Visszhang: lemez

Bobby Gillespie & Jehnny Beth: Utopian Ashes

  • - minek -
  • 2021. augusztus 18.

Visszhang

Két karizmatikus előadó (a Primal Scream énekese és a Savages énekesnője) szövetkezett egy mindkettejük számára formabontó album erejéig.

Voltaképpen Gillespie-nek és Beth-nek is ez az első igazi saját – ha nem is szóló – produkciója, voltaképpen egy konceptalbum, amelyhez a mintát a híres country duettlemezek adták. De a Utopian Ashes kilenc dala egy válás előtt álló házaspár története, és korántsem csak a country-rockból merít. Mert igaz ugyan, hogy a déli americana zenei akcentus erősnek bizonyul, de például a gyönyörű zárószám, a Sunk in Reverie álompopja egészen máshová repít.

A lemezt indító Chase It Down dögös soul rock vonósokkal, hatásos gitárszólóval és drámai vokálpárbajjal, amelyből egyből hallani, hogy milyen jól passzol egymáshoz Gillespie és Beth orgánuma. A Remember We Were Lovers továbbgondolt bluestémája is jó alap egy újabb páros balladához. A Your Heart Will Be Always Broken az első darab, amelyben Beth viszi a vezető vokáltémát, bár Gillespie-re sem kell sokáig várni. A Stones of Silence salsa-beat felütésével elrepülhetünk valahová a hetvenes évek elejére, hiszen amúgy is ez a kedvenc időszaka Gillespie-nek, és a lemezen vastagon közreműködő Primal Scream tagjainak. Aztán a You Can Trustban megérkezik a stilizált country is, ahogy azt például Leonard Cohentől megszoktuk. Gillespie-nek még a szám eleji szavalás is jól áll, de ennél fontosabb, hogy Beth itt bizonyítja be végképp, hogy olyan erős szopránja neki is van, mint a vérbeli countrydíváknak.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk