tudunk azonosulni, ezért mi a csendes többséget akarjuk képviselni” – felelte az ÚMP elnöke, és elmondta, pártja így tiltakozik a kirekesztő liberális média ellen. „Ezt a kirekesztő hozzáállást jól mutatja az, hogy a legnagyobb magyar liberális média ezt a sajtóközleményt még fizetett hirdetésként sem volt hajlandó leközölni.” Amikor megkérdeztük, mégis melyikre gondol, az alábbi választ kaptuk. „A Ringierre. Megyünk is eléjük tüntetni.” (A Ringier svájci médiavállalkozás, amely többek között a Blikk, a BRAVO és a Népszabadság kiadója. – F. Zs.) Mondá Táncsics, nekünk meg eszünkbe jutott egy kép, ahol a pártelnök egy bohócnak öltözött aktivista mellett vigyorog, és a kép fölött ez áll: „A Bohóc és az elnök! Melyik melyik?”

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.

Akire rámondják

Magyar Péter feljelenti Orbán Viktort – lelke rajta, a jobboldalon mindig is nagy becsben tartották az ország hagyományait, az ilyesminek tényleg van itt csőstül (ti. hagyománya). Amíg viszont tövig rágjuk a körmünket, hogy a tisztelt hatóságok hazavágják-e a miniszterelnököt az aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásaiért, a feljelentés tartalmi része módot ad mindannyiunknak egy pillantást vetni jelen közállapotainkra. Továbbá a jövő kecsegtető ígéreteire is.

Muszkavezetők

Múlt hétfőn egy pilisi lakossági fóruma után a 444 újságírója megkérdezte Szijjártó Péter külügyminisztert, hogyan hatolhattak be az orosz állam támogatta hekkerek – egyszerűbben: az orosz titkosszolgálatok – a Külügy­minisztérium informatikai rendszerébe. Az érdeklődés közvetlen oka az volt, hogy nem sokkal előtte Orbán Viktor kijelentette, mind technikai, mind humán szempontból Magyarországnak van a legjobb nemzetbiztonsági rendszere.

Lövés a lőporos hordón

Május 15-én Handlovában (Nyitrabánya) egy merénylő, bizonyos Juraj Cintula lövéseket adott le Robert Ficóra. Ezek közül legalább egy olyan súlyosnak bizonyult, hogy napokig miniszterelnöke életéért kellett szorítania Szlovákiának. A tettest a helyszínen elfogták, a besztercebányai kórházban kezelt kormányfő a hírek szerint túl van a közvetlen életveszélyen. Szlovákián a merénylet után politikai káosz lett úrrá.

Könnyű kézzel

A Fővárosi Törvényszék mintegy öt éven át zajló tárgyalássorozat után 2024. február 8-án hirdetett első fokon ítéletet a negyed évszázada történt Fenyő-gyilkosság ügyében. Gyárfás Tamás „bűnsegédként” hét év fegyházbüntetést kapott.