Visszhang: lemez

Anima Musicae Kamarazenekar: String Serenades

Visszhang

A tizenkét éve alakult kamarazenekar háza tájáról érkező utolsó hírek nem sok jót ígérnek.

Az együttes állami támogatásainak kétharmadát befagyasztották, ők pedig csak arra tudták kérni közönségüket, hogy minél hamarabb váltsák meg a bérleteiket, hogy legalább a Zeneakadémia ne mondja le a koncertjeiket. G. Horváth László koncertmester többnyire huszon-, harmincéves muzsikusokból álló zenekara évről évre szebben és erősebben szól, a barokktól a modernig terjedő repertoárjuk színesebb, mint a többi kamarazenekaré, és különösen nyitottak a kortársakra.

Új lemezükön a fin de siècle kontrasztos, szenvedélyes és szeszélyes zenéjéből Reinecke, Wolf, Karłowicz és Kalinnyikov szerenádjait válogatták össze. A művek egytől egyig az 1890-es években születtek. Miközben a kamarazenekar nem képes mindvégig érdekessé tenni a konzervatív szemléletű Reinecke darabját, annál több életet mutat Wolf röpke és mozgalmas szerenádjában. (Érdemes megfogadni egy neves magyar hegedűs szellemes tanácsát, miszerint a mikrofonnak mindig túlozni kell egy kicsit.) Az Anima Musicae talán a lengyel romantikus Mieczysław Karłowicz zenéjét játszva mutatja legjobb oldalát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?