visszhang: film

Egy anya George W. Bushsal szemben

  • 2023. május 17.

Visszhang

Az Egyesült Államok kormányzata 9/11-re „a” terrorizmus ellen meghirdetett „háború” részsikerei mellett Irak megtámadásával, a szabadságjogok abszurd korlátozásával és a guantanamói támaszponton létrehozott (és mindmáig fenntartott) törvényen kívüli státuszú börtönnel reagált.

Utóbbiról készült egy 14 évig vádemelés és ítélet nélkül raboskodó, ártatlan fogvatartott emlékiratából, Kevin Macdonald A mauritániai c. figyelemre méltó filmje. Andreas Dresen mostani, a Berlini Filmfesztiválon három díjjal is elismert munkája hasonló esetet dolgoz fel – egészen más nézőpontból. Macdonald (részben) amerikai filmje súlyos dráma, benne a szenvedő hőst megmentő, elkötelezett ügyvédnővel (Jodie Foster kapott is érte Golden Globe-ot mint mellékszereplő). A német mozi hőse egy kedélyes török háziasszony, aki nem is érti, hogyan kerül a Koránt tanulmányozni Pakisztánba utazó kisfia a világ legdurvább börtönébe, s az emberi jogok iránt elkötelezett ügyvédje sem az a hőstípus. Csak kitartóak mindketten, a hatóságok orra alá dörgölik minden vétségüket, politikusok nyakára járnak, szervezetekkel fognak össze. Viszont bármennyire is elnyeri rokonszenvünket a családjának élő, határozottan Csala Zsuzsá-s háztartásbeli és biciklin közlekedő, tipikusnál tipikusabb értelmiségi figura ügyvédje, csupán külső sztori van, ott meg semmi más nem tud történni, csak annyi, hogy az újabb és újabb körök egyikének végén ott van az öt év után kiszabadított fiú, és a néző megtudja ártatlanságáról azt, amit már az elején is tudott.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?