Visszhang: film

KBE (Külső, belső, esély?)

  • SzSz
  • 2024. február 28.

Visszhang

Az eredeti cím (Shortcomings) a hősök hiányosságaira utal.

A sznob főszereplőtől kezdve az egyik randipartneréig, aki a saját vizeletét fotózza, hogy abból kiállítást rendezzen, mindegyik szereplő a saját kis világában él. Nincs ki a négy kerekük, mondhatnánk, csakhogy az 1990-es, 2000-es években gyakorlatilag kizárólag ilyen félbolond hősökkel találkozhattunk a romantikus komédiákban. A KBE úgy idézi meg ezeknek a filmeknek a világát, hogy közben igyekszik napjaink túlérzékeny, ezerfelé szakadt társadalmát rávetíteni egy tipikus ismerkedős történetre. A nemek és etnikumok mellett különös hangsúlyt fektetve arra, hogy filmes érdeklődése alapján jellemezze hőseit: van, aki a művészi Criterion kiadó DVD-it pörgeti, akad, aki multiplexbe jár, és előfordul olyan is, aki a Marvel-filmeket kedveli.

A Pop, csajok, satöbbi ugyanúgy nem véletlen párhuzam, mint az, ha valaki az egoista, narcisztikus Ben láttán azonnal az Annie Hall Alvy Singerjére gondol, csak előbbi az ázsiai származására és a kifinomult filmízlésére kényes. Amikor barátnőjével szünetre lépnek, végre beteljesítheti álmát, és elkezdhet fehér lányok után futni. Idővel azonban a hasonlóan egocentrikus, leszbikus barátja segítségével rá kell jönnie, hogy nem más ő, mint egy seggfej, aki a szokásosnál is magasabban hordja az orrát; ha pedig nem változtat a viselkedésén, örök életére egyedül marad. A színészként ismert Randall Park rendezői bemutatkozása nem váltja meg a világot, de jóval viccesebb és kreatívabb, mint az elmúlt évek romkomjai.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.