Visszhang: tévésorozat

Bodkin

Visszhang

Az Obama házaspár produkciós cégének nevével fémjelzett true crime zsánert és ír kliséket kritizáló Bodkin maga is a saját csapdájába esik.

Három messziről jött podcaster (illetve kettő plusz a formátumot látványosan megvető Guardian-újságíró) érkezik a fiktív Bodkin városába. Az oknyomozó újságíró Dove (Siobhán Cullen) egy balul elsült riport következményei elől menekül ide, gyermekkori traumái helyszínére. A naiv, látványosan lelkesedő Gilbert (Will Forte) saját ír gyökereit keresi, és igyekszik megismételni eddigi egyetlen nagy podcastdobását, amelyet rákos feleségéről készített. Kutató-asszisztense, Emmy (Robyn Cara) Gilbertet és Dove-ot is bálványozza, de még van mit tanulnia. Egy 25 évvel ezelőtti hármas eltűnés emlékét jönnek feleleveníteni (a helyiek egyre növekvő nemtetszésére), ám faggatózásuk egyre felkavaróbb új nyomokat és titkokat hoz a felszínre.

A sorozat legárnyaltabb alakja és egyben kritikus külső szemlélője Dove, aki a maga keresetlen módján tudatja Gilberttel, mennyire megveti szenzációhajhász módszereit. Kettejük ellentéte – a rácsodálkozó naivitás és a hűvös cinizmus – szül néhány szórakoztató pillanatot, de a szériának sosem sikerül elérnie végső célját, a true crime műfaj lebontását és kritikus analízisét (és az oknyomozó újságírás piedesztálra emelését, ami sajnos a való életben ritkán jár igazi elismeréssel). A Bodkin felvonultat néhány jól megírt figurát, ezek kedélyesen merítenek a jól megszokott ír toposzokból, de a kultúra és a bűn mély elemzésétől azért messze van.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk