"Az Orbán-kormány kisöpri a padlást, mert érzi a vesztét"

Választás 2022

Egyik oldal sem számíthat nagy győzelemre április 3-án, de az ellenzék fogja nyerni a választást Csányi Tamás szerint. A Jász-Nagykun-Szolnok megye egyik billegő körzetének tartott választókerületében induló ellenzéki jelölt úgy véli, nem lesz könnyű lebontani a NER-t, de szívesen vállalna feladatot a korrupció felszámolásában.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei 4-es választókerületben, a rossz hírű Boldog István körzetében Csányi Tamás az ellenzék jelöltje. A bukott fideszes képviselő helyén induló új kormánypárti jelöltről, Herczeg Zsoltról, a helyi viszonyokról és a választás lehetséges kimeneteléről kérdeztük.

magyarnarancs.hu: Mintha nagyon hamar elfelejtette volna a Fidesz Boldog Istvánt…

Csányi Tamás: Nemcsak a Fidesz, hanem mindenki. Az egész választókerület úgy viselkedik, mintha Boldog István soha nem is létezett volna. A polgármesterek is nagyon gyorsan amnéziás állapotba kerültek.

magyarnarancs.hu: Herczeg Zsolt viszont hirtelen mindenhol ott van.

CsT: Így van. Azt látom, hogy ő leginkább egy műfajt tol, de azt nagyon, az pedig a lakossági fórum. Amire nyilvánvalóan a fideszes potentátok mennek el. Azt is látom, hogy az ide ellátogatók köre mindenhol szinte ugyanaz. Vagy kötelező nekik, mert olyan helyen dolgoznak, vagy Fidesz-tagok, vagy polgármesterek. Belső körökből azt hallottam, hogy már unják ezeket, mert mindenhol ugyanaz hangzik el. Mi pont ezért nem is használjuk ezt a fórumosdit. Nem ebben hiszünk, hanem az utcai jelenlétben. Nem gondolnánk, hogy ki kell állni a "nagyfejű" politikusnak egy színházteremben, ahol megmondja a tutit, inkább egy kötetlen beszélgetés visz előrébb. Így közvetlenebbül lehet találkozni a választókkal. Hagyni kell azt, hogy a választók elmondhassák a véleményüket, kérdéseket tegyenek fel, így tudunk beszélgetni. Herczegnél nincs lehetőség kötetlenül beszélgetni, kérdéseket pedig csak írásban lehet feltenni. Így nincsenek kellemetlen kérdések, mert ezeket ki lehet szűrni. Ez szemfényvesztés, csak a biztos szavazóbázis összetartására szolgál. 

magyarnarancs.hu: Hogy látja, Boldog eltűnésével és Herczeg belépésével miként alakultak az esélyei? Egyáltalán, milyen a Boldog utáni időszak, mert mintha úgy tűnne, Herczeg jól átvette a szerepét.

CsT: Nehéz megítélni az esélyeket. Hogy milyen a Boldog utáni időszak? Azt tudjuk, hogy Boldog a kampány elején kijelentette, a Fidesz politikai karanténba helyezte, ezért ne is hívják semmilyen rendezvényre, helyette Herczeg menjen. Herczeg pedig mindenhol ott van, mintha bármi köze lett volna vagy lenne egy-egy most befejeződő fejlesztéshez. Kampányújságjában is úgy tüntet fel beruházásokat, mintha azokat neki lehetne köszönni. Holott ezekhez valójában minden magyar állampolgár hozzájárult. Egyébként azért is tettem választási kifogást Herczeg ellen, mert a Mezőhék és a Martfű közötti útátadón beszédet mondott. Csak érdekességként: engem, mint hivatalban lévő országgyűlési képviselőt meg sem hívtak az eseményre. De említhetném azt az esetet is, amikor nem hívtak meg a Profiter Machine Kft. utolsó mezőtúri beruházása, a Rákóczi iskola felújításának záró eseményére sem. Holott a pedagógusok kérték, hogy ott lehessek. Ráadásul én volt diákja vagyok az intézménynek. És nem, mert tiltólistára voltam téve. 

magyarnarancs.hu:  Mit lehet tenni még a választási kampány hátralévő napjaiban? Hogyan lehet mozgósítani?

CsT: Folytatjuk az utcafórumozást. Hétfőn Márki-Zay Pétert látom vendégül, de jön még Martfűre és Tiszaföldvárra Ujhelyi István is. A hangsúly a választók személyes felkeresésén van. Elsősorban a kistelepüléseken standolunk, illetve háztól házig járunk majd.

 
Csányi Tamás és Jakab Péter, a Jobbik elnöke

magyarnarancs.hu: Visszatérve Boldog Istvánra, hogy látja, mekkora hasznot vagy kárt tett a választókerületben?

CsT: Hogy forintosítva mekkora kárt okozott, nem tudni. Bíróság elé kerül hamarosan, két cserkeszőlői projektben lesz vádlott. Érdekesség, hogy más projekteket, településeket nem is vizsgáltak, ahol pedig Boldog jóbarátai, harcostársai vezették az önkormányzatot. Nem mondom, hogy találtak volna bármit is, de nem kizárt az ellenkezője sem. Utalhatunk itt Kunszentmártonra vagy éppen Mezőtúrra, ahol ugyanaz a Profiter Machine ténykedett, mint Cserkeszőlőn. Ha ilyen szempontból nézzük, akkor beláthatatlan a kár, de ugyanakkor erkölcsi értelemben is az. Úgy gondolom, az országgyűlési képviselőség intézményét járatta le ténykedésével, és természetesen ide sorolhatjuk Völnert, vagy Simonkát is.

magyarnarancs.hu: Ön úgy indul ebben a körzetben ellenzéki jelöltként, hogy az előválasztáson nem is volt ellenfele. Mit jelentette ez, hátrányt, vagy akár előnyt? 

