Egyetlen rövid történet megmutatja, miért illúzió, hogy szabad országban élünk

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 13., 14:08
kommentek
21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Egy befektető meg tudta volna menteni a Népszabadságot, de aztán eszébe jutott, hogy...

Murányi András, a Népszabadság utolsó főszerkesztője videóinterjút adott a Nyolc óra negyven nevű YouTube-csatornának, amely a kivégzett lapra emlékező kisfilmeket készít. Érdemes végignézni, például az olyan személyes mondatok miatt is, mint hogy a lap bezárása neki olyan volt, mint amikor a szüleit vesztette el. De most nem a Népszabadságról akarunk írni – csak a példatörténetet vesszük Murányitól (a 4. perc után kezdi mesélni).

A példabeszéd arról szól, hogy bár természetesen nem élünk diktatúrában, de azért szólásszabadságról vagy akármilyen szabadságról erős túlzás lenne beszélni. Murányi elmeséli, hogy több befektetőt is megkeresett, hogy szálljanak be a Népszabadság újraindításába, de végül senki sem mert belevágni, és a többség azért nem, mert egyszerűen félt.

Az egyik „nagytőkés” a budai villájában fogadta, és elmondta a főszerkesztőnek, hogy mennyire szereti a lapot, a pénze is megvan a befektetéshez és az üzleti lehetőséget is látja a Népszabadságban – de. És ez a de bénít meg mindent ebben az országban, ez a de görbíti meg egy generáció gerincét, ez a de taszít ki minket Európából. De mi lesz velem, ha ebbe én belevágok – kérdezi a nagytőkés. Mi lesz, ha másnap kijön a cégeihez a NAV, és nem tágít, amíg valami terhelőt nem talál? Vagy csak annyi történik vele, mint a norvég alapos Móra Veronikával, akire most már bizonyíthatóan Orbán küldte rá az állami szerveket, és akit a Készenléti Rendőrség vezetett el a munkahelyéről? Hiába nem találtak utána semmit ellene. Egy hasonló akció éppen elég lenne ahhoz, hogy egy üzletember karrierje derékba törjön. Mert ha valaki üzletel vele ezek után, az szintén kockáztatja a kormány bosszúját. És akkor arról még nem is beszéltünk, miket ásna elő a családjáról a Tv2.

Ezért nem lehetett folytatni a Népszabadságot. Ezért nem lehet szabadon újságot alapítani, vállalkozni, élni ebben az országban.

szerző
narancs.hu
publikálva
2016. dec. 13., 14:08
kommentek
21
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 21
  Valakicske
  2016. december 15., csütörtök 12:39
  [
  (20)
  Nem tudom ki vagy - nem is fontos, persze ...:-) -, de külön öröm, hogy immáron (ha jól számolom) harmadszor sikerült a(z amúgy sem valami jól eltalált) szerepéből kiejtened a nőimitátort.
  Bár én egy ideje azt vallom, hogy a legjobb az, ha senki nem kommunikál vele, amit "játszol", az telitalálat. Mint az ábra is mutatja!
  :-D
  ]
 2. 20
  hrrrrrrrrr
  2016. december 15., csütörtök 08:57
  grrr: Én is csak megerősíteni tudom, tökjó, hogy a miniszterelnök bosszút áll a hazudozó sajtón. Ebből látszik, hogy benne megtestesül a hozzád és hozzám hasonló funkcionális analfabéták akarata, márpedig mi migránsos rémhíreket akarunk, és nem ilyen hülyeségekkel szórakozni, mint a sajtószabadság. Ezért lett érvényes a népszavazásunk is. Vagy nem.
  Majd ha bezzeg a cápamosolyú lesz végre a miniszterelnök! Ő mégjobban megvédene bennünket a pomogácsoktól, meg a Merkeltől, meg a maradék eszünk is jobban beszorul tőle a combunk közébe.
  Itt az ideje kirigolírozni a díványhuzatot. Jó legyél ám, ha nem írsz be ma tíz ostobaságot, oda a norma!
 3. 19
  rworse
  2016. december 14., szerda 08:48
  grrr elvtársat kérik a kettes portához!
 4. 18
  grrr
  2016. december 14., szerda 05:36
  "..a népet és elesett részét nem tekinthetné játékszerének ..."

  De. Sajnos.

  A népet és a nép elesett részét a játékszeremnek tekintem.

  Ez rossz hír, kedves viceházmester tanonc, de hát mit tegyünk?

 5. 17
  pasas
  2016. december 14., szerda 04:52
  grrr! Tehetségtelen vagy. Itt is.
 6. 16
  reuters
  2016. december 13., kedd 21:18
  nyolc óra negyven
  https://www.youtube.com/watch?v=gZ_EtkxDcf8
  itt is elérhetők
 7. 15
  szegedi789
  2016. december 13., kedd 20:46
  javítva 14-es : érdektelen dolgon
 8. 14
  szegedi789
  2016. december 13., kedd 20:45



  tehát hónapokig mondja a magáét egy olyan dologban, amit rossznak és tehetségtelennek tartott, gyurica, vagy grrrerke, vagy hogyis hívják kendet ??? hol a logika ? egy ön számára értktelen dologon rúgózik éjjel-nappal ??? ö, hát ööööööööö, akkor jó tehetségtelenesezést a karosszékből, nagyon okos polgártárs ! a többire már kár egy szót is vesztegetni ... mert akkor felnőtt állampolgárként kellene viselkedni ... de akkor a népet és elesett részét nem tekinthetné játékszerének ...






 9. 13
  grrr
  2016. december 13., kedd 20:33
  A Hírkeresőben és aHírekben voltak népszabis cikkek és a Mandi is szemlézte, kedves viceházmester tanonc. Tehát tudom, hogy a lap hazudott, egészen konkrétan.

  Nem tájékoztatott mint fénykorában, hanem véleményvezérelt - mármint azokat akik hagyták magukat érzelmileg irányítani és zsarolni.

  Mi a túróért gyászoljam? Tetszett volna jónak lenni, tetszett volna nem hazudni, tetszett volna objektíven tájékoztatni. De nem tetszett.

  Tele vagyunk tehetségtelenekkel - tehetségtelen pártokkal, tehetségtelen mozgalmakkal, tehetségtelen ellenzékiekkel - és most nekem tetsszenek azon az alapon, hogy ellenzék, hát azt szeretni kell.

  Szereti a tehetségteleneket a rosseb.
  Ha már fel tetszettek mászni a színpadra - akár konkrétan akár átvitt értelemben - akkor tessék jónak lenni és ha nem megy akkor tessék elmenni a fészkes fenébe és nem a közönséget egzecíroztatni és erkölcsi kötelezettségként előírni nekik a tapsolást a gyatra produkcióhoz.










 10. 12
  Valakicske
  2016. december 13., kedd 20:07
  Nyolc óra negyvennek:
  Tegnap találkoztam veletek a Fészen - pont a Murányi-felvétel kapcsán - és kezdtem követni az oldalatokat.
  Szép munka, amit csináltok, jó, hogy vagytok!
  Kösz!

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Villámnarancs

Belecsapunk.

Villámnarancs
Szerző adatlapja
Összes blog Itt

Blog

még több cikk