Visszhang: lemez

Lol Tolhurst, Budgie and Jacknife Lee: Los Angeles

  • - minek -
  • 2023. november 29.

Visszhang

Ismerik a viccet, hogy találkozik két brit posztpunk legenda?

Budgie, a Siouxsie and the Banshees dobosaként 1979-ben zenélt először egy színpadon Lol Tolhursttel, aki akkor a büszke előzenekarként fungáló The Cure-ban verte a bőröket. Közös lemezük anyaga az utóbbi négy évben érlelődött, és amikor ebben-abban elakadva máshogy nem boldogultak, a kiváló ír producer-mindeneshez, Jacknife Lee-hez fordultak. Az egészen különleges (és sokféle) hangulatot hordozó albumot végighallgatva kiderül, hogy a feladatra fű alatt egy komplett szupergroupot sikerült összetoborozniuk. Mindenekelőtt Bobby Gillespie-t említenénk, aki már a This Is What It Is (To Be Free) című nyitószám parttalan pszichedéliájában megidézi a Primal Scream legszebb pillanatait. A címadó nyersen, motorikusan lüktető dalban viszont már James Murphy (LCD Sound­system) énekel – és itt nem lehet nem a Creatures-re, Budgie (és Siouxsie) az LCD-t is megihlető zenekarára gondolni. De akad itt kraut, new wave, punk-funk, tribal és némi indusztriál veretés, néha egy kis triphopszerű zsíros lüktetés (Ghosted at Home – Gillespie-vel), ráadásul a politikus Country of the Blindban Murphy is visszatér, két instrumentális darabban pedig The Edge gitározik nekünk, és még ott van a We Got to Move ultraenergikus döngölése Isaac Brock vokáljával. Sokkal több a frissnek tűnő, csak finoman nosztalgikus ötlet, mint az önismétlés, úgyhogy már csak ezért is megérdemli figyelmünket a Los Angeles.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!