Visszhang: lemez

J Mascis: What Do We Do Now

Visszhang

Szólólemezzel J Mascis 2000-ben jelentkezett először, miután feloszlatta eredeti zenekarát, a 80-as évek közepe óta létező Dinosaur Jr.-t.

Noha két akkori albuma J Mascis + The Fog néven jelent meg (More Light, 2000; Free So Free, 2002), kísérő zenekara csak a turnék alkalmával volt, a kontrollmániás frontember a stúdióban a doboktól a gitárokig szinte mindent egyedül játszott fel. Miután elásta a csatabárdot egykori zenésztársával, Lou Barlow-val, újraalakították a Dinosaur Jr.-t, amely azóta is remekül megvan az eredeti felállásban. De ahogyan Barlow is kiad szólóanyagokat, valamint másik zenekarával, a Sebadoh-val is aktív, úgy 2011 óta Mascis is újra megjelentet rendszertelen időközönként szólóalbumokat, amelyek jóval szelídebb hangvételűek, mint a zajos gitárzenére szakosodott anyazenekar.

A most megjelent What Do We Do Now is ilyen: jobbára középtempós, akusztikus gitárokra és dúr akkordokra épülő alt-country dalok ezek, amelyek nem a péntek esti őrjöngésekhez íródtak, jobban illenek a vasárnap délelőtti házimunka mellé. Mascis a néha megszólaló zongorán kívül ismét mindent maga játszik a lemezen, de nem próbál felfedezni ismeretlen területeket, inkább egy-egy hangulatra keres variációkat. Van annyira rutinos dalszerző és hangszerelő, hogy ne legyen gyenge pillanat a lemezen, de kiemelkedő kulcspillanat sincs sok: talán a Can’t Believe We’re Here vagy a Set Me Down című számokkal a legkönnyebb letesztelni, hogy a lemez működik-e nekünk is vasárnap délelőttre.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Önarckép feketével

  • - turcsányi -

Ha van igazság a földön, Bert Schneiderből hétcsillagos hollywoodi aranyifjú válik. Egy léha, semmirekellő alak a sztárjelöltek örökké vidám, szőke és bikinis karéjában, a nyitott tetejű sport Mercije oldalának támaszkodva, golfhoz öltözve néz el a távolba, s számolja Los Angeles mindig felhőtlen egén az angyalokat.

Kiszámolós

Ha Ed Sheerannek van harminc kamionja, hat pengető alakú óriáskivetítője, öt saját fejlesztésű looper pedálja a forgószínpad öt különböző pontján, és 135 percet játszik – saját állítása szerint – nagyjából 70 ezer embernek, akkor hány keringős lüktetésű balladát játszhat el?

Az egyedüli boldogság

  • Balogh Magdolna

A dán írónő (1917–1976) bő öt évtizeddel ezelőtt befejezett, 1967 és 1971 között írt ön­életrajzi trilógiája azt az utat mutatja meg, ahogyan egy szegény sorsú, munkáskörnyezetben felnőtt lányból ismert és népszerű, számos díjjal kitüntetett szerző válik.

Térerő

A modern nagyváros az ipari forradalom következménye; a korábbiaktól gyökeresen eltérő termelési struktúra nyomán alakult ki az a térszövet, amelyben az európai civilizáció máig élni, bár lassan inkább csak túlélni próbál.

A vasutasok kérték

Talán Stephenson óta nem fordult elő, hogy egy működő vasúttársaság arra biztatta volna utasait, hogy ne vegyék igénybe a szolgáltatásait.

Magyar western fűnyíróval

Ha azt mondom, vásári bábjáték, azt mondod, Vitéz László. És persze Kemény Henrik. A műfaj magyarországi történetének meghatározó alakjai máig ott állnak minden, e hagyományt követő előadás mögött.

Veszélyes álmok

  • Eörsi Mátyás

Mire gondol az olvasó, ha azt hallja: „Zöld, biztonságos, versenyképes”? Vagy ezt: „Helyreállítás, erő és a hovatartozás érzése”? Esetleg ezt: „Együtt. Ellen­álló. Európa.”?