Visszhang: tévésorozat

Abbott Általános Iskola

  • SzSz
  • 2023. február 8.

Visszhang

Tizenegy évad után 2020-ban ért véget a Modern család, e kritikuskedvenc, kedves és nem utolsósorban vicces sitcom, amely a szórakoztatás mellett tanítani is igyekezett.

Az utána maradó űrbe lépett be az Abbott Általános Iskola, a tavalyi amerikai tévés évad egyik legsikeresebb komédiája. Quinta Brunson show-ja hasonlóan bájos és ártatlan helyzetekkel, sokszínű hősökkel próbál érzékenyíteni, ráadásul ugyancsak áldokumentarista stílusban készült. Míg azonban a Modern család elsősorban az elfogadásról és a szeretet erejéről szólt, az Abbott mintha szintet ugrott volna a Maslow elképzelt szociális piramisában: itt már kérdésként sem merül fel, hogy a meleg tanár, az eltérő bőrszínűek vagy bevándorlók más elbírálás alá esnének. Ehelyett az egyes epizódok a társadalmi felelősségvállalásról, a közösségről és arról szólnak, hogy milyen áldozatokat kell hoznunk egy jobb cél érdekében.

A helyszín Philadelphia egyik legszegényebb iskolája, a tanári karnak pedig a pénzhiány mellett virális trendekkel, karrierálmokkal és narcisztikus igazgatójukkal is meg kell küzdeniük. Akad köztük lelkes fiatal pedagógus, konzervatív idősebb fő és frissen érkezett helyettesítő is – az epizódok végén pedig nemcsak pályájuk szépségére, de a tanítás erejére is rájönnek, és a rájuk bízott gyerekek tehetségét is felismerik. Az Abbott Általános Iskola meglehetősen szűken méri a humort, ám ahogy a szereplői részről részre szívünkhöz nőnek, úgy kezdjük egyre inkább értékelni a remek színészi alakításokat és a sorozat hangulatát is.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Miénk itt a vér

  • - turcsányi -

A papa mozija ez. Nem pont a formula hagyományos értelmében, sokkal inkább szó szerint. A hatvanas évek közepén az olasz anyakönyvi hivatal kigyűjtötte a Sergio keresztnevű polgárokat, s mindegyiket hatóságilag kötelezték arra, hogy spagettiwesterneket készítsenek.

Megszemélyesített dokumentumok  

„Boldog magyar jövőt!” – olvassuk a feliratot Chilf Mária kollázsán, ahol egy felvonuláson Lenin, Rákosi és Sztálin fényképét viszik a munkások és az úttörők, nyomukban a ledöntött Sztálin-szobor feje gurul egy tankkal a háttérben.

Építő játék

  • Kiss Annamária

Horváth Csaba rendező-koreográfusnak, a Forte Társulat művészeti vezetőjének színházában legalább annyira fontos a mozgás, mint a szöveg, nem csoda, hogy ezen az estén, a mozgásszínházas tempóhoz kevéssé szokott kőszínházas társulati tagoknak melegük van.

„Megeszi a kígyót”

Alighanem a magyar kultúrára korábban is jellemző, az utóbbi időben pedig mintha még erőteljesebben megjelenő befelé fordulás miatt lehet, hogy egy olyan jelentős életmű, amilyen Ladik Kataliné, egyszerűen nem találja meg benne a helyét – holott minden adott lenne hozzá.

Igor és Szása kiszabadult és gyilkolt

Szentesen két bulltípusú kutya kijutott az utcára, halálra mart egy férfit és örök életére megnyomorított egy nőt. Az ügyészség letöltendő börtönbüntetést kért a gazdára, akinek fogalma sem volt arról, mire képesek a házőrzői, és milyen nevelésre lett volna szükségük.

Hídpénz

„Az önkormányzat egy olyan fejlesztést kíván megvalósítani, hogy a Szárhegyet és a Vár­hegyet összekötnénk egy függőhíddal."

Az arany csillogása

Emlékszik még bárki is arra, hogy mikor volt az a „vizes” világbajnokság Budapesten, amikor a toronyugráshoz a Dunába húztak fel egy ménkű nagy tornyot, hogy az majd milyen jól fog mutatni a világmindenség összes televíziós készülékén?

Csak a szégyen

Egy héttel ezelőtt az ENSZ Közgyűlése elfogadta azt a határozatot, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás emléknapjává nyilvánítja.

Feltétlenül, de nem mindenképpen

A németek sohasem fogják megbocsátani a zsidóknak Auschwitzot – hangzik egy ismert, vitatott eredetű bon mot. Mint sok más általánosításban, ebben is lehetett igazság, amíg maguk a tettesek és a nácikkal együttműködők értelmezték úgy bűneiket, hogy a végén valahogy mégis a zsidók legyenek a hibásak. Gyermekeik és unokáik azonban már elfojtás vagy kivetítés nélkül tekinthettek a népirtásra, és vonhatták kérdőre felmenőiket.