Visszhang: film

A galaxis őrzői: 3. rész

  • SzSz
  • 2023. május 10.

Visszhang

A galaxis őrzőin eddig kétszer múlt az univerzum sorsa.

A trilógiájukat lezáró búcsúkaland egyik legnagyobb előnye pedig épp az, hogy most kisebb a tét, bár csak látszólag: az egyik csapattag élete.

James Gunn teremtményei a képregényistállón belül mindig is underdognak számítottak: Vasemberrel, Thorral vagy Amerika Kapitánnyal ellentétben nem állt mögöttük hosszú évtizedes képregényes előzmény, vagy rajongói keménymag. Népszerűségüket kizárólag Gunn popkulturális utalásokkal tömött, könnyed hangvételű mozijainak köszönhették. A mostani rész egyfajta korszakhatárt jelez a stúdión belül: legyen szó a Marvelről vagy a Star Warsról, a futószalagon gyártott filmek után a közönség mintha kezdené unni a banánt, ezért a Disney immár a moziban és a tévében is az „univerzális” sztorik helyett a „helyi” hősökre koncentráló projekteket helyezte előtérbe, amelyek a saját lábukon is megállnak. Gunn – aki ironikus módon immár a rivális képregénystúdió, a DC fejese – pedig továbbra is remekel a szerethető különcök ábrázolásában: amikor a fegyverőrült mosómedve, Mordály halálosan megsebesül, társai összefognak és megkeresik szülőhazáját, amelyet az Evolúció Mestere nevű őrült tudós irányít.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Gyúlnak a fények

  • - minek -

Szép számmal akadnak olyanok a popvilágban, akiknek tinédzserként hull az ölükbe a világhír, míg mások hosszú időn át, sok kitérővel küzdenek meg a sikerért, s ha látszólag későn rajtoltak is, mégis mindig akkor érnek oda a célhoz, amikor kell.

Kabuki Kőbányán

  • Kiss Annamária

A 19. századi Japán egyik leghíresebb írója, IV. Namboku Curuja kabuki színműve nyomán Silviu Purcărete a román nyelvű Radu Stanca Nemzeti Színházban 2018-ban rendezte meg ezt az előadást, hogy még abban az évben elnyerje vele a román színházi szövetség (UNITER) díját, három kategóriában is.

Utcazene

Mint egy hatásvadász romantikus szimfónia, a BMC Ligeti-fesztiválja is a végére tartogatta a nagy csúcspontokat. (Az első beszámolónkat lásd: Haj, ifjúság, Magyar Narancs, 2023. június 1.) A Ligeti találkozik Kurtággal című koncertet Pierre Charial produkciója nyitotta. A 80 éves, hórihorgas, mutatványosra emlékeztető kintornás még Ligetivel dolgozta ki a mester jó néhány darabjának átiratát.

Megkérték Gyulát

„Hivatali visszaélés miatt feljelentést teszek, mert két tanú egybehangzó állítása szerint hamis tanúzással akart a NER engem és Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest »lecsukatni«” – ezt írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalára, miután a hvg.hu a nyomozati iratokat idézve megírta, Fidesz közeli macherek („üzletemberek”) és politikusok hogyan akarták lejáratni Bajnai Gordon volt miniszterelnököt és Budapest jelenlegi városvezetését.

A majdnem szentté avatott ember

Két évvel ezelőtt az azóta megboldogult Transindex.ro munkatársaként interjút készítettem Böjte Csabával. Az interjúban Böjte az abúzusokat szenvedett és a traumát feldolgozni képtelen gyerekeket „fonnyadt almáknak” nevezte, akikből „pálinkát főznek”. 
A szerzetes a beszélgetés egy pontján dühöngve felállt, és faképnél hagyott.

Hinni kell benne

Családostul a nyilvánosság előtt éli az életét a bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádolt Joób Márton önkormányzati képviselő, és azért küzd, hogy ne ítéljék el. Politikusként a senki földjére került, de a következő választáson is indulni akar.

Eskü, hogy megadom

Majdnem a duplájára emeli a kormány júliustól a kamatadót, az állampapír továbbra is adómentes lesz. Bár racionálisan az állampapír a legjobb befektetés, a befektetők mégis menekülnek tőle. Vajon miért? És jó megoldás-e ez ellen az adóemelés?