CsT: Ez számomra is érdekes helyzet volt, de pont ezért nagyon megtoltuk az előválasztási kampányt. Munkánkat igazolja, hogy a rám leadott voksok 97 százaléka igenlő szavazat volt. Ez azt is jelentette, hogy a választók is komolyan vették ezt a folyamatot, úgymond nem bliccelték el.

magyarnarancs.hu: Megyei Jobbik-elnökként hogy látja, milyen állapotban van akár itt helyben, akár a megyében a pártja?

 CsT: Szerintem jó helyzetben vagyunk. Mezőtúron például már 2019-ben létrejött a Jobbik részvételével egy olyan önkormányzati szövetség, ami mind a mai napig működik, és ahol a másik fél az MSZP volt a civilek mellett. Máshol ez az önkormányzati szövetség már felbomlott, nem is kell túl messzire menni, elég csak Szolnokra vagy Törökszentmiklósra gondolni. A mezőtúri szövetség egy civil egyesület mögött sorakozott fel, és szép eredményt tudott elkönyvelni. Nincs már kétharmada a Fidesznek, itt keményen konszenzusra kell törekednie. A választás után fog eldőlni, hogy milyen marad a nagypolitikai paletta, mert akár pártok el is süllyedhetnek.

magyarnarancs.hu: Ha már helyi összefogás és Szolnok, hogy értékeli azt a fiaskót, ami már a következő önkormányzati választásokkal kapcsolatos összefogás lett volna, de pont a Jobbik szaladt bele a késbe azzal, hogy az ezt aláíró választókerületi elnöküknek nem volt felhatalmazása erre?

CsT: Nem tudom, hogy az érintett jobbikos tagunk milyen háttéralkuk mentén döntött így. Ezt ki fogjuk vizsgálni. Lehet, nem is az a fő probléma, hogy aláírta ezt a nyilatkozatot. Hanem az, hogy nem tudott róla az elnökség se helyi, se országos szinten. Úgy tűnik jelenleg, hogy ez egyéni, szakadár akció volt, aminek valószínűleg lesz következménye. 

magyarnarancs.hu: Mire számít a választáson: győzelemre, nagy ellenzéki győzelemre, vagy inkább szoros eredményre?

CsT: Ma Magyarországon senki sem számíthat nagy győzelemre. Ne felejtsük el, hogy a Fidesznek végeláthatatlan források állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a választók hatalmas tömegéhez tudjanak szólni.

Ehhez képest a mi üzeneteink nehezen jutnak el hozzájuk, már csak ezért sem számíthatunk elsöprő győzelemre.

Ha a médiaviszonyok nem aránytalanok lennének, akkor nem lenne kérdéses, hogy ezt a választást az ellenzék simán nyerné. Akár kétharmaddal is. Mert a választók rájönnének, hogy mi mit akarunk és hogy az pontosan az ő érdekeiket szolgálja. Ellentétben azzal, ami most van. Nem számítok hatalmas győzelemre, viszont győzelemre számítok. 

magyarnarancs.hu: Mi lesz az ellenzéki szövetség első tennivalója, ha kormányra kerül? A korrupció felszámolása? 

CsT: Igen, és nem véletlenül. Én például pont a Boldog-ügy kapcsán szívesen vállalnék feladatot a korrupció elleni harcban. Ad absurdum, most ezzel jelentkezem is a Hadházy-féle majdani hivatalhoz, hogy segítsem a munkáját. Amit helyben fontosnak tartok azonnal elintézni, az az utak állapotának javítása. Főleg a tiszazugi települések szenvedik meg a rossz utakat. Aztán a betöltetlen háziorvosi praxisok feltöltésére kell azonnali lépéseket tenni. Az emberekre koncentrálnék, arra, hogy megfizessük a pedagógusokat, megállítsuk az elvándorlást az oktatásban, az egészségügyben, a szociális szférában. Ezek bizony a választókerületemet nagymértékben érintő gondok. 

magyarnarancs.hu: Nehéz lesz lebontani a NER-t?

CsT: Nagyon. Mindenki be van betonozva a pozíciójába. Abban bízom, hogy ez a rendszer nem egy masszív gránittömb, és szívós munkával, de lebontható lesz. A munkájukhoz sem értő pártkatonáknak biztosan nem lesz könnyű, de aki érdemi, szakmai munkát végez, az mindegy számunkra, hogy kire szavazott. Mi nem fogjuk elkérni a szavalólapról készült fotót.

magyarnarancs.hu: Ha kormányra kerül, nehezen fog tudni együttműködni az ellenzék?

CsT: Mivel van egy 72 oldalas választási programunk, úgy vélem, hogy nem. Hasonló lesz majd szerintem a kormányprogram is, vagyis ha az eddigi program mentén dolgozunk, és tartjuk magunkat ehhez, akkor könnyű lesz az együttműködés.

magyarnarancs.hu: Mit vesz majd át az új kormány? Üres kasszát?

CsT: Úgy gondolom, hogy igen. A Fidesz most padlássöprést csinál minden szinten, azért, hogy a lehető legnehezebb helyzetbe hozza ellenzéki győzelem esetén az új kormányt. Most mindent kiosztanak azért is, hogy az ilyen források felett az új kormány ne rendelkezhessen, illetve azért is, mert félnek. Most adnak bele mindent, apait, anyait, mert érzik a vesztüket, féltik a hatalmukat és félnek az elszámoltatástól.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk