Visszhang: film

A jó főnök

Visszhang

Javier Bardem ugyanúgy teszi magáévá a vígjáték műfaját, mint a thrillert, keze alatt még a humor is az őrület eszközévé válik.

A Blancos mérleggyár generációk óta piacvezető termékeket gyárt, így esélyes egy patinás díjra is, amennyiben a bizottság érdemesnek találja rá az üzemet és az igazgatóját, aki mindent meg is tesz ezért. Jó főnökként bármiben dolgozói rendelkezésére áll, legyen az állás a gyereknek vagy kémkedés a félrelépő feleség után. Kissé ugyan gyanús lehet a sok szívesség, hiszen üzletben nincs barátság, de hát a Blancos mérleggyár nem is munkahely, hanem egy nagy család…

A rendező Fernando León de Aranoa nem először dolgozik Bardemmel, néhány éve az Escobart is közösen hozták össze, és nem is tértek el nagyon a sikert hozó képlettől. Blanco figurája a film első felében inkább csak egy negédes, törtető vezetői archetípusnak tűnik, de később itt is kibontakozik a már onnan ismerős, beteges hatalomvágyában fuldokló, narcisztikus vezér, aki semmit és senkit nem átall feláldozni saját sikere oltárán.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk