Visszhang: film

Egy zuhanás anatómiája

  • 2023. november 29.

Visszhang

Bergman és a tárgyalótermi dráma találkozik a korábban feledhető munkákkal jelentkező Justine Triet érdemein felül díjazott filmjében.

Egy férfi kizuhan egy családi ház harmadik emeletéről. Egyre több idegenkezűségre utaló körülmény merül fel, és a gyanú a feleségre terelődik, akinek a bíróság előtt egy igen ambiciózus ügyésszel szemben kell bizonyítania az ártatlanságát. Az asszony sikeres író, tanár, az életben megtalálta a helyét, a férfi csak szeretne író lenni, felesége sikere frusztrálja, aki viszont a legjobb szándékkal teszi pokollá a szeretett férfi életét mindenre kiterjedő igényességével. Ráadásul van egy vak fiuk, aki az apa gondatlansága miatt veszítette el látását. Életük szerkezete lassanként tárul fel, a tárgyalás során. Sajátos módon minél inkább bizonyítást nyer az asszony konkrét eseményben való ártatlansága (nem lökte ki férjét az ablakon), annál inkább szembesül azzal, hogy közvetve mégis hozzájárult a férfi halálához.

A rendező az emberek egymást szeretve roncsoló kapcsolódásáról szeretne elmélkedni, de nem tud kikecmeregni a maga választotta narrációs csapdából (hogy egy tárgyalás során kell kibontakoznia a mélyen személyes történetnek).

A bűnügyi kérdések végtelenségig való részletezése a krimijelleget erősíti, holott a nő ártatlansága egy percig sem kétséges. Ugyanakkor meg kell teremteni azt az életidegen helyzetet, amely fenntartja a gyilkosság gyanúját, majd egy másik, nem kevésbé életidegen helyzetet, amelyben a vak fiú bizonyítja anyja ártatlanságát.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